Casele de filme așteaptă 35 de milioane de euro de la stat. „Suntem probabil condamnaţi să nu mai avem această industrie”
Peste 35 de milioane de euro au de recuperat casele de producţie de la stat, din schema de ajutor destinată industriei cinematografice.
Guvernul ar fi trebuit să ramburseze o parte din banii cheltuiți de producătorii de film în cel mult două luni. Însă nu s-au mai făcut plăți de aproape doi ani.
Peste 35 de milioane de euro. Este valoarea sumelor pe care statul trebuie să le plătească celor din industria cinematografică. Într-o scrisoare deschisă trimisă premierului şi ministrului economiei, Alianţa Producătorilor de Film atrage atenţia că banii din schema de ajutor de stat n-au fost plătiţi de aproape doi ani. Este vorba despre 50 de milioane de euro. Iar din 23 de producţii, doar una a primit sprijin financiar.
Iuliana Tarnovețchi - Alianţa producătorilor de film:
„Legea a fost lansată în 2018, moment din care până în ziua de astăzi s-au depus un număr destul de mare de proiecte. S-au finalizat cu depunerea auditului la Ministerul Economiei, de proiecte care au însumat undeva la 400 de milioane de RON consumaţi în România. Din această sumă, statul român trebuie să dea înapoi conform programului producătorilor străini 155 milioane lei, reprezentând aprox 35% din valoarea fiecărui proiect, până acum a fost plătit un singur proiect”
„Cadrul legislativ al schemei are defecte care o face neoperabila", au transmis reprezentanţii Ministerului Economiei, într-un răspuns pentru ŞTIRILE PROTV. Aceştia susţin că încearcă să schimbe legislaţia, astfel încât să poată da banii. Când? Nu se ştie...”
Iuliana Tarnovețchi - Alianţa producătorilor de film:
„Banii consumaţi se duc direct în taxe, impozite, în economie, în primul rând în turism şi bineînţeles în promovarea respectivelor țări. Pierdându-ne credibilitatea, şi noi fiind listaţi ca o ţară care nu ne respectăm datoriile, nu mai vine nimeni, nici măcar clienţii pe care îi avem de foarte mulţi ani de zile, lucru care duce la migrarea forţei de muncă. Noi suntem probabil condamnaţi să nu mai avem această industrie în 2-3 ani de zile”
Potrivit legislaţiei în vigoare, banii ar fi trebuit rambursaţi în cel mult 2 luni.