Carnea de porc, ingredientul-vedetă la un festival din Oradea. Unele dintre specialități au fost sarmalele gătite în dovleac

×
Codul embed a fost copiat

Ce au în comun sarmalele gătite în dovleac și toroșul? Carnea de porc – ingredientul-vedetă la un festival organizat în weekend la Oradea, unde bucătarii s-au întrecut în specialități care au stârnit interesul pofticioșilor.

Juriul, la rândul lui, a apreciat curajul și dorința unora de a surprinde cu orice preț.

Astfel de specialități au tronat pe mese la festivalul organizat la Oradea. Fiecare bucătar s-a străduit să aducă în fața juriului preparate cu care să impresioneze. Acest concurent, de pildă, a mizat pe o rețetă pentru care mulți l-ar blama – pentru că nu fierbe varza alături de carne.

Bucătar: „Acum fac toroș, amestec varză cu carne. La noi așa se face, separat varza, separat carnea.”

În plus, în ceaunul cu varză a adăugat un ingredient neobișnuit, care i-a făcut pe jurați să ridice din sprâncene. Dincolo de armele secrete scoase la înaintare, carnea de porc a fost vedeta.

Bucătar: „Aici avem preparate din mușchi, umplut cu usturoi, cu ardei. Și avem aici cefe, tot prăjit pe disc, special.”

Chef Nina Rus, membru al juriului: „Sunt niște preparate pe care nu le facem noi, în ziua de astăzi. Este păcat, pentru că se pierde identitatea lor.”

Nicolae Pop, organizatorul festivalului D'ale porcului: „Au venit echipele, spunem noi, din care face parte cel puțin un profesionist. Avem trei licee tehnologice, deja, care au specializarea „bucătar” și care arată extraordinar.”

Una dintre echipe a venit cu aceste sarmale care au fost așezate cu grijă într-un dovleac.

Patricia Gavriș-Bala, profesor la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea: „Am pregătit un preparat special: am pregătit sărmăluțe în foi de viță murată, în dovleac plăcintar și cu ciolan afumat.”

Cu un asemenea meniu, pofticioșii au avut o misiune grea.

Bărbat: „N-am știut ce să alegem, până la urmă ne-am hotărât, e bun, mâncăm.”

Bărbat: „Sărmăluțe cu mămăligă. Și după aia, cârnați. Și după aia caltaboși, după aia pălincă și vin.”

Florian Chișe, producător de pălincă: „Pară Pălincă din 2017, pălincă de prună, de caisă, piersică, pară, gutui, cireșe.”

Iar unii dintre vizitatori s-au încumetat să facă o oprire și la taraba cu plăcinte.

Bucătar: „Plăcintă pe lespede, cu brânză, cu brânză și mărar, cu șuncă și brânză, cu cartofi, cu varză murată, cu de toate. E specială că-i fără ulei și e o rețetă mai tradițională, pe care o făceau bunicile noastre în trecut.”

Bărbat: „E ceva de vis, frumos, foarte bună. Vă dați seama, vin de la Constanța, să mănânc plăcintă în Oradea.”

Și, așa cum era de așteptat, mulți dintre oaspeți au plecat acasă încărcați cu bunătăți.

Articol recomandat de sport.ro
Gest fără precedent la imnuri, înainte de România - Kosovo? "Ca răspuns pentru ce au făcut ei"
Gest fără precedent la imnuri, înainte de România - Kosovo? "Ca răspuns pentru ce au făcut ei"
Citește și...
Top 10 cele mai emoționante momente de la UNTOLD de-a lungul anilor
Top 10 cele mai emoționante momente de la UNTOLD de-a lungul anilor

În orice zonă a lumii există un mare festival care oferă o experiență unică; este locul unde ești împreună cu cea mai mare gașcă de prieteni pe care ai putea să o ai vreodată.

Premiile Astra Film Festival 2024. „Alice On & OFF”, „Tata” și „Maia – portret cu mâini”, printre laureații ediției
Premiile Astra Film Festival 2024. „Alice On & OFF”, „Tata” și „Maia – portret cu mâini”, printre laureații ediției

PARTENERIAT. Cele mai bune filme documentare ale ediției Astra Film Festival 2024 au fost desemnate sâmbătă seara, la Filarmonica de Stat din Sibiu - Sala Thalia, unde cineaștii și publicul au sărbătorit filmul documentar printr-o Gală de premiere.

 

Cerul Maramureșului, cucerit de baloane cu aer cald. Cât costă o experiență la festivalul amatorilor de adrenalină
Cerul Maramureșului, cucerit de baloane cu aer cald. Cât costă o experiență la festivalul amatorilor de adrenalină

Zeci de baloane cu aer cald cuceresc în aceste zile cerul Maramureșului. Acolo are loc un festival dedicat iubitorilor de adrenalină, care a adunat piloți din mai multe țări.

Bucureștenii au ”bântuit” la un festival de Halloween. ”Sper că nu înspăimânt pe nimeni”
Bucureștenii au ”bântuit” la un festival de Halloween. ”Sper că nu înspăimânt pe nimeni”

În așteptarea Halloween-ului, strigoi, vrăjitoare, clovni și alte personaje înspăimântătoare au început deja să „bântuie”.  

Rapperul Wiz Khalifa a fost trimis în judecată în România pentru deținerea de droguri
Rapperul Wiz Khalifa a fost trimis în judecată în România pentru deținerea de droguri

Rapperul american Wiz Khalifa a fost trimis în judecată în România. Decizia procurorilor DIICOT vine după ce cântărețul a fumat substanțe interzise pe scenă, în timpul unui concert la un festival organizat în această vară, pe litoral.  

Recomandări
Școala cu reputație proastă devenită etalon. Grijile de acasă ale copiilor dispar când îi trec pragul
Școala cu reputație proastă devenită etalon. Grijile de acasă ale copiilor dispar când îi trec pragul

Dintr-o școală mărginașă cu o reputație proastă a devenit una modernă, dotată cu tehnologie de ultimă generație și metode de predare curajoase, pe gustul copiilor.

De ce a murit Silviu Prigoană. Cauza decesului a fost sabilită de legiști
De ce a murit Silviu Prigoană. Cauza decesului a fost sabilită de legiști

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza toate probele adunate de polițiști în acest caz.

ANAF a început controalele la proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier. La ce trebuie să fie atenți turiștii
ANAF a început controalele la proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier. La ce trebuie să fie atenți turiștii

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile.