Ce spun experții despre scorpionul care a înțepat o angajată a magazinului IKEA. Cât de periculos este
Experiență îngrozitoare pentru angajata unui restaurant din nordul Capitalei.
Femeia s-a speriat de moarte, după ce a fost înțepată în deget de un scorpion ieșit dintr-o cutie de banane. Ea a fost dusă de urgență la spital și tratată la secția de toxicologie.
Femeia lucrează la restaurantul magazinului IKEA. Angajatorii confirmă că a fost înțepată de scorpion atunci când a deschis cutia cu banane și spun că matorii au chemat imediat ambulanța.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alexandru Iftime, biolog: "Este cel mai probabil un mecanism de apărare. Scorpionii înțeapă dacă sunt prinși, loviți, atinși în vreun fel sau altul, deranjați.
După incident, colegii victimei au omorât scorpionul și l-au aruncat. În tot acest timp, ea a fost internată la secția de toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca.
Radu Țincu, toxicolog: "Marea majoritate a mușcăturilor de scorpion, dacă sunt de gradul 1 sau 2, necesită doar un tratament de 24-48 de ore pentru reducerea inflamației și semnelor de toxicitate locală. Administrarea de anti-venin se realizează doar în anumite cazuri în care există toxicitate sistemică importantă."
Deși bananele sunt trasportate în condiții speciale, experții spun că scorpionii rezistă la temperaturi scăzute și pot supraviețui câteva zile fără hrană. Așa s-a întâmplat și în acest caz.
Alexandru Iftime, biolog: "Speciile, cel mai adesea vehiculate cu fructe, nu sunt periculoase - izometrus - nu are o înțepătură periculoasă. Evident, este deranjantă, ca orice înțepătură de scorpion. Se umflă, doare, dar un număr restrâns de specii sunt periculoase. Într-o cutie închisă și întunecoasă, sub o lampă ultravioletă, scorpionul apare cu fluorescență albăstruie. Iată cum îl poți găsi foarte, foarte ușor."
Poliția a deschis un dosar penal pentru nerespectarea măsurilor de securitate în muncă. Reprezentanții IKEA precizează că scorpionul "a ieșit dintr-o cutie de banane distribuită de unul dintre furnizorii noștri locali.(…) Am informat furnizorul nostru cu privire la această situație și am solicitat verificarea lotului de producție și procedurile sale interne pentru a investiga cauzele care au dus la acest incident."
Nu este însă primul incident de acest fel. În luna mai, o angajată a unui supermarket, din Constanța, a fost înțepată de un scorpion, care a ieșit dintr-o cutie de căpșuni. Și acea femeie a ajuns la spital.