Cât de sigure sunt mijloacele noastre de transport. Care este cel mai periculos mod de a călători

transport sigur
Shutterstock

Modul în care călătorim se schimbă în mod constant iar acum, mai mult ca niciodată, ne gândim la cât de sigure sunt mijloacele noastre de transport.

Într-un studiu efectuat recent, analizat de economistul Ian Savage de la Universitatea Northwestern, s-a constatat că astăzi este mult mai sigur să călătorești decât în vremurile trecute.

Rata accidentelor mortale în toate modurile de transport a scăzut foarte mult comparativ cu anii 1970, iar accidentele mortale de pe autostradă, numai în cazul mașinilor, s-au redus aproape la jumătate. Iată cât de sigure sunt mijloacele de transport.

Mijloace de transport sigure

Pentru a ști care sunt mijloacele de transport sigure, este esențial să fim bine informați cu privire la nivelurile de risc asociate și modul în care acestea variază între cele mai întâlnite forme de transport. Iată o ierarhie a modalităților de călătorie în funcție de gradul lor de siguranță, începând de la cel mai sigur până la cel mai puțin sigur.

Transportul aerian

Avioanele sunt, de departe, cel mai sigur mod de transport în ceea ce privește numărul de pasageri transportați raportat la numărul total de răniți și decese, chiar dacă toate accidentele aeriene sunt adesea mediatizate. Avioanele comerciale sunt în mod particular cele mai sigure, majoritatea accidentelor având loc în cazul avioanelor de taxi sau al celor private. Cu toate acestea, pasagerii avioanelor supraviețuiesc rar în cazul unui accident. Eroarea pilotului și defecțiunile mecanice sunt adesea cauzele accidentelor, însă și condițiile meteorologice pot contribui la majoritatea accidentelor cu avioane mici. Deși rare, rănile suferite în accidentele aviatice sunt aproape întotdeauna catastrofale.

Citește și
autobuz rusia
Mai mulți polițiști au auzit mieunatul unor pisici dintr-un autobuz. Când au controlat vehiculul, au avut un șoc
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Chiar și așa, călătoriile cu avionul sunt de departe cele mai sigure. Avioanele, zburând la înălțimi mari nu sunt expuse riscului de a intra în coliziune cu alte vehicule operate de șoferi iresponsabili. Chiar dacă sunt extrem de mediatizate atunci când apar, accidentele aviatice comerciale sunt foarte rare. Aceste incidente sunt atât de rare încât, din punct de vedere statistic, transportul aerian comercial este considerat cel mai sigur mod de transport în general, în special în cazul companiilor aeriene comerciale americane, care se află în fruntea listei celor mai sigure transportatori din lume.

În Statele Unite, accidentele aeriene sunt responsabile doar pentru 0,006 decese la un miliard de mile de călătorie cu avionul, majoritatea accidentelor implicând mici taxiuri aeriene sau avioane private de agrement. Din cele 646 de decese înregistrate în SUA între 2000 și 2009, 549 au fost ale pasagerilor și membrii echipajului din avioane private, conform Tkinjurylawyers.com.

Călătoria cu autobuzul

Poziționată pe locul al doilea după transportul aerian, călătoria cu autobuzul este considerată unul dintre cele mai sigure moduri de transport de către specialiști. Segmentul călătoriilor cu autobuzul include o varietate de vehicule, de la autobuzele școlare tradiționale și autobuzele charter până la autobuzele de transfer de la aeroporturi și flotele municipale de autobuze. Cu toate acestea, aceste călătorii reprezintă doar 10% din numărul total de decese anuale pe șosele. Călătoria cu autobuzul este de patru ori mai sigură decât călătoria cu trenul, alt mod de transport considerat printre cele mai sigure, și de 50 de ori mai sigură decât călătoria cu mașina.

În SUA, de exemplu, performanța excelentă în domeniul siguranței autobuzelor în ultimii ani se datorează șoferilor din ce în ce mai bine calificați și licențiați, îmbunătățirilor infrastructurii rutiere, avansurilor în tehnologia de fabricație a autobuzelor și standardelor stricte de siguranță ale Departamentului de Transport al SUA (DOT).

Călătoria cu trenul

Călătoria cu trenul este, de asemenea, un mod de transport foarte sigur, clasându-se pe locul trei, după avion și autobuz. La fel ca și în cazul transportului aerian, orice accident ocupă prima pagină a ziarelor din întreaga lume, însă raritatea acestor evenimente contribuie la impactul lor mediatic. În plus, este important de menționat că majoritatea rănilor și deceselor legate de trenuri sunt asociate cu incidente care implică intrarea pe liniile ferate active și accidentele la trecerile de nivel de pe autostrăzi. Acest lucru subliniază faptul că, pentru oameni, călătoria cu trenul comercial rămâne un mod extrem de sigur de a călători, scrie bus.com.

