Ce este Limesul dacic, aproape să intre în patrimoniul UNESCO. Numai în România se întinde pe 1.500 de kilometri
Limesul dacic - cel mai lung sector de frontieră terestră romană din Europa - este mai aproape de a intra în patrimoniul UNESCO. La noi în țară sunt 1.500 de kilometri, iar evaluarea este în plină desfășurare.
Experții verifică administrarea siturilor și oferă sugestii acolo unde sunt necesare îmbunătățiri.
„În colțul acela era amplasat turnul roman, s-au găsit urme, muniții, s-au găsit foarte multe urme, vârfuri de săgeți și în rest era folosit pentru gospodărirea celor șase –opt romani care era staționați aici” explică primarul din Ibănești.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Limesul reprezintă o zonă care cuprinde, doar în țara noastră, aproape 300 de vestigii romane importante, cu potențial turistic. Unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice de la noi este în Mureș, în localitatea Ibănești.
De la cetățuie, de pildă, romanii supravegheau împrejurimile, dintr-un turn cu trei etaje. Locul a fost descoperit în urmă cu aproximativ 40 de ani.
Localnică: „Și copiii mei o fost acolo cu dl. Mera, au umblat , au fost și ceva străini, dar nu au căutat până la capăt. Nu știu ce s-a întâmplat, s-a oprit, nu știu de ce. Obiecte vechi găsea din piatră și ceva strălucit găsea, ei spuneau că sunt obiecte dacice”.
În Transilvania au fost deja identificate mai multe castre romane - adică tabere militare fortificate.
Dr. Felix Marcu, Muzeul Național de istorie a Transilvaniei: „Aici, în Dacia se întâlnesc aproape toate tipurile de limes întâlnit în tot imperiul roman. Imperiul roman însemnă o lungime de peste 7.000 km, jur împrejurul Mediteranei. Limesul acesta este cel mai spectaculos datorită peisajului.”
Dan Vasile Dumitru, primar comună Ibănești: „Punerea pe harta UNESCO al turnului roman, care făcea parte din limita imperiului roman, ar însemna pentru valea noastră, pentru comun Ibănești, o dezvoltare semnificativă al turismului în zonă. Puține locuri sunt ca să vezi în zone vestigii și urmele imperiului roman”.
Limesul era menit să protejeze provincia Dacia. În Transilvania, pornea de pe Valea Dunării și urca pe aliniamentul vestic al Munților Apuseni până pe Valea Someșului, apoi cobora pe Valea Oltului.