Specialiștii FMI sosiți la București, alarmați de deficitul bugetar. „E nevoie de fonduri mai mari la buget cât mai repede”
O delegație a Fondului Monetar Internațional a ajuns în România pentru a lua pulsul economiei noastre. Specialiștii au vrut să afle ce soluții are guvernul pentru a echilibra finanțele, după ce anul trecut deficitul bugetar a ajuns la cote alarmante.
Oficialii FMI nu au cerut majorări de taxe sau măsuri de austeritate, spune ministrul Finanțelor. Surse apropiate discuțiilor susțin însă că experții au insistat asupra problemei deficitului, recomandând măsuri suplimentare pentru a aduce mai mulți bani la buget.
Vizita delegației FMI la Guvern vine după ce agențiile de rating au revizuit perspectiva economiei României de la stabilă la negativă. Aceasta a dus imediat la creșterea costurilor la care statul se împrumută pentru a-și acoperi cheltuielile, mult mai mari decât veniturile.
Surse apropiate discuțiilor spun că specialiștii de la FMI ar fi insistat asupra problemei finanțării deficitului bugetar. În discuțiile purtate zilele trecute, aceștia au recomandat să fie luate măsuri suplimentare pentru generarea unor fonduri mai mari la buget – „cu cât mai repede, cu atât mai bine”, ar fi spus experții FMI, astfel încât dobânzile la care se împrumută statul să nu mai crească sau chiar să scadă.
Oficialii noștri ar fi replicat că este greu să ia și alte măsuri drastice după înghețarea pensiilor și a salariilor bugetarilor.
Guvernul mizează pe digitalizare
Într-un comunicat, premierul Marcel Ciolacu spune că au fost discutate măsurile pentru reducerea cheltuielilor și restructurarea aparatului bugetar. Iar despre veniturile la buget, șeful Guvernului menționează că acestea vor fi îmbunătățite prin digitalizare.
Printre măsurile recomandate încă de anul trecut de FMI se numără creșterea taxei pe valoare adăugată sau eliminarea cotelor mai mici de TVA care există acum la utilitățile publice, restaurante, cazare ori biletele pentru concerte.
Specialiștii au recomandat și schimbarea modului de impozitare a veniturilor, astfel încât cei cu venituri mari să plătească taxe mai mari.
Oficialii noștri au dat însă asigurări că anul acesta nu vor fi mărite taxele și impozitele, iar deficitul va scădea la 7% din Produsul Intern Brut, de la peste 8,6% anul trecut.
Claudiu Cazacu, specialist în piețele internaționale: „Trebuie să demonstrăm o traiectorie credibilă de revenire către stabilitate financiară și fiscală, trebuie să oferim încredere că mergem în această direcție, altfel, în loc să avem resurse pentru investiții sau majorarea salariilor, suntem forțați să alocăm resurse foarte mari pentru a plăti datoriile adunate anterior.”
Într-un mesaj pe Facebook, ministrul finanțelor Tanczos Barna a declarat că FMI nu a cerut majorări de taxe ori austeritate: „Contrar zvonurilor alarmiste din ultimele zile, FMI nu a cerut României măsuri drastice, majorări de taxe sau măsuri de austeritate.”
Pe de altă parte, cum România nu are în derulare un acord de finanțare cu FMI, instituția nici nu ar putea cere țării noastre lucruri concrete, ci doar îi poate oferi recomandări.
Sursa: Pro TV
Etichete: tanczos barna, deficit bugetar, fondul monetar international,
Dată publicare:
07-02-2025 19:37