Carnea de porc, ingredientul-vedetă la un festival din Oradea. Unele dintre specialități au fost sarmalele gătite în dovleac
Ce au în comun sarmalele gătite în dovleac și toroșul? Carnea de porc – ingredientul-vedetă la un festival organizat în weekend la Oradea, unde bucătarii s-au întrecut în specialități care au stârnit interesul pofticioșilor.
Juriul, la rândul lui, a apreciat curajul și dorința unora de a surprinde cu orice preț.
Astfel de specialități au tronat pe mese la festivalul organizat la Oradea. Fiecare bucătar s-a străduit să aducă în fața juriului preparate cu care să impresioneze. Acest concurent, de pildă, a mizat pe o rețetă pentru care mulți l-ar blama – pentru că nu fierbe varza alături de carne.
Bucătar: „Acum fac toroș, amestec varză cu carne. La noi așa se face, separat varza, separat carnea.”
În plus, în ceaunul cu varză a adăugat un ingredient neobișnuit, care i-a făcut pe jurați să ridice din sprâncene. Dincolo de armele secrete scoase la înaintare, carnea de porc a fost vedeta.
Bucătar: „Aici avem preparate din mușchi, umplut cu usturoi, cu ardei. Și avem aici cefe, tot prăjit pe disc, special.”
Chef Nina Rus, membru al juriului: „Sunt niște preparate pe care nu le facem noi, în ziua de astăzi. Este păcat, pentru că se pierde identitatea lor.”
Nicolae Pop, organizatorul festivalului D'ale porcului: „Au venit echipele, spunem noi, din care face parte cel puțin un profesionist. Avem trei licee tehnologice, deja, care au specializarea „bucătar” și care arată extraordinar.”
Una dintre echipe a venit cu aceste sarmale care au fost așezate cu grijă într-un dovleac.
Patricia Gavriș-Bala, profesor la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea: „Am pregătit un preparat special: am pregătit sărmăluțe în foi de viță murată, în dovleac plăcintar și cu ciolan afumat.”
Cu un asemenea meniu, pofticioșii au avut o misiune grea.
Bărbat: „N-am știut ce să alegem, până la urmă ne-am hotărât, e bun, mâncăm.”
Bărbat: „Sărmăluțe cu mămăligă. Și după aia, cârnați. Și după aia caltaboși, după aia pălincă și vin.”
Florian Chișe, producător de pălincă: „Pară Pălincă din 2017, pălincă de prună, de caisă, piersică, pară, gutui, cireșe.”
Iar unii dintre vizitatori s-au încumetat să facă o oprire și la taraba cu plăcinte.
Bucătar: „Plăcintă pe lespede, cu brânză, cu brânză și mărar, cu șuncă și brânză, cu cartofi, cu varză murată, cu de toate. E specială că-i fără ulei și e o rețetă mai tradițională, pe care o făceau bunicile noastre în trecut.”
Bărbat: „E ceva de vis, frumos, foarte bună. Vă dați seama, vin de la Constanța, să mănânc plăcintă în Oradea.”
Și, așa cum era de așteptat, mulți dintre oaspeți au plecat acasă încărcați cu bunătăți.