Sindicaliștii de la CFR SA anunță grevă generală. Când începe și care sunt revendicările greviștilor
Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane va declanșa pe 27 noiembrie grevă generală, după ce revendicările de la greva de avertisment din luna septembrie nu au fost soluționate.
„Având în vedere faptul că până la data prezentei nu au fost reluate negocierile colective pentru soluționarea revendicărilor ce formează obiectul conflictului colectiv de muncă declanșat la nivelul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA (compania care administrează infrastructura de cale ferată din România, n.r.), în vederea stingerii acestuia și încheierii, respectiv înregistrării Contractului Colectiv de Muncă 2023-2024, în conformitate cu prevederile Legii nr. 367/2022, Legea dialogului social, cu modificările și completările ulterioare, vă comunicăm hotărârea de a declanșa greva propriu-zisă la nivelul unității dumneavoastră începând cu data de 27 noiembrie 2023 până la data semnării Contractului Colectiv de Muncă 2023-2024”, se arată într-o adresă trimisă directorului general al CNCF CFR SA, Ion Simu-Alexandru, de către Grigore Mare, președintele FNFMCV, potrivit clubferoviar.ro.
De asemenea, sindicaliștii solicită o întâlnire cu administrația până pe 22 noiembrie pentru a fi stabilită de comun acord treimea de activitate care va fi asigurată pe durata grevei generale.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Revendicările sindicaliștilor
Într-un comunicat de presă transmis pe 15 septembrie 2023, sindicatele au subliniat câteva dintre aceste probleme majore. Printre acestea se numără lipsa contractelor colective de muncă, remunerații inadecvate în comparație cu responsabilitățile și calitatea muncii depuse de angajații din sectorul feroviar.
De asemenea, subfinanțarea companiilor feroviare sub administrarea directă a statului, care se află sub incidența Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a fost adusă în discuție.
Una dintre preocupările deosebite este lipsa cronică de investiții în infrastructura feroviară, element esențial pentru îmbunătățirea vitezei și siguranței circulației pe calea ferată.
De asemenea, sindicatele au atras atenția asupra necesității urgente de a aloca resurse pentru modernizarea materialului rulant, vagoane și locomotive. Situația precară din calea ferată este considerată a fi la un nivel critic și reprezintă o amenințare reală pentru siguranța circulației.