Brazii de Crăciun, colectați gratuit de firmele de salubritate. Marile magazine oferă vouchere în schimbul lor
Deşi se spune că ar trebui păstrați până la Bobotează, unii şi-au despodobit deja brazii şi i-au aruncat la ghenă. În câteva oraşe, pomii de Crăciun sunt strânşi de angajaţii firmelor de salubritate şi transformaţi în compost.
Şi marile magazine oferă vouchere dacă duceţi bradul de unde l-aţi luat.
Sătui de mizeria care se făcea în alți ani, locatarii unui complex rezidențial din Capitală s-au mobilizat și au cerut responsabilului cu salubritatea un container pentru brazi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adrian Catrina, administrator complex rezidențial: „Era viaţa destul de grea fără container, brazi arucati peste tot. Odată ce este umplut se va ridica la cerere. Este gratuit serviciul.”
Cei care locuiesc în sectorul 6 din București pot lăsa brazii lângă ghena de gunoi sau în fața porţilor, dar numai în weekend. De asemenea, pomii pot fi duşi în punctele fixe de colectare.
Ganciu Sorin, directorul general al DGSPL 6 (direcţia generală servicii publice locale): „În primul rând trebuie să despodobească bradul, să nu aibă decoraţiuni, beteală. Cei care doresc îl pot înveli în plastic sau în plasă.Toate weekendurile din luna ianuarie sunt dedicate colectării brazilor.”
În doar câteva zile, într-un centru s-au strâns 50 de tone de biomasă din brazii adunați. Angajații au pregătit mașini speciale pentru colectarea lor și se așteaptă să depășească 150 de tone de compost în această lună.
Jean Bogdan, directorul unei firme de salubritate: „Avem acele maşini mici autoplatforme care sunt în permanent în sector şi sunt un număr de 5 utilaje şi sunt dedicate în special pentru colectarea brazilor. Ei sunt tocaţi aici şi livraţi către o firmă specializată ca biomasa. Ca să înlocuiască combustibilul sunt folosiţi în centrale termice.”
Mai uşor este pentru cei care au ales brazi în ghiveci sau artificiali.
Bărbat: „Îl pun în pământ că iau cu rădăcina, după îl plantez şi dacă rezista îl am şi anul viitor.”
Femeie: „E din acela artificial.”
Reporter: „De cât timp aveţi artificial?”
Femeie: „De 4 ani.”
În această perioadă anumite magazine le oferă oamenilor vouchere în schimbul bradului de Crăciun.