Brânza care se vinde cu 1.100 de euro kilogramul. Este cea mai scumpă din lume
Un cașcaval cu levănțică maturat îndelung a fost medaliat cu aur la primul concurs național de brânzeturi.
Au fost peste 30 de sortimente. Unele înscrise de producători, altele pur și simplu culese de juriu direct de pe rafturi. Calitatea este peste așteptări, a fost concluzia degustătorilor, care le-au recomandat însă concurenților să nu exagereze cu aromele exotice.
Șapte degustători români, toți cu diplome importante și experiență peste hotare, au trecut brânza printr-o baterie de teste. Întâi, analiza estetică a cojii. Apoi, forța pocnetului unui bastonaș tăiat, după care parfumul. Specialiștii au punctat și reziliența feliei și riscul de depreciere prematură.
Îmbogățite cu trufe, roșii și ardei, ciocolată și condimente diverse, au ieșit la lumină și sortimente locale, care se zbat să pătrundă în băcănii și mari magazine.
Sorin Brad, reprezentantul unui producător: „Rețetele se produc de 30 de ani la Alba Iulia, sus în Munții Trascăului. Rețete derivate din Elveția”.
În România se fac în prezent „un fel de” mozzarella, cheddar, parmezan, și brie cu mucegai. Imită cu succes și la preț mai mic tipurile originale.
Marian Timofti, președintele Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați: „E un lucru foarte bun. Au lucrat în străinătate, le-au adaptat să spunem așa, și mă bucur că nu avem aici nimic afumat”.
Fumul, fie el și natural, îmbracă, spun degustătorii, mult prea puternic delicatețea ingredientelor de bază.
Pentru aroma discretă a fost medaliată cu aur și o brânză în vin.
Alexandra Stoienescu, reprezentantul unui producător: „Reflectă bucuria gustului pentru întreaga familie, și mai ales pentru cei pasionați de lucrurile fine și bune în viață”.
Peste câteva zile încep înscrierile online la competiția mondială în care intră cam 4.000 de sortimente, iar orice fabricant român poate participa cu un produs. Să nu uităm că omenirea mănâncă brânză de cel puțin 3.200 de ani, iar sortimentele bune miros bine și a bani. Cel mai scump se vinde acum magareci sir, o brânză din Serbia, pentru că are la bază laptele de măgăriță - 1.100 de euro kilogramul. O sumă cu care poți cumpăra până la 60 de kilograme de Parmiggiano Reggiano. Alături de Grana Padano și Gorgonzola, aceasta mănâncă pe pâine concurența, la mai toate concursurile internaționale.