Benzinăriile din România vor instala sute de stații de încărcare pentru mașinile electrice
Benzinăriile din România anