Cârciumărese - cum să le îngrijești în grădină și în ghiveci și tot ce trebuie să știi despre înmulțirea lor

carciumarese
IMAGO

Cârciumăresele sunt plante originare din Mexic și America Centrală. Aztecii le numeau inițial „plante care sunt greu de privit” din cauza florilor lor colorate.

Există soiuri cu flori simple sau duble, în aproape toate culorile curcubeului.

Acestea sunt flori perfecte pentru grădinarii începători, fiind, de altfel, printre cele mai frumoase flori de toamnă. 

Semințele sunt suficient de mari pentru a fi plasate individual în găuri și germinează rapid în soluri calde, crescând repede până în stadiul de înflorire. Odată ce înfloresc, chiar dacă nu elimini florile ofilite, cârciumăresele vor continua să producă mai multe flori până la primul îngheț.

Plantare cârciumărese

Cârciumăresele sunt în mare parte plante anuale, populare datorită florilor colorate, asemănătoare margaretelor. Originare din Mexic, există 18 specii și sute de forme cultivate, care sunt crescute ca plante anuale de grădină. Florile vin în culori vii, de la roșu, portocaliu și roz intens până la verde, cu un sezon lung de înflorire, din vară până la primele înghețuri. Aceste flori sunt perfecte pentru a umple golurile din grădină și se potrivesc bine și în ghivece. Soiurile cu tulpini lungi sunt excelente ca flori tăiate. Dacă planta ta crește în grădină, ei bine, trebuie să știi că există mai multe modalități prin care îi poți oferi protecție împotriva bolilor.

Citește și
Sunatoare
Sunătoarea, un remediu natural pentru depresie. Care sunt beneficiile și contraindicațiile plantei
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Ele prosperă în condiții calde și uscate, așa că plantează-le în sol bine drenat, într-o zonă însorită. Soiurile cu flori simple sunt atrăgătoare pentru insectele polenizatoare.

Alegerea unui loc în care florile primesc soare direct (6 până la 8 ore de lumină solară pe zi) este esențială pentru a obține flori abundente pe tot parcursul sezonului. De asemenea, un loc care oferă o bună circulație a aerului va ajuta la prevenirea bolilor foliare mai târziu în sezon.

Cârciumăresele se pot adapta la majoritatea condițiilor de sol, dar solul ideal va fi bogat în materie organică și bine drenat. pH-ul solului ar trebui să fie între 5,5 și 7,5. Dacă solul este îmbogățit cu compost, florile vor crește mai repede.

Este recomandat să cultivi cârciumăresele direct din semințe în grădină, deoarece nu le place să fie transplantate. Din semințe, ele vor crește foarte repede în condițiile potrivite.
Ele pot fi plantate și din semințe în interior, dacă preferi—transplantează-le însă când sunt tinere și cu grijă. Aceste flori sunt sensibile la îngheț, așa că nu semăna până când a trecut ultimul îngheț. Vor crește la o temperatură minimă de zi de aproximativ 16°C, deși intervalul ideal este de 23–28°C.
Semană un rând de semințe în fiecare săptămână pentru câteva săptămâni, pentru a extinde perioada de înflorire.

Cum să plantezi cârciumăresele

Distanțează plantele la 10 până la 60 cm, în funcție de soi. (Multe soiuri comune sunt plantate la 15 cm distanță între ele, iar rândurile la 60 cm între ele.) Verifică instrucțiunile specifice de pe pachetul de semințe pentru sfaturi legate de soiuri. Semană semințele de flori la o adâncime de aproximativ 0,6 cm. Majoritatea soiurilor de cârciumărese cresc înalte și necesită sprijin pentru a preveni căderea tulpinilor grele. La câteva săptămâni după plantare, fixează un par aproape de tulpină. Ai grijă să nu rănești rădăcinile.


Vei vedea răsadurile de în 4 până la 7 zile pentru majoritatea soiurilor, deși va dura câteva săptămâni până la câteva luni până când vor apărea florile (în funcție de locul de plantare și de climat). Când răsadurile ajung la 7-8 cm înălțime, rărește-le astfel încât să fie la o distanță de 15 până la 45 cm pentru a maximiza circulația aerului. Menține umiditatea moderată a solului și fertilizează ușor pentru a maximiza creșterea și înflorirea.
După ce cârciumăresele înfloresc, taie florile ofilite pentru a încuraja formarea unor noi flori. Acestea sunt plante anuale și vor muri la primul îngheț puternic de toamnă. Totuși, dacă vrei să se reînsămânțeze, lasă ultimele flori ale sezonului să se maturizeze complet și să împrăștie semințele.

