Cane Corso – tot ce trebuie să știi despre această rasă. Ce probleme de sănătate pot avea

cane corso
Shutterstock

Cane Corso este o rasă de câini inteligentă și demnă, cu o natură independentă. Rasa are o istorie bogată de a fi crescută pentru a fi un câine cu multiple scopuri, activ, vigilent și care supraveghează cu atenție familia sa.

Deoarece puii de cane corso sunt adorabili și inteligenți, dar la maturitate devin adulți energici, cu o greutate de până la 50 de kilograme, este important să fie dresați corespunzător și să fie învățați abilități de bază pentru a învăța comportamente importante de care au nevoie pentru în viața de adult.

Cane Corso – caracteristici și temperament

Viitorii proprietari ar trebui să petreacă timp suficient planificând și pregătindu-se înainte de a cumpăra orice câine, inclusiv un cane corso.

Această rasă italiană antică este potrivită pentru o viață de muncă, inclusiv în domeniul aplicării legii, urmărire și în armată. Cel mai bun stăpân pentru un cane corso este cel cu experiență și dispus să investească timp suficient în antrenarea câinelui.

Această rasă nu este potrivită pentru persoanele care nu au mai avut niciodată un câine.

Cane corso este o rasă mare de câine, musculoasă și în aparență destul de măreață, iar dimensiunea și forța sa sunt caracteristicile dominante - și, desigur, printre motivele pentru care este o alegere populară pentru supravegherea proprietarilor și proprietății.

O femelă adultă de cane corso la maturitate cântărește în general între 40 și 50 de kilograme, în timp ce un mascul de cane corso poate cântări până la 50 de kilograme.

Îl vei recunoaște după pieptul său lat, craniul larg și fruntea cu cute. De obicei îi vei vedea cu urechile tăiate, deși această practică este controversată - este pur pentru motive cosmetice și nu are niciun beneficiu dovedit pentru sănătatea animalului.

Când vine vorba de culorile cane corso, blana scurtă și dublă a câinelui poate fi neagră, gri, castanie, roșcată sau cu diferite nuanțe. Textura blănii este aspră, groasă și uneori buclată - iar unii o compară chiar cu blana unei vaci.

Ochii în formă de migdală ai câinelui variază în culoare și pot fi diferite nuanțe de maro sau chiar un albastru fermecător.

Comportamentul cane corso

Temperamentul cane corso poate fi sensibil și serios. Datorită încrucișării lor, cane corso s-ar putea să nu aprecieze persoanele necunoscute care îl surprind în timp ce patrulează în curtea sa. La fel ca toți câinii, socializarea timpurie cu oameni noi, situații noi și alți câini este importantă pentru a se menține sănătos, fericit și a se dezvolta.

Cane corso nu este un câine pentru toată lumea.

Deși unii se pot înțelege bine cu alte animale de companie și cu copii, rasa este cunoscută pentru un impuls puternic de pradă, ceea ce înseamnă că mișcările rapide și neașteptate ale animăluțelor mai mici (sau ale copiilor) ar putea fi destul de atrăgătoare pentru a fi urmărite.

Pentru relații armonioase cu alte animale și copii, este necesară o introducere timpurie când câinele este tânăr.

Câinele trebuie supravegheat ori câte ori interacționează cu copiii sau alte animale de companie. Totodată, copiii trebuie învățați cum să interacționeze corect cu câinii.

cane corso

Nevoile unui cane corso

Cane corso nu este un câine leneș. Această rasă de inteligentă prosperă în mișcare - și are nevoie de un job.

Ca orice rasă mare de câini, cane corso ar beneficia de o curte mare cu gard, o persoană care să îi plimbe frecvent pentru a-și consuma energia și pentru a se concentra pe ceva ce le place.

Abili în antrenamente de tot felul, cane corso este cel mai fericit atunci când mintea sa este stimulată. Dacă proprietarul nu oferă o activitate, câinele își poate găsi propriile activități - precum săpăturile, scrie dailypaws.com.

Acesta nu este un câine care se simte bine lăsat singur pentru o perioadă lungă de timp; el preferă să fie în preajma oamenilor și să facă activități.

Deoarece acești câini cresc atât de mari și puternici, antrenamentul cu recompensă pozitivă este deosebit de important.

Ca în cazul oricărui câine, răbdarea, consecvența și o mulțime de ocazii zilnice pentru recompense sunt cheile succesului. Acești câini au nevoie de răbdare de a învăța și de a dezvolta abilități și comportamente care sunt utile în viața de zi cu zi.

La fel ca toate rasele gigant, pot răsturna accidental lucruri, copii sau mobilier, mai ales în anii lor de adolescență când corpul lor se află încă în faza de creștere incomodă. Un stăpân de câine cane corso trebuie să înțeleagă acest lucru și să se asigure că animalul său are multe activități potrivite mărimii și nivelului său de activitate.

Plimbări rapide în jurul cartierului sau în parc nu sunt suficiente pentru această rasă.

