Cele mai frumoase povești de iubire celebre din literatură și din filme
De-a lungul istoriei, cuplurile de îndrăgostiți au provocat războaie și controverse, au creat capodopere în scris și au câștigat inimile publicului cu iubirea lor.
De la relația Cleopatrei cu Marc Antoniu și până la gestul necugetat al Julietei, aceste povești de dragoste au rămas în istorie.
Astăzi, de Dragobete, sărbătoarea iubirii, petrece timp cu persoana iubită și bucurați-vă de dragostea pe care o aveți, în timp ce savurați unele dintre cele mai frumoase povești de dragoste din istorie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Romeo și Julieta
Una dintre cele mai frumoase și celebre povești de dragoste din literatură este cea dintre Romeo și Julieta.
Piesa este scrisă de William Shakespeare și prezintă povestea de dragoste dintre doi tineri îndrăgostiți care provin din familii rivale, și care luptă împotriva oricărei adversități pentru a putea fi împreună.
Romeo provine din familia Capulet, iar Julieta din familia Montague.
Într-o seară, Romeo a venit la un bal mascat organizat de familia Montague, unde a cunoscut-o pe Julieta. Cei doi s-au îndrăgostit și au decis să se căsătorească în secret.
După căsătoria celor doi, firul întâmplărilor se precipită. Au loc dueluri în care Romeo ucide un membru al familiei Capulet, iar părinții Julietei o obligă să se mărite cu un alt bărbat.
La îndemnul părintelui Lorenzo, pentru a evita nunta, Julieta bea o licoare care va da impresia că este moartă, dar ea se va trezi după 24 de ore.
Romeo, care nu știa de planurile iubitei sale este anunțat că aceasta a murit. La vestea cruntă, Romeo se sinucide bând otravă. Când Julieta se trezește și vede că Romeo este mort se sinucide cu pumnalul lui.
În final, cele două familii se împacă ajungând la concluzia că ura lor a dus la moartea lui Romeo și a Julietei.
Anna Karenina
Anna Karenina este un roman scris de Lev Tolstoi, care a fost inițial publicat în foileton, în perioada 1875-1877. În roman este prezentată povestea de dragoste dintre Anna Karenina și contele Vronski, potrivit britannica.com.
Acțiunea are loc în Moscova, iar povestea începe în momentul în care Daria Alexandrovna Oblonskaia (Dolly) descoperă că soțul sau, Stepan Arkadyevich Oblonsky (Stiva) o înșeală, și decide să-l părăsească.
Pentru a-l ajuta să se împace cu soția sa, Stiva își roagă sora, pe Anna Karenina, să vină la Moscova.
În timp ce era în gară să ia trenul spre Moscova, Anna îl cunoaște pe contele Vronski, de care se îndrăgostește.
După ce reușește să salveze mariajul fratelui său, Anna o însoțește la un bal pe sora lui Dolly, Ekaterina Scerbatkaia (Kitty). Acolo, Anna îl reîntâlnește pe Vronski și dansează împreună toată noaptea.
La momentul respectiv, Anna era căsătorită cu Alexei Karenin și aveau împreună un băiat de 8 ani.
După bal, cei doi își declară dragostea și devin amanți.
Lucrurile se complică când Anna rămâne însărcinată și dorește să divorțeze de soțul său, și să-i ia și copilul.
La naștere, Anna se îmbolnăvește iar soțul ei decide să-i mai dea o șansă.
Cu toate acestea, cand se însănătoșește, alege să plece în Italia cu Vronski.
Relația lor ajunge să fie aspru criticată de societate. Cei din jur condamnă comportamentul indecent al Annei.
Pentru că nu mai suporta să fie arătată cu degetul, Anna începe să consume heroină și ajunge să fie dependentă. Într-un moment de repulsie, aceasta decide să se sinucidă și se aruncă în fața trenului.
Mândrie și prejudecată
„Mândrie și prejudecată” este unul dintre cele mai celebre romane scrise de autoarea britanică Jane Austen. Romanul a fost publicat pe 28 ianuarie 1813, și a fost considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume.
Acțiunea romanului se petrece în Anglia rurală, la începutul secolului al XIX-lea, și prezintă viața familiei Bennet care era formată din: domnul și doamna Bennet și cele cinci fiice ale lor: Jane, Elizabeth, Mary, Lydia și Kate.
Cu toate că există mai multe relații între personaje, „Mândrie și prejudecată” o are în centru pe Elizabeth, a doua fiică a familiei Bennet. Mult prea independentă și cu viziuni prea moderne pentru timpurile sale, Lizzy încearcă să rezolve problemele tuturor, fără să-și dea seama că se lasă chiar pe ea în plan secund.
Pe parcursul cărții, Elizabeth are o relație complicată cu Mr. Darcy, cel mai bun prieten al lui Mr. Bingley, un tânăr bogat de care sora sa, Jane, era îndrăgostită.
Deși relația lor a constat mai mult în discuții în contradictoriu și acțiuni care îi puneau pe baricade diferite, Elizabeth și Mr. Darcy ajung să se îndrăgostească și sfârșesc prin a se căsători și a trăi fericiți.
Cleopatra şi Marc Antoniu
Povestea de dragoste dintre Cleopatra, regina Egiptului, şi Marc Antoniu, general roman, a devenit una dintre cele mai celebre relații din istorie după ce a fost transpusă într-o piesă de William Shakespeare.
Marc Antoniu avea nevoie de resursele Egiptului pentru a finanța o campanie militară, și pentru asta a invitat-o pe Cleopatra la negocieri.
Cleopatra, regina Egiptului, de o frumusețe și inteligență răpitoare, l-a făcut pe Marc Antoniu să se îndrăgostească de ea din primul moment în care a văzut-o. Povestea lor de dragoste a durat 11 ani și au avut un băiat și o fată.
Relația pe care o avea cu Cleopatra l-a făcut pe Marc Antoniu să fie implicat într-un război civil cu Octavian. În urma bătăliilor purtate, Marc Antoniu a fost înfrânt și, în loc să fie luat prizonier de rivalul său, a preferat să se sinucidă folosind propria sabie.
La auzul veștii, Cleopatra a decis să moară și ea, și s-a lăsat mușcată de o cobră.