Chisălița de dude și vișine și tocanul de oaie, vedetele culinare la o petrecere din Gorj. Cum se prepară

×
Codul embed a fost copiat

A fost petrecere mare într-o comună din Gorj, unde localnicii sunt dornici să primească turiști. Au pus pe foc ceaunele și au gătit bunătăți după rețetele locului. În scurt timp, s-a făcut coadă.

Pentru că s-au bucurat de succes, oamenii fac planuri să deschidă pensiuni sau puncte gastronomice locale.

Localnicii din Mușetești au încins o petrecere de pomină în pădure, la marginea satului. Comuna de la poalele munților Parâng, nu departe de Rânca, se bucură de peisaje de vis. Sătenii s-au gândit să le facă celebre, odată cu bucatele tradiționale.

Localnică: "Chisăliță de dude și vișine. Cred că sunt singura care mai face chisăliță în județul Gorj, am rețeta de la bunica mea. Se fierb fructele și se îngroașă cu făină de mălai".

Gospodină: "Avem brânza, amestec cu mirodenii. O punem aici pe plăcințică și acum o modelăm, ia uitați".

Citește și
Socata
Cum să prepari o socată tradițională delicioasă. Secretele pe care trebuie să le știe gospodinele

Reporter: Cum e?

Turist: "Foarte bună! Gustul, nemaipomenit".

Localnic: "Cea mai bună prăjitură rămâne gogoașa. Savurați cu încredere".

După ce mâncarea a fiert în ceaune, s-a făcut repede coadă.

Turist: "Toate ne tentează, așteptăm să gustăm din toate, greu de ales".

Localnic: "Tocan de oaie tradițional, foarte bun".

Șocalnică: "Mălai cu varză. În zona noastră se practică așa ceva".

Primarul comunei spune că în zonă au apărut cateva pensiuni, iar infrastructura a fost modernizată.

Cosmin Băban, primarul comunei Mușetești: "Drumurile sunt foarte bune. În decursul a opt ani de zile am avut 22 de kilometri de asfalt. În comuna Mușetești, toate satele sunt asfaltate. Agroturismul poate fi dezvoltat 100%".

Rețetele originale vor fi tipărite, ca să nu se piardă. Iar localnicii sunt sfătuiți să-si transforme casele în puncte gastronomice locale. Planurile de afaceri s-au făcut între o porție de mancare și o un dans.

Ambianță cu horă de mână cu multă lume, la 04.00 și se aude tipa cântând – hai cu danțul, joacă lumea joacă, nimeni nu poate să mă-ntreacă, joacă lumea bine, hai cu danțul iar așa nană vină lângă mine.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Ce este și cum se prepară lichiorul de ouă – eggnog. Rețete pentru lichior de ouă clasic sau fără alcool de Crăciun
Ce este și cum se prepară lichiorul de ouă – eggnog. Rețete pentru lichior de ouă clasic sau fără alcool de Crăciun

Lichiorul de ouă, cunoscut și sub numele de eggnog, este o băutură tradițională asociată sărbătorilor de Crăciun, apreciată pentru textura sa cremoasă și aroma bogată de condimente.

Cum să prepari o socată tradițională delicioasă. Secretele pe care trebuie să le știe gospodinele
Cum să prepari o socată tradițională delicioasă. Secretele pe care trebuie să le știe gospodinele

Socata tradițională este o băutură fermentată natural, răcoritoare și parfumată, preparată din flori de soc, lămâi, zahăr și apă. Gustul său dulce-acrișor, ușor efervescent, o transformă într-o alegere perfectă pentru zilele călduroase de vară.

Mucenicii, desertul preferat al primăverii. Cum se prepară mucenicii și cât timp se mănâncă
Mucenicii, desertul preferat al primăverii. Cum se prepară mucenicii și cât timp se mănâncă

Sărbătoarea Mucenicilor din 2024 este un eveniment cu tradiție ce are loc în fiecare an pe data de 9 martie în România. Iată ce reprezintă, de fapt, această sărbătoare.  

Cum se prepară blatul de pizza perfect: iese crocant la exterior și pufos la interior
Cum se prepară blatul de pizza perfect: iese crocant la exterior și pufos la interior

În cele mai multe situații, pizza poate fi cumpărată la un preț atât de accesibil dintr-un restaurant, iar pregătirea ei în casă poate părea un efort prea mare. Dar odată ce descoperi secretele blatului de pizza perfect, îți vei schimba părerea.

Langoșul ar putea ajunge și în restaurantele din Timișoara. Cum se prepară în Capitala Europeană a Culturii
Langoșul ar putea ajunge și în restaurantele din Timișoara. Cum se prepară în Capitala Europeană a Culturii

Deliciosul langoş umplut cu brânză și azvârlit apoi în ulei încins este cel mai căutat produs de cei care vizitează Timişoara. Pare gustarea perfectă între două evenimentele culturale.  

Recomandări
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pacea în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pacea în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Zece evenimente care au marcat anul 2025: Revenirea lui Trump la putere, armistiții fragile și crize climatice
Zece evenimente care au marcat anul 2025: Revenirea lui Trump la putere, armistiții fragile și crize climatice

Revenirea perturbatoare la putere a lui Donald Trump, armistiţiul fragil din Gaza şi impasul din războiul din Ucraina se numără printre cele zece evenimente care, potrivit selecţiei AFP, au marcat anul 2025.