Exercițiul zilnic este obligatoriu pentru acest câine de muncă, iar plimbările, drumețiile sau alergatul dimineața și seara pot menține construcția sa musculară.

În ceea ce privește îngrijirea, blana de dedesubt a cane corso va cădea pe tot parcursul anului, în special în timpul sezonului de schimbare a blănii de primăvară.

Pentru a menține strălucirea blănii, se recomandă un baie ocazională și periere săptămânală, cu periere zilnică sugerată în primăvară.

cane corso

Probleme de sănătate

Această rasă este în general sănătoasă, iar durata de viață a cane corso este de 9-12 ani. Cu toate acestea, ca în cazul oricărei rase de câini, există câteva provocări de sănătate de care trebuie să ții cont.

În mod specific pentru cane corso, problemele potențiale de sănătate includ displazie de șold, epilepsie idiopatică și anormalități ale pleoapelor.

Datorită mărimii mari și a pieptului adânc, acești câini sunt predispuși să aibă sindromul de dilatație-volvulus gastric sau balonare, care este o afecțiune gravă, potențial mortală, în care stomacul se umple cu aer și se inversează, tăind alimentarea cu sânge.

Deși există unele teorii despre ce cauzează balonarea - cum ar fi consumul unei singure mese mari în locul mai multor mese mici - nu a fost dovedită încă o legătură definitivă.

Proprietarii de cane corso ar trebui să discute cu medicul veterinar despre balonare și alte probleme de sănătate pentru a primi sfaturi despre cum să aibă grijă de câinele lor. 

Cane Corso, considerat rasă periculoasă în România

Potrivit legii 60/2003 referitoare la regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, rasa Cane Corso este încadrată în categoria a doua de câini periculoși.

Propretarii animalelor din această rasă trebuie să se documenteze cu privire la regimul în care pot să iasă cu un cane corso în spațiul public și cum trebuie să semnalizeze prezența acestuia în locuință.

Cele mai important, stăpânii trebuie să știe că au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod
vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul "Câine periculos" sau, după caz, "Câine agresiv", printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

Proprietarii de câini încadrați în categoria câinilor periculoși au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la
Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în această categorie de câini, precum şi o declaraţie pe propria răspundere.

De asemenea, pierderea sau decesul unui astfel de câine vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.

Potrivit legii, accesul câinilor din rasa cane corso în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Cămara de iarnă - ce să pregătești pe ultima sută de metri. Cum să te asiguri că ai tot ce trebuie
Cămara de iarnă - ce să pregătești pe ultima sută de metri. Cum să te asiguri că ai tot ce trebuie

În pragul iernii, gospodinele fac inventarul cămării și a alimentelor pregătite pentru sezonul rece. Află cum să îți pregătești cămara înainte de venirea iernii, astfel încât să nu îți lipsească nimic pe perioada anotimpului geros.

Pretindea că este miliardar și păcălea femei cunoscute pe internet să îi dea 100.000 de lire sterline. Cum a fost prins
Pretindea că este miliardar și păcălea femei cunoscute pe internet să îi dea 100.000 de lire sterline. Cum a fost prins

Un bărbat în vârstă de 65 de ani a fost condamnat la 11 ani de închisoare după ce a înșelat 10 femei, de la care a obținut aproximativ de 100.000 de lire sterline.

Mesaje de Sfântul Andrei. Urări și felicitări pentru sărbătoriți
Mesaje de Sfântul Andrei. Urări și felicitări pentru sărbătoriți

Sfântul Apostol Andrei, cel care a propovăduit Evanghelia lui Hristos în România, este sărbătorit în fiecare an pe 30 noiembrie.

Recomandări
Cum au explicat Cătălin Cherecheș și mama lui suma uriașă pe care au scos-o din țară. Noi detalii de la judecători
Cum au explicat Cătălin Cherecheș și mama lui suma uriașă pe care au scos-o din țară. Noi detalii de la judecători

Arestat în Germania, Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, condamnat la închisoare pentru corupție, așteaptă într-un penitenciar federal decizia Tribunalului Regional Superior din München.  

Nicolae Ciucă, statistici alarmante: ”În Dunăre, în fiecare zi ajung aproximativ 4,2 tone de ambalaje”
Nicolae Ciucă, statistici alarmante: ”În Dunăre, în fiecare zi ajung aproximativ 4,2 tone de ambalaje”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, susține că românii produc în fiecare an aproximativ 116 kilograme de ambalaje pe cap de locuitor, , din care se reciclează mai puţin de jumătate.

 

Curtea de Conturi: România are cele mai mari preţuri din UE la energie şi importă la preţuri mai mari decât exportă
Curtea de Conturi: România are cele mai mari preţuri din UE la energie şi importă la preţuri mai mari decât exportă

Un audit realizat de Curtea de Conturi arată că România şi-a pierdut independenţa energetică, importă considerabil mai multă energie decât trimite la export, iar preţurile cu care România cumpără energie sunt mai mari decât cele cu care o vinde.