Clădirea istorică în care funcționează Consiliul Județean Alba a fost deschisă publicului. ”Mi se pare ceva minunat”
La Alba Iulia, curioșii pot vizita clădirea care găzduiește consiliul județean. Construcția de secol XVIII a fost restaurată, iar istoria se împletește cu elementele moderne.
Artefactele romane, tablourile și mobila în stil baroc sunt doar o parte dintre atracții. Instituția poate fi ușor confundată cu un muzeu sau o galerie de artă.
„Am găsit în sit acest altar votiv închinat lui Jupiter cel prea bun și prea mare, geniului protector al unei centurii, trupei de 80 de soldați”.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
La fel de impresionantă este încăperea cu mobilă de epocă.
„Este sala unității naționale sau sala de reprezentare și este dedicată vizitelor oficiale. Mobilierul este de la muzeul național al unirii”.
Vizitator: „Au dat un nou scop acestei clădiri fostului comandament militar al austriecilor din cetatea Alba Carolina. Am vizitat foarte multe birouri, sunt la etajul al doilea, am văzut câteva portrete ale regilor României Ferdinand și a Reginei Maria și un mobilier de secol XVIII, baroc, deci chiar foarte frumos”.
Vizitatoare: „Se pune accent pe tradiția, istoria care este ascunsă în spatele acestor ziduri. Nu am mai avut ocazia să vizitez în țară o instituție publică și mai ales aceasta fiind într-o clădire atât de veche, cu încărcătură istorică mi se pare ceva minunat”.
”S-a reușit înfrumusețarea, aducerea la zi a clădirii”
Vizitatoare: „Îmi place foarte mult că s-au păstrat zidurile acestea vechi, încadramentele de la uși, am văzut că se poate intra și în birouri”.
Vizitator: „S-a reușit înfrumusețarea, aducerea la zi a clădirii, dar lăsând-o totuși cu patina timpului”.
Restaurarea clădirii a durat șase ani.
Dan Popescu, administrator public CJ Alba: „Unele surse spun că aici au stat cei doi ingineri care răspundeau de construcția cetății Alba Carolina. Palatul administrativ al regiunii Piemont, Franța, Rohn - palatul administrativ are aceste caracteristici de vizitare, Parisul știu că are".
Ion Dumitrel, președinte CJ Alba: „Aici vor fi expoziții de artă, vor fi expoziții cu forografii prin care vom arăta oamenilor ce am făcut în județul Alba".
Noul sediu al instituției poate fi vizitat în zilele de vineri.
Sursa: Pro TV
Etichete: vizita, alba iulia, public, consiliu judetean, cladiri istorice,
Dată publicare:
28-09-2024 07:36