Biblioteca Centrală Universitară din Iași și-a deschis porțile. Oamenii au avut acces în săli de obicei închise
Biblioteca Centrală Universitară din Iași, una dintre clădirile-emblemă ale orașului, și-a deschis porțile pentru studenți, localnici și turiști. Au avut acces în săli de obicei închise și au putut vedea volume rare.
Și uriașele depozitele de cărți, acolo unde doar bibliotecarii pot intra, au fost deschise pentru public.
Peste 300 de vizitatori, studenți, localnici, turiști, au participat la tururile ghidate de 10 bibliotecari. În depozitele de cărți, oamenii au văzut cum arată 50 de kilometri de volume. Iar de la ultimul etaj, din cupolă, au vazut altfel Iașiul.
Reporter: Ce v-a impresionat cel mai mult?
Bărbat: Cărțile, depozitul de sus, cupola.
Reporter: Ați mai fost?
Bărbat: Da, când eram student la lectură. Super frumos se vede orașul.
Fetiță: Am văzut un labirint de cărți și nu am mai văzut așa ceva niciodată.
Bărbat: Mi-au plăcut sălile, istoria clădirii, nu știam că aici a locuit Ferdinand sau că s-au luat decizii importante privind viitorul României.
Studenții Universității Alexandru Ioan Cuza au acces gratuit la resursele bibliotecii, la fel și pensionarii și persoanele cu dizabilități.
Ioan Milică, director Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" Iași: Unul din obiectivele acestui proiect Rocultura este de a duce oamenii în bibliotecă și cea mai bună cale este să deschidem larg porțile, dincolo de cele digitale.
Reporter: Care sunt cele mai impresionante cărți pe care le aveți?
Evelina Frunzete, bibliotecar: Cărțile de patrimoniu, colecțiile speciale, cartea din secolul 16, manuscrise, dar și albume și colecțiile generale, dacă ne gândim că sunt ale marilor scriitori.
Pe rafturile Bibliotecii Central Universitare din Iași sunt peste 2,5 milioane de volume. În 2021, de aici s-au împrumutat peste 200 de mii de cărți, de către cei aproape 7 mii de cititori activi.