Călătoria cu barca/ vapor

Navigația cu vaporul a beneficiat de unele dintre cele mai semnificative îmbunătățiri în materie de siguranță în ultimele decenii și se apropie acum de nivelul de siguranță al trenurilor comerciale de pasageri. De asemenea, este important de menționat că 90% din toate decesele înregistrate în navigație au loc în cazul ambarcațiunilor de agrement, nu al feriboturilor, al ambarcațiunilor de pasageri sau al navelor de croazieră pe care majoritatea oamenilor le utilizează în mod obișnuit pentru călătorii.

Cu toate acestea, navele de croazieră au întâmpinat dificultăți semnificative în gestionarea focarelor timpurii de COVID-19 la bordul unui număr redus de nave. Având în vedere aceste aspecte, industria liniilor de croazieră a reacționat rapid pentru a implementa protocoale îmbunătățite de curățenie la bord și pentru a institui controale stricte înainte de îmbarcare, în vederea sporirii siguranței călătoriilor pe navele de croazieră în anii următori.

Transportul cu mașina

În timp ce majoritatea dintre noi nu zboară de foarte multe ori pe an, cei mai mulți depindem zilnic de transportul cu mașina personală. În SUA, volumul mare de trafic rutier la nivel național duce la o medie anuală de 6 milioane de accidente. Din fericire, doar un număr relativ mic dintre aceste 6 milioane de accidente rezultă în răni grave sau decese. Șoferii își pierd viața doar într-unul din 114 accidente, iar pentru pasageri, probabilitatea este mult mai mică, cu decese în doar 1 din 654 de accidente. Similar cu autobuzele, progresele tehnologice din ultimii 50 de ani, împreună cu reglementările de siguranță și programele de educație, au redus semnificativ riscul general și se așteaptă să continue să îmbunătățească siguranța autoturismelor și în viitor.

În România, din păcate, situația este mai gravă. Țara noastră se clasează pe primul loc în Europa în topul deceselor provocate în accidente rutiere grave. Nu mai puțin de 14.156 accidente rutiere grave au fost înregistrate în România în ultimii trei ani, soldate cu 11.021 persoane rănite grav și 4.957 morți.

Accidente cu motocicleta

Chiar dacă în ultimii 50 de ani siguranța generală a motocicletelor s-a îmbunătățit semnificativ, similar cu celelalte moduri de transport, motocicletele rămân în continuare cel mai periculos mod de transport, cu o diferență substanțială. Potrivit raportului Savage privind transportul, se înregistrează un șocant număr de 212,57 decese la fiecare milion de kilometri parcurși cu motocicleta, în comparație cu o cifră extrem de mică de 0,11 decese la fiecare milion de kilometri parcurși cu autobuzul.

Din păcate, progresele tehnologice recente în materie de siguranță pentru autoturisme, camioane și autobuze nu au dus la o îmbunătățire a siguranței pentru motociclete. Cu toate acestea, motocicliștii pot reduce riscurile prin purtarea constantă a echipamentului de protecție adecvat și prin manifestarea de precauție sporită în timpul conducerii în condiții meteorologice nefavorabile și nu numai.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
O mare companie de stat din România a angajat primul străin. Din ce țară provine și cu ce trebuie să se ocupe
O mare companie de stat din România a angajat primul străin. Din ce țară provine și cu ce trebuie să se ocupe

Un bărbat în vârstă de 54 de ani, care a renunţat la viaţa din Italia pentru a se angaja ca şofer de autobuz la Compania de Transport Public (CTP) din Iaşi, este primul angajat străin al acestei societăţi.

Mai mulți polițiști au auzit mieunatul unor pisici dintr-un autobuz. Când au controlat vehiculul, au avut un șoc
Mai mulți polițiști au auzit mieunatul unor pisici dintr-un autobuz. Când au controlat vehiculul, au avut un șoc

Poliţia germană a destructurat un presupus transport ilegal de animale după ce agenţii săi au auzit mieunatul a 18 pisoi din compartimentul de bagaje al unui autobuz în timpul unei inspecţii, informează DPA.

Criză de personal. Primarul Iașului vrea să angajeze șoferi pentru compania locală de transport din Republica Moldova
Criză de personal. Primarul Iașului vrea să angajeze șoferi pentru compania locală de transport din Republica Moldova

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, afirmă, marţi, că există riscul să apară sincope privind găsirea şoferilor profesionişti la Compania de Transport Local (CTP) şi că o soluţie ar fi angajarea de şoferi din Republica Moldova.

Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor după ce avionul în care se aflau a căzut brusc. „El era pe tavan. Am crezut că visez”
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor după ce avionul în care se aflau a căzut brusc. „El era pe tavan. Am crezut că visez”

Comisia de investigare a accidentelor de transport din Noua Zeelandă a anunţat, marţi, că va ridica înregistratorul de voce din cabina de pilotaj şi înregistratorul de date de zbor al avionului Boeing 787 al companiei LATAM Airlines.

O femeie dată dispărută a fost găsită după trei zile încuiată într-un container. Ce le-a spus polițiștilor
O femeie dată dispărută a fost găsită după trei zile încuiată într-un container. Ce le-a spus polițiștilor

O femeie din Florida care a fost dată dispărută a fost găsită după trei zile într-un container de transport, a anunțat poliția, potrivit The Independent.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.