Cârciumărese pitice

Cârciumăresele pitice ajung la aproximativ 25 cm în înălțime la maturitate. Cunoscute pentru dimensiunea lor mică, aceste plante scunde cresc bine atunci când sunt plantate alături de alte flori anuale și perene, precum și de arbuști. Deși plantele rămân mici pe parcursul sezonului de creștere, acest lucru nu indică dimensiunea potențială a florilor. Dimensiunea florilor va varia în funcție de varietatea de flori cultivate.

Soiul Thumbelina este o varietate de cârciumărese pitice anuală, polenizată deschis, cu flori duble care măsoară aproximativ 3 cm în diametru. Au nevoie de soare din plin și înfloresc vara, iar florile sunt de alb, roz și portocaliu. Acest soi crește până la 15-25 cm în înălțime și are nevoie de sol bine drenat și fertil. Florile atrag polenizatori precum albine, păsări sau fluturi și sunt perfecte pentru plantat în ghiveci sau în grădină.

Cârciumărese în ghiveci

Cârciumăresele sunt unele dintre cele mai ușor de cultivat plante anuale, oferind flori impresionante atât în ghivece, cât și în sol. Așadar, dacă spațiul din grădina ta este limitat, aceste flori în ghiveci ar putea fi soluția.

Deși grădinarii cu experiență nu vor avea nicio problemă în cultivarea acestor flori în ghivece, amatorii ar putea avea câteva întrebări despre proces.

Iată câteva dintre cele mai bune sfaturi pentru creșterea lor în ghivece:

Alege varietăți de talie mică. Toate tipurile de cârciumărese se pretează bine pentru creșterea în ghivece, deși varietățile mai înalte pot deveni greoaie și necesită suport sau rădăcinile lor pot deveni prea înghesuite.
Pentru a evita complicațiile, alege varietăți mai mici, de talie joasă.

Lasă spațiu pentru rădăcini. Zinnia reacționează negativ la transplantare, așa că este indicat să le plantezi direct în ghiveciul în care intenționezi să le crești. Ele nu sunt pretențioase în privința materialului – plastic, teracotă, beton, sau altceva, atâta timp cât ghiveciul are găuri de drenaj adecvate. Însă dimensiunea ghiveciului este esențială. Zinniile au nevoie de spațiu pentru rădăcini, așa că alege un ghiveci cu o adâncime minimă de 15-20 cm.

Folosește sol bine drenat, ușor acid. Zinniile sunt destul de rezistente și se adaptează la aproape orice tip de sol, atât timp cât acesta drenează bine. Totuși, ele vor performa mai bine într-un mediu de creștere bogat în materii organice și ușor acid, cu un pH între 5.5 și 7.5.

Cultivă din semințe pentru a evita transplantarea. Cârciumăresele se cultivă de obicei din semințe, care sunt destul de mari și ușor de manipulat. Dacă intenționezi să poziționezi ghivecele cu zinnia în exterior, începe procesul de semănare în interior cu aproximativ 6 săptămâni înainte de ultimul îngheț. Acoperă semințele cu puțin pământ și udă ușor solul, astfel încât să fie umed, dar nu saturat.

Lasă spațiu între plante. Este important să lași un spațiu de 10 cm între răsaduri, astfel încât rădăcinile să aibă suficient loc să se dezvolte.
Numărul de zinnii pe care le poți planta într-un ghiveci depinde de dimensiunile ghiveciului.

Udă corespunzător. Asigură-te că solul nu se usucă complet, dar nici nu trebuie să fie îmbibat cu apă. Verifică umiditatea solului și udă plantele dacă primii 2-3 cm sunt uscați. O metodă inedită de a uda florile este cea în care se folosesc cuburi de gheață. Atenție însă, această metodă nu este potrivită pentru toate tipurile de plante.

Adaugă fertilizator în ghivece. Pentru cele mai bune rezultate, poți fertiliza zinniile cu un fertilizator echilibrat, diluat la jumătate din concentrația recomandată.

Tăierea florilor ofilite pentru a prelungi înflorirea. Tăierea florilor ofilite este puternic recomandată, deoarece va încuraja formarea mai multor flori. Respectă aceste indicații și te vei bucura de frumusețea cârciumăreselor în ghiveci foarte mult timp.

