Când este Anul Nou Chinezesc 2024 și ce tradiții și superstiții se respectă în China

Anul nou chinezesc
Shutterstock

Anul Nou Chinezesc are loc la o dată diferită în fiecare an. Cunoscut și sub numele de Festivalul Primăverii sau Anul Nou Lunar, Anul Nou Chinezesc este cel mai important festival din China și reprezintă un eveniment major în Asia de Est.

Anul Nou Chinezesc este festivalul care sărbătorește începutul unui nou an în calendarul tradițional chinezesc luni-solar.

În mod tradițional, a fost un moment pentru a onora zeitățile și strămoșii și a devenit, de asemenea, un moment pentru a sărbători și a vizita membrii familiei.

Când este Anul Nou Chinezesc 2024

Prima zi a Anului Nou Chinezesc din 2024 va cădea într-o zi de sâmbătă, pe 10 februarie. Data se schimbă în fiecare an, dar este întotdeauna undeva în perioada 21 ianuarie - 20 februarie, conform chinahighlights.com.

Fiecare an din calendarul chinezesc este reprezentat de unul dintre cele 12 animale din zodiac: Șobolanul, Boul, Tigrul, Iepurele, Iepurele, Dragonul, Șarpele, Calul, Capra, Maimuța, Cocoșul, Câinele și Porcul.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Potrivit legendei tradiționale a Marii Curse, Împăratul de Jad a dorit să aleagă 12 animale care să-i fie gărzi. Cu cât ajungeau mai repede la porțile Raiului, cu atât mai sus se situau în ordinea anilor.

2024 este Anul Dragonului, singura creatură mitică dintre animalele zodiacale. Imaginea sa a fost construită din elemente care aparțin altor animale. De exemplu, corpul său seamănă cu cel al unui șarpe și are solzi precum un pește.

Dragonul este o ființă de bun augur în cultura chineză. În mod tradițional, chinezii se consideră descendenți ai dragonului și, prin urmare, acesta este mult mai respectat decât alte animale din mitologie. Dragonii nu sunt priviți ca simple creatui mistice care scuipă foc, așa cum se întâmplă în cultura occidentală. Aceștia sunt considerați mai degrabă niște creaturi puternice despre care se crede că „controlează mările și apele”, spune Dr. Xin, confom BBC.

Tradiții de Anul Nou Chinezesc

În cultura asiatică, această perioadă din an reprezintă un moment pentru a onora zeitățile și strămoșii.

Obiceiurile și tradițiile regionale variază foarte mult, dar împărtășesc aceeași temă: încheierea anului vechi și primirea norocului și prosperității noului an.

Este un moment în care prietenii, familiile și cei dragi se reunesc - și, la fel ca în cazul Anului Nou Gregorian, este o ocazie de a stabili obiective și rezoluții pentru ceea ce oamenii își doresc să realizeze în anul următor.

Reuniunea cu familia și prietenii este o parte importantă a sărbătorii Festivalului Primăverii. Așdar, mulți oameni călătoresc în această perioadă, ori se întorc acasă pentru a petrece timp cu familia. În mod tradițional, această sărbătoare este celebrată acasă.

Curățenia de Anul Noul Chinezesc

Familiile fac o curățenie temeinică în case înainte de Festivalul Primăverii. Această tradiție simbolizează măturarea ghinionului din anul precedent și pregătirea caselor pentru norocul din Noul An, conform chinahighlights.com.

Decorarea caselor cu roșu

Roșul este culoarea principală a festivalului, deoarece se crede că este o culoare de bun augur pentru Anul Nou Lunar. Roșu înseamnă prosperitate și energie și se crede că alungă spiritele rele și energiile negative. Străzile dunt decorate cu felinare roșii, iar pe uși sunt lipite decorațiuni și imagini de Anul Nou.

Anul nou chinezesc

Ofrande pentru strămoși

Cinstirea morților este o tradiție chinezească de Anul Nou care se păstrează an de an. Mulți chinezi vizitează mormintele celor dragi în ziua dinaintea Anului Nou chinezesc și oferă ofrande înainte de cina cu familia. În felul acesta ei spun că oferă mâncare pentru cei decedați și că îi lasă să „mănânce” primii. La masa în familie din ajunul Anului Nou, chinezii pun un pahar în plus tocmai din acest motiv.

Cina în familie

Anul Nou Lunar este un moment în care familiile sunt împreună. Ajunul Anului Nou chinezesc este cel mai important moment pentru că atunci este momentul în care oamenii stau la masă împreună. Cina din ajunul Anului Nou chinezesc se numește „cina reuniuni”.

Schimbul de plicuri roșii

De Anul Nou Chinezesc oamenii își oferă plicuri sau pachete roșii. Plicurile roșii, numite „lai see” au bani înăuntru și sunt adesea dăruite copiilor și persoanelor în vârstă

Tradiția plicului roșu cu bani se numește ya sui qian (压岁钱 /yaa sway chyen/), ceea ce înseamnă „suprimarea banilor Sui [demonul]”. Celor care primesc un plic roșu de Anul Nou li se urează un an pașnic.

Se presupune că acest plic roșu îi împiedică pe copii să îmbătrânească. Tradiția provine din credința că toată lumea îmbătrânește cu un an în ziua de Anul Nou. Roșul este culoarea norocoasă și va aduce noroc persoanei care primește cadoul.

