Calendar ortodox, 22 septembrie: Sfântul Teodosie de la Brazi
Sfântul Teodosie de la Brazi este pomenit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an pe 22 septembrie.
Fostul mitropolit al Moldovei, Teodosie, este cinstit de credincioși pentru viața sa plină de smerenie și pentru grija și dragostea față de lăcașurile sfinte.
Cine a fost Teodosie de la Brazi
Sfântul Ierarh Teodosie s-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în Vrancea, și a fost crescut cu evlavie și cu dragoste pentru slujbele bisericești.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
La vârsta de 18 ani, Teodosie a fost tuns în monahism la Mănăstirea Bogdana.
Datorită iubirii față de lăcașurile sfinte și cunoștințelor sale, Teodosie a fost numit secretar la cancelaria mănăstirii Bogdana, iar mai târziu, în calitate de egumen, s-a ocupat de reconstrucția mănăstirii. În anul 1670, Teodosie a fost numit episcop de Rădăuți, iar în 1671, episcop de Roman.
În anul 1674, mitropolitul Moldovei, Dosoftei, s-a retras în Polonia, împreună cu domnitorul Ştefan Petriceicu, iar țara a fost invadată de tătari și de turci. Pe tron a urcat atunci Dumitrașcu Cantacuzino. Acesta, văzând că țara nu avea un lider spiritual, le-a cerut arhiereilor să-și alegea un nou mitropolit, iar în funcție a fost pus Teodosie.
După mai puțin de un an, în 1675, Teodosie a mers la domnitor și i-a cerut să elibereze țara de asupritori. Drept răspuns, Dumitrașcu Cantacuzino l-a dat jos de pe scaunul de mitropolit al Moldovei și l-a închis în Mănăstirea „Sfântul Sava”, din Iaşi.
După o perioadă de prizonierat, Teodosie a fost eliberat de mitropolitul Dosoftei și ulterior s-a retras în sudul Moldovei, stabilindu-se la Focșani.
În perioada petrecută acolo, s-a ocupat de construirea Schitului Brazi.
În anul 1688 a fost răpit şi dus în Ţara Românească, unde, timp de 10 săptămâni, a stat în închisoare și a fost torturat de rudele lui Dumitrașcu Vodă, fostul domnitor al Moldovei. A reușit să scape și de aici și s-a întors în Moldova.
Restul vieții sale și-a dedicat-o ridicării de biserici și schituri în ținutul Vrancei.
Cum a murit Teodosie de la Brazi
În toamna anului 1694, tătarii au invadat din nou Moldova, iar Teodosie le-a căzut victimă. Pentru că a refuzat să dezvăluie locul în care își ținea averea adunată de-a lungul vieții, el a fost torturat și apoi decapitat.
Trupul lui Teodosie a fost recuperat de mai mulți credincioși, care l-au îngropat în mare secret. În 1842, moaștele sale au fost descoperite și așezate în Schitul de la Brazi, lângă oraşul Panciu din Vrancea.
În 2003, Biserica Ortodoxă Română a decis canonizarea lui Teodosie.