Cârciumărese în grădină

Dacă vrei să plantezi cârciumărese în grădină, iată de ce să ții cont:

Lumină: Zinniile cresc și înfloresc cel mai bine în plin soare. Pot înflori și în semi-umbră, mai ales în climatele mai calde, cu umbră după-amiaza, dar pot deveni mai susceptibile la boli și vor avea mai puține flori.

Sol: Zinniile cresc cel mai bine pe soluri fertile, bine drenate, bogate în materie organică. Solul bine drenat este important deoarece răsadurile de zinnia pot fi predispuse la putrezire în soluri reci și umede.

Distanțare: Plantează semințele de zinnia la câțiva centimetri distanță, în rânduri sau grupuri. Pune-le la o distanță de 20-45 cm între ele, în funcție de varietate, după ce plantele au crescut patru frunze.

Plantare: Plantează zinniile primăvara, după ce a trecut pericolul de îngheț, în aceeași perioadă în care plantezi roșii. Zinniile sunt ușor de crescut direct în grădină. Pentru flori mai timpurii, începe sămânța în interior cu 4 până la 6 săptămâni înainte de ultima dată de îngheț.

Obicei de creștere: Zinniile vin într-o varietate mare de dimensiuni. Unele sunt plante joase, de 30 cm înălțime, cu un obicei de creștere rotund. Altele ajung la 90 cm înălțime, cu flori mari. Alege varietatea potrivită pentru spațiul disponibil.

Zinniile au nevoie de sol umed pentru a crește bine, mai ales plantele tinere. Udă-le adânc de câteva ori pe săptămână pentru ca solul să rămână umed la o adâncime de 15-20 cm. Nu exagera cu apa, deoarece zinniile pot suferi de boli fungice pe solurile umede și argiloase. Odată stabilite, ele sunt destul de rezistente la secetă.

Taie florile ofilite pentru a promova o înflorire mai abundentă și pentru a menține planta ordonată. Pentru a crea plante mai dese la varietățile înalte, ciupește vârful de creștere al plantei când este tânără. Aceasta va stimula mai multe ramificări laterale, o plantă mai scurtă și mai multe flori, deși poate întârzia înflorirea, în special în zonele cu veri reci.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Îngrijirea grădinii toamna. Cum să ai grijă de pomi, legume și flori în sezonul rece
Îngrijirea grădinii toamna. Cum să ai grijă de pomi, legume și flori în sezonul rece

Toamna este sezonul perfect pentru a face curat în grădină și a o pregăti pentru iarnă. Dar cum trebuie făcută îngrijirea grădinii toamna?  

Sunătoarea, un remediu natural pentru depresie. Care sunt beneficiile și contraindicațiile plantei
Sunătoarea, un remediu natural pentru depresie. Care sunt beneficiile și contraindicațiile plantei

Sunătoarea, cunoscută sub denumirea științifică de Hypericum perforatum, este o plantă medicinală cu flori galbene în formă de stea, originară din Asia și Europa.

Cele mai frumoase flori de toamnă. Plantele de grădină și de ghiveci care înfloresc în acest sezon
Cele mai frumoase flori de toamnă. Plantele de grădină și de ghiveci care înfloresc în acest sezon

Momentul în care natura își schimbă haina poate fi perfect ca să cultivi puțină culoare în grădina ta sau să îți înfrumusețezi balconul cu câteva plante.

VIDEO. Vladimir Putin a fost primit cu fanfară, covor roșu și flori în Mongolia, țară care ar putea să-l aresteze oricând
VIDEO. Vladimir Putin a fost primit cu fanfară, covor roșu și flori în Mongolia, țară care ar putea să-l aresteze oricând

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost primit în Mongolia, marți, cu covor roșu și flori. Această țară este membră a Curţii Penale Internaţionale (CPI), care a emis un mandat de arestare pe numele său.

Kalanchoe blossfeldiana, planta de apartament cu flori frumoase care necesită puțină îngrijire
Kalanchoe blossfeldiana, planta de apartament cu flori frumoase care necesită puțină îngrijire

Kalanchoe blossfeldiana este o plantă suculentă ornamentală, originară din Madagascar, cunoscută pentru florile sale vibrante și colorate. Este o plantă de apartament ideală datorită rezistenței sale și ușurinței în îngrijire.  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.