Lupte strânse între daci și romani la Alba Iulia. Sezonul de spectacole în cetate a fost deschis
S-au dus lupte strânse vineri seară, la Alba Iulia. Dacii și romanii au stat din nou față în față, în cadrul unei reconstituiri istorice, care a deschis sezonul de spectacole în cetate.
Prima reprezentație din acest an a adunat sute de oameni în public.
S-a desfășurat o frumoasă lecție de istorie în vechiul oraș Apulum. După paradă și salut, publicul a urmărit demonstrații de luptă între daci și romani.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Femeie: „Este prima dată când particip de la început până la sfârșit”.
Bărbat: „E o idee bună mai ales pentru tineret, ca să învețe și ei istoria. Se vede practic, nu pe cărți”.
În rolul soldaților, au intrat voluntari și angajați ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Toți au în spate sute de ore de repetiții.
Ștefan Borza, soldat Legiunea a XIII-a Gemina: „Sunt Miles Vetes, soldat în Legiunea a XIII-a Gemina, staționată la Apulum, port un echipament specific secolului I după Hristos, secolele I, II soldații purtau această armură de vreo 8 kg, lorică segementată se numea”.
Ștefan: „Numele meu este Marcus Ulpius Apolinaris, am 10 ani în viața reală, dar în trupă am 18 ani și eu sunt enturion”.
Marius Ardelean, signifer Legiunea a XIII-a Gemina: „Acum 10 ani, Muzeul Național al Unirii mi-a oferit această șansă și de atunci pot să spun că am îmbătrânit în armură”.
Aplaudat de public a fost și dansul nimfelor.
Până în luna septembrie, în fiecare vineri seara, cetatea va răsuna de strigătele de luptă ale dacilor și romanilor.
Liviu Zgîrciu, coordonator Legiunea a XIII-A Gemina: „După 10 ani de activitate suntem 60 de reenactori, așa cum se cheamă cei care dau viață acestei trupe. Este o formă de a promova istoria noastră într-o formă inedită”.
Gabriel Pleșa, primar Alba Iulia: „Acest oraș bimilenar să nu uităm că e construit pe ruinele acestui castru roman a Legiunii a XIII-a Gemina care a marcat de secole dezvoltarea aceste comunități”.
În perioada 11-15 august, la Alba Iulia, este programat Festivalul Roman Apulum, la care sunt așteptați pasionați de istorie din toată Europa.