Cât de sănătoase sunt pudrele proteice. Ce conțin și de ce este bine să le evităm. Sfatul specialiștilor
Indiferent dacă sunteți un om obișnuit sau un adevărat pasionat al sălii de sport, consumul de prea multe suplimente, batoane și pudră de proteine este inutil, potrivit experților.
Nebunia suplimentelor proteice s-a transformat într-o industrie de 20 de miliarde de dolari pe an, datorită creșterii numărului de persoane care se antrenează.
Celebrități precum Chris Hemsworth și Henry Cavill, despre care se zvonește că ar fi folosit steroizi pentru rolurile din filmele cu supereroi, pentru a avea mușchii mult mai bine definiți, au promovat produsele în fața milioanelor lor de fani, insinuarea fiind că, dacă ai consuma mai multe suplimente, ai putea arăta ca ei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dar ceea ce nu se explică este faptul că organismul tău poate procesa doar o anumită cantitate de proteină la un moment dat, potrivit lui Julia Zumpano, dietetician înregistrat la Cleveland Clinic.
Dieteticiana a declarat pentru DailyMail.com că a mânca mai mult de 35 de grame într-o singură ședință - aproximativ 1,5 linguri de pudră proteică obișnuită este inutilă din punct de vedere funcțional și nu va construi mușchi. În acel moment, este doar un exces de calorii care ar putea să te îngrașe.
Ceea ce este deosebit de îngrijorător pentru experți este faptul că piața proteinelor este nereglementată, iar unele produse abundă în ingrediente procesate care pot crește riscul de cancer în timp.
S-a descoperit că altele conțin substanțe chimice care cauzează cancer, cum ar fi plumbul.
De aceea, ori de câte ori este posibil, dieteticiana încearcă să răspundă nevoilor clienților săi cu ajutorul alimentelor.
„Întotdeauna încurajez hrana în primul rând”, a spus ea.
Pudrele de proteine sunt reglementate în același mod în care sunt reglementate suplimentele, ceea ce înseamnă că FDA nu le verifică înainte de a le introduce pe piață, motiv pentru care dieteticiana recomandă să cercetați companiile producătoare de proteine înainte de a cumpăra de la acestea.
„Trebuie doar să fiți inteligent în privința suplimentelor pe care le cumpărați, pentru că nu sunt toate egale. Și nu sunt toate reglementate. Și știți, unele dintre ele, din păcate, vă spun că au ceva în ele care s-ar putea să nu aibă”, a declarat doamna Zumpano pentru Dailymail.com
Atunci când cumpără proteine sub formă de pudră, consumatorii pot căuta o ștampilă USP sau NSF pe ambalaj, care indică faptul că acestea au fost supuse unor teste și că utilizatorii pot fi siguri că produsul este sigur și conține ceea ce este anunțat.
În caz contrar, este dificil de știut ce se află în sticlă.
În 2022, cercetătorii de la organizația nonprofit Clean Label Project au descoperit că 53 dintre cele 134 de pudre proteice pe care le-au testat conțineau metale grele, arsenic și BPA - toate acestea fiind legate de un risc crescut de cancer.