Calendar ortodox 15 august. Sf. Maria, cea mai mare sărbătoare creștină a verii
Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Marie Mare, este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august.
Sfânta Maria este sărbătorită în această zi de creștinii din toată lumea și marchează trecerea Fecioarei Maria în Împărăția Cerurilor.
Adormirea Maicii Domnului
Potrivit tradiției ortodoxe, Fecioara Maria a mai trăit 11 ani după înălțarea Mântuitorului și a fost înștiințată de Sfântul Gavriil că se apropie momentul să treacă la cele veșnice.
Sfinții Apostoli au fost chemați să-și ia rămas bun de la Fecioara Maria, dar Apostolul Toma nu a putut să vină și aceștia au decis să închidă mormântul. După câteva zile, când s-a întors Apostolul Toma, i-a rugat pe frații lui să deschidă mormântul pentru a o vedea ultima dată pe Sfânta Maria.
În momentul în care apostolii au deschis mormântul, au observat că acesta era gol și și-a dau seama imediat că Maica Domnului a fost luată în Împărăția Cerurilor.
Când pică Sf. Maria Mare în august 2022
Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano-Catolică prăznuiesc în fiecare an pe data de 15 august, Adormirea Maicii Domnului.
În 2022, data de 15 august cade într-o zi de luni, iar bisericile ortodoxe încep sărbătoarea încă de duminică, 14 august.
Pentru a-i aduce un omagiu Sfintei Marii, la Mănăstirea Nicula din județul Cluj au loc în fiecare an slujbe, la care iau parte zeci de mii de ortodocși și catolici. Oameni merg în pelerinaj pentru a se închina la icoana Sfintei Mari care se spune că este făcătoare de minuni.
Pelerinajul care se ține cu ocazia Sfintei Marii poartă numele de „La Nicula colo-n deal” și amintește de minunea petrecută în anul 1969, când, după ce preotul Luca din Iclod a pictat icoana Sfintei Marii, la scurt timp a observat lacrimi, care au continuat să curgă timp de trei săptămâni.
Anul acesta, procesiunea va avea loc pe 14 august 2022 de la ora 12:00, de la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul central al orașului Gherla și va continua până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula, potrivit stiridecluj.ro.
De ce nu se zice la mulți ani de Sf. Maria Mare
Pe 15 august, de sărbătoarea Sfintei Marii, foarte mulți oameni sunt confuzi dacă să le ureze „la mulți ani”, persoanelor care poartă numele sfintei.
Potrivit credinței ortodoxe și catolice, pe 15 august are loc Adormirea Maicii Domnului, care nu este întocmai un motiv de sărbătoare, tocmai de aceea, nu se urează „la mulți ani”.
Cei care vor să transmită urări o pot face pe 8 septembrie, atunci când creștinii sărbătoresc Sfânta Marie Mică, cunoscută în calendarul ortodox ca Nașterea Sfintei Marii.
Minivacanța de Sfânta Maria
Anul acesta, sărbătoarea Sfintei Mari cade într-o zi de luni, iar angajații primesc liber legal de la stat, ceea ce înseamnă că își pot face o mini vacanță la mare sau la munte.
Înainte de a pleca, oamenii se întreabă cum va fi vremea în minivacanța de Sfânta Maria.
Vremea la mare în minivacanța de Sf Maria în 2022
Potrivit prognozei meteo pentru Dobrogea, în perioada 13-15 august probabilitatea de ploaie pe litoral va fi în general redusă. Vor fi averse locale, dar în partea interioară a regiunii.
Vremea la munte în minivacanța de Sf Maria în 2022
În zona montană, vremea va fi mai răcoroasă în prima zi a minivacanței, urmând ca după aceea să se încălzească.
Pe 13 august, minimele în zona montană înaltă vor coborî până la 10 grade Celsius, iar maximele nu vor depăși 18...19 grade. Pe timp de noapte se vor înregistra chiar și 6 grade.
Sursa: doxologia.ro
Etichete: litoral, munte, sfanta maria, calendar ortodox, minivacanta,
Dată publicare:
13-08-2022 19:11