Pachetul roșu, hongbao, oferit în timpul Festivalului Primăverii, este o altă tradiție în China. Acesta simbolizează noroc și bogăție. Pachetele roșii sunt înmânate de obicei generațiilor mai tinere de către părinți, bunici sau rude, vecini apropiați și prieteni și. De obicei, familiile oferă hongbao copiilor în ajunul Anului Nou.

Alte cadouri populare de Anul Nou Lunar sunt alcoolul, ceaiul, fructele și bomboanele.

Anul nou chinezesc

Artificiile de Anul Nou Chinezesc

De la spectacolele publice din marile orașe la petrecerile private din zonele rurale din China, spectacolul de artificii este o activitate festivă indispensabilă de Anul Nou Chinezesc. Este o modalitate de a speria răul și de a întâmpina Noul An.

Dansurile leului și dragonului

Dansurile leului și dragonului au loc, în perioada Anului Nou Lunar, în mai toate cartierele chinezești din țările occidentale. Ele au loc pentru prosperitate și noroc.

Superstiții de Anul Nou Chinezesc

Chinezii spun că ceea ce faci de Anul Nou îți va influența norocul în anul următor. Ca în cazul oricărei sărbători, superstițiile de Anul Nou Chinezesc au o semnificație puternică și sunt considerate extrem de importante în influențarea norocului.

Medicamentele sunt interzise

Se crede că persoanele care iau medicamente în prima zi a Anului Nou, se vor îmbolnăvi tot anul. În unele zone, după ce se aude clopotul care anunță Anul Nou, persoanele bolnave își sparg vasele cu medicamente, în speranța că asta va alunga boala în anul următor.

Nu se folosesc cuvinte ghinioniste

De Anul Nou Chinezesc nu se folosesc cuvinte legate de moarte, boală, sărăcie, fantome etc. Oamenii le înlocuiesc cu eufemisme dacă trebuie să vorbească despre astfel de subiecte.

Nu se mănâncă terci sau carne la micul dejun

Terciul nu trebuie mâncat de Anul Nou deoarece se consideră că doar oamenii săraci mănâncă acest preparat la micul dejun. Se crede că porridge-ul este de rău augur și aduce ghinion dacă este consumat în prima zi a Noului An.

În plus, carnea nu ar trebui să fie consumată la micul dejun din respect pentru zeii budiști, despre care se crede că sunt împotriva uciderii animalelor. Se spune că de Anul Nou toți zeii se întâlnesc și își urează un An Nou fericit.

Spălatul pe păr și tunsul sunt inerzise

Părul nu trebuie spălat în ziua de Anul Nou Chinezesc. Părul sugerează bogație și, prin urmare, este nepotrivit să îți „speli averea" la începutul Noului An. Nici să vă tundeți nu aveți voie, pentru că se crede că ar putea aduce ghinion.

Hainele nu se spală

Chinezii nu spală haine în prima și a doua zi a Anului Nou. Spălatul hainelor este considerat o lipsă de respect față de zeul apei, despre care se consideră că s-a născut la începutul Anului Nou. De asemenea, apa simbolizează bogăție și se crede că atunci când se clătesc hainele bogăția se revarsă.

Nu se coase și nu se folosesc foarfeci sau cuțite

Din prima zi până în a cincea zi a Anului Nou femeile nu cos și nu folosesc ace. În caz contrar, se zice că Noul An va fi unul greu. Se crede că lamele foarfecelor sunt ca niște buze ascuțite atunci când oamenii se ceartă. Folosirea foarfecelor în prima zi a Anului Nou Chinezesc este percepută ca o invocare a certurilor cu apropiații în anul care vine. Folosirea cuțitelor trebuie evitată pentru că, în cazul unei accidentări, se crede că va purta ghinion.

Fără sume impare

Banii care sunt dăruiți cadou de Anul Nou într-un plic roșu trebuie să nu fie impari. Chinezilor le plac numerele pare, având credința tradițională că lucrurile bune vin întotdeauna în număr dublu. De Anul Nou se evită numerele ghinioniste, cum ar fi 4 și 40, deoarece 4 sună ca moartea în chineză. 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Românii se pregătesc de 1 Mai. Centrul vechi din București a fost plin de oameni dornici să petreacă. „O plăcere să fim aici”
Românii se pregătesc de 1 Mai. Centrul vechi din București a fost plin de oameni dornici să petreacă. „O plăcere să fim aici”

Se face încălzirea pentru maratonul de petreceri anunțate de 1 mai.  În București, de exemplu, tinerii și-au exersat vineri seară mișcările de dans, în cluburile din Centrul Vechi.

 

Localitatea din România care nu poate scăpa de poluare. Oamenii au ajuns în culmea disperării
Localitatea din România care nu poate scăpa de poluare. Oamenii au ajuns în culmea disperării

O comună de la poalele munților Făgăraș nu poate scăpa de poluare, motiv pentru care ar putea fi organizat un referendum local.

A crezut că a salvat doi pui de pisică, dar a fost uimit când a aflat ce erau, de fapt. „Aceste animale erau mai sălbatice”
A crezut că a salvat doi pui de pisică, dar a fost uimit când a aflat ce erau, de fapt. „Aceste animale erau mai sălbatice”

Un locuitor din Arizona a crezut că a dat peste mai mulți pisoi, ascunși în spatele unei magazii, și le-a dus la o organizație nonprofit pentru animale.  

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA și NATO
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA și NATO

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.