Cinci orașe din România s-au asociat cu alte cinci din Ungaria pentru fondurile UE. Motivele din spatele deciziei
Cinci orașe din vestul țării vor putea accesa, de acum înainte, fonduri europene mult mai mari pentru proiecte de anvergură.
S-au asociat cu alte cinci orașe din Ungaria pentru ca împreună să aibă peste 100.000 de locuitori, condiție obligatorie pentru accesarea directă a banilor europeni. Fondurile de la Bruxelles urmează să fie folosite pentru investiții în parcuri industriale, dezvoltarea infrastructurii și turism.
Asociația formată din cinci orașe românești - Pecica, Nădlac, Curtici, Chișineu-Criș, Salonta - și alte cinci ungurești, printre care Gyula, va putea să depună proiecte pentru fonduri europene nerambursabile.
Torok Laszlo - primar Salonta: „Dezvoltăm turismul și mai mult, având în vedere că se construiește aquaparc-ul din Salonta, avem o viziune în ceea ce privește locurile de muncă. Dorim să creăm posibilitatea de a dezvolta mai departe infrastructura rutieră, infrastructura de canalizare, apă menajeră, apă potabilă, gaz.”
Localnic: „Păi e-n construcție Salonta. Toată Salonta e un șantier. Și, bineînțeles, din fonduri europene. E foarte bine, nu că-i bine:”
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Localnic: „Ar trebui să ne tragă gazul.”
Mircea Onea, primar Nădlac: „Ne gândim la dezvoltarea zonei industriale pentru că asta ne doare pe noi și asta vrem prin această asociere, dezvoltarea parcurilor sau zonelor industriale”
Principalele proiecte pentru orașul Pecica sunt în domeniul infrastructurii. Edilul orașului speră că prin aceste proiecte localitatea să capete un aspect occidental.
Petru Antal, primar Pecica: „Acești bani pe care dorim să-i accesăm, și este vorba de câteva sute de milioane de euro care sunt alocate pentru astfel de asocieri, vor veni direct de la UE.”
Astfel de asocieri au avantaje pe care separate, orașele nu le-ar putea avea, spun specialiștii.
Octavian Dan - consultant economic: „Pot să solicite fonduri direct de la Bruxelles, fără a mai trece prin furcile caudine ale Guvernului României. Proiectele care se depun în acest fel pot fi solicitate de către un beneficiar principal și apoi răspund mai multor nevoi, trecute în proiect de către fiecare autoritate în parte.”
Ca să poată demara atragerea de fonduri, asociația celor 10 orașe mai are nevoie doar de semnăturile miniștrilor de Externe și al Dezvoltării.