Câinii considerați periculoși, greu de adoptat în România. Patrupezii agresivi sunt reabilitați în adăposturi
Tot mai mulți câini din categoria celor cu potențial agresiv ajung în adăposturile publice ori în grija unor asociații. Oamenii se tem să îi adopte, dar ca să aibă mai multe șanse, patrupedele intră în programe de reabilitare.
Sunt învățate astfel să interacționeze cu oamenii, însă dresorii spun că esențial este să primească afecțiune.
Yuna, un pittbull de 6 ani, a ajuns în adăpostul din Baia Mare acum 4 luni. Era plină de cicatrici și avea doar 8 kilograme, fiindcă era folosită în lupte de câini. Deși face progrese, e încă agresivă, spun instructorii.
În situația ei se află multe alte patrupede, iar unele dintre ele își găsesc stăpâni în străinătate.
În același adăpost au ajuns, de curând, alți 14 câini din rase considerate periculoase. Ca să încurajeze adopția, reprezentanții au început să colaboreze cu dresori.
Tanua Wagner, reprezentant asociație Germania: „Oamenii sunt foarte speriați pentru că acești câini sunt folosiți pentru lupte. Și ei nu știu cum vor reacționa după adopție, când merg la plimbare, spre exemplu, sau cum se vor comporta cu copiii”.
Monica Bohoni, reprezentant Adăpostul Public de Câini Baia Mare: „Foarte greu adoptabili deoarece lumea e reticentă, îi vede ca și câini periculoși și din păcate tot mai multi în ultima perioadă au fost abandonați”.
În adăpostul public din Cluj-Napoca se află acum 8 câini din rase cu potențial agresiv. Toți au fost luați de pe străzi.
dr. Macrinici Mioara - medic veterinar Centrul de gestionare a câinilor fără stăpân Cluj-Napoca: „Când ajung aici îi verificăm de microcip în cazul în care au trebuie să anunțăm proprietarul în termen de 24 de ore să vină să-și revendice câinele”.
În România, 12 rase de câini sunt considerate cu potențial agresiv. Proprietarii trebuie să îi declare la poliție și să îi scoată la plimbare doar cu lesă și botniță. Cei care nu respectă regulile riscă până la 3 ani de închisoare.