Un sfert dintre români țin post miercurea și vinerea. Cele mai consumate alimente în această perioadă
Un sfert dintre români țin post miercurea și vinerea, și doar unul din zece, reușește să respecte toată perioadă, înainte de sărbătorile importante.
Un studiu al unei companii de cercetare a pieței, arată şi că jumătate dintre români țin post măcar câteva zile pe an.
De altfel, în ultima vreme, tinerii au devenit curioși să mănânce mai multe legume în loc de carne, iar bucătarii din restaurante au început să gătească mai mult, astfel de preparate.
Românii care ţin post merg în general pe reţete simple și economice. 81% dintre cei care au răspuns unui studiu realizat de o companie de cercetare a pieței au declarat că preferă orez, cartofi sau paste cu legume. Apoi urmează salatele de crudități și pateul vegetal.
Cele mai consumate produse în perioada de post:
► Mâncarea gătită - 81%
► Salate de crudități și fructe - 72%
► Măsline - 60%
► Pate vegetal - 43%
Cele mai puțin consumate alimente de post:
► Quinoa -10%
► Tofu - 19%
► Lapte vegetal -23%
Aproximativ jumătate dintre români au declarat că obişnuiesc să ţină post, indiferent dacă fac asta doar câteva zile sau toată perioada.
► Ţin tot postul - 9%
► Ţin post ultima săptămână de post - 15%
► Ţin post doar miercurea şi vinerea - 25%
► Nu obişnuiesc să ţină postul - 51%
Oricum potrivit aceluiaşi studiu 30% dintre persoanele de peste 55 de ani preferă în general dietele fără carne.
Femeie: „Tocană de cartofi, fasole, varză, ce am învăţat de la bunici, părinţi.”
Pe de altă parte, tinerii între 18 și 24 de ani sunt cei mai deschiși în abordarea noilor tendințe.
Chef Emilian Dobren: „Pastele de post. Mergem cu legume, putem să facem și risotto foarte bine, cu hribi de pădure.”
Andreea Munteanu, proprietar magazin: „În această perioadă, oamenii consumă mai multe legume și fructe. Avem și alte produse cum ar fi brânzeturile din caju, nuci și fructe uscate."
Nutriționiștii susțin însă că o dietă vegetariană trebuie supravegheată de un specialist.
Iren Alexoi, medic nutriționist: „Ar trebui să punem în farfurie toți nutrienții, fie că alegem doar alimentele de origine vegetală. Și atunci trebuie să fim atenți la grăsimi să fim atenți la Omega 3, să punem în meniul nostru semințe de chia, nucifere, semințe de susan."
Sociologii vorbesc despre o schimbare evidentă de comportament între generații și chiar de un transfer cultural al obiceiurilor de alimentare. Așa că acum, printre multe oferte, nu mai trebuie să ne limităm la clasica zacuscă pusă acasă, de bunica, la borcan.
Romulus Oprica, sociolog: „Spre deosebire de generația părinților noștri, asistăm la o schimbare comportamentală destul de evidentă, dacă ne gândim că o populație largă a fost plecată peste graniță și a venit în România cu alte obiceiuri."
Potrivit studiului, femeile sunt mai devotate postului decât bărbații.