Biletele de tren la CFR și la companiile private, majorate peste noapte. CFR Călători a anunțat scumpirea abia după două zile
În ciuda lipsei unui anunț oficial din partea Ministerului Transporturilor, CFR Călători și operatorilor privați, tarifele biletelor de tren au fost majorate, duminică, 10 decembrie 2023, „pe șest”.
Potrivit informațiilor, nicio declarație oficială nu a fost emisă în acest sens, însă președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu, a dezvăluit că tarifele au fost ajustate conform indicelui de inflație înregistrat în luna octombrie, scrie Club Feroviar.
SNTFC CFR Călători nu a menționat în comunicatul său de vinerea trecută, despre Mersul Trenurilor 2023-2024, nimic legat de creșterea tarifelor de tren, care a intrat în vigoare odată cu noul program de circulație. Operatorii privați de transport feroviar de călători au adoptat și ei aceeași atitudine de tăcere în privința majorării tarifelor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
După această ajustare, prețul unui bilet de tren la clasa a 2-a pentru ruta București-Constanța la Interregio a ajuns la 78,5 lei, în timp ce călătoria de la București Nord la Brașov costă acum 64,5 lei. Pentru distanța București Nord-Suceava, tariful s-a ridicat la 118,5 lei, în timp ce o călătorie de la București Nord la Arad costă acum 145 de lei.
Este de menționat că ultima majorare de tarife în transportul feroviar de călători a avut loc pe 1 iulie 2022.
Această decizie a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 26 mai 2022, iar motivarea acesteia includea creșterea costurilor la materii prime, materiale, piese de schimb, energie electrică, motorină și uleiuri, precum și devalorizarea monedei naționale în raport cu euro.
Majorarea de atunci a fost de 20%, iar pentru secția Oravița-Anina s-a instituit un tarif special.
Precedenta majorare de tarife în transportul feroviar de călători avusese loc în 2013.
CFR Călători a anunțat post-factum, după apariția în presă, că a majorat tarifele
„Această actualizare raportată la indicele de inflație, conform prevederilor impuse de legislația în vigoare, vine în sprijinul echilibrării activității economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creşterii preţurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc.”, precizează operatorul de stat, într-un comunicat emis astăzi, marți, 12 decembrie, la două zile după ce compania de stat a operat majorările.
Grija companiei de stat pare a fi să explice public că majorarea este „conform legii”, nu să publice la timp informații cu adevărat necesare călătorilor, cum ar fi această majorare, după cum reiese din comunicatul pe care îl puteți citi pe site-ul CFR Călători.