Câte ore de exerciții trebuie să faci pe săptămână pentru a slăbi. „Motivarea oamenilor poate fi destul de dificilă”
Persoanele care doresc să slăbească semnificativ prin exerciții fizice ar putea fi nevoite să dedice mai mult de două ore și jumătate pe săptămână antrenamentelor aerobice, cum ar fi alergatul, mersul pe jos sau cu bicicleta, susțin cercetătorii.
Constatarea a apărut în urma unei revizuiri a 116 studii clinice publicate care au explorat impactul exercițiilor fizice asupra pierderii în greutate, a dimensiunii taliei și a grăsimii corporale.
În total, studiile au raportat date pentru aproape 7.000 de adulți care erau supraponderali sau obezi, ceea ce înseamnă că indicele lor de masă corporală (IMC) era mai mare de 25, scrie The Guardian.
Analiza rezultatelor studiilor a arătat că greutatea corporală, dimensiunea taliei și grăsimea corporală au scăzut pe măsură ce oamenii au făcut mai multe exerciții aerobice în fiecare săptămână, dar antrenamentul pentru mai puțin de 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, a dus doar la reduceri minore, au constatat cercetătorii.
„Cel puțin 150 de minute pe săptămână de exerciții aerobice la intensitate moderată sunt necesare pentru a obține o pierdere importantă în greutate”, a declarat Dr. Ahmad Jayedi, epidemiolog la Imperial College London și primul autor al studiului publicat în revista medicală Jama Network Open.
Pentru persoanele care erau supraponderale sau obeze, pierderea a 5% din greutatea corporală în trei luni este considerată importantă din punct de vedere clinic, a spus Jayedi.
Ce exerciții ar trebui să facem
NHS spune că toți adulții ar trebui să facă un anumit tip de activitate fizică în fiecare zi. Persoanele cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani sunt îndemnate să facă cel puțin două ore și jumătate de exerciții moderate sau 75 de minute de exerciții intense în fiecare săptămână pentru a se menține în formă și pentru a reduce riscul unor afecțiuni precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Cel mai recent studiu sugerează că același nivel de exerciții aerobice este minimul necesar pentru a obține o pierdere semnificativă în greutate pentru persoanele cu un IMC mai mare de 25.
Jayedi a recunoscut că obiectivul ar putea părea descurajant pentru unii, dar a îndemnat oamenii să găsească un exercițiu pe care să îl poată integra în rutina lor zilnică. De exemplu, oamenii ar putea crește distanța pe care o parcurg pe jos schimbându-și traseul spre locul de muncă sau coborând din autobuz sau tren cu o stație mai devreme decât de obicei, a spus el.
„Motivarea oamenilor poate fi destul de dificilă, mai ales atunci când vine vorba de modificarea stilului lor de viață și de creșterea nivelului lor de activitate fizică. Obiceiuri precum consumul unei cantități mari de alimente ultraprocesate și o viață sedentară sunt adânc înrădăcinate, ceea ce le face greu de schimbat”, a declarat Jayedi.
„Când vine vorba de exerciții fizice, toate formele sunt benefice și nu am evaluat nicio diferență între ele. Cu toate acestea, mersul pe jos și alergarea sunt exemple excelente de activități aerobice care se pot integra cu ușurință în viața noastră de zi cu zi”, a adăugat el.
Pentru persoanele care doresc să piardă în greutate, medicii recomandă o dietă sănătoasă, precum și exerciții fizice regulate pentru a se asigura că nu sunt consumate prea multe calorii. Jayedi a declarat că o dietă bogată în cereale integrale, fructe, legume, nuci și pește și săracă în carne roșie, băuturi zaharoase și alimente ultraprocesate este utilă și reduce riscul de boli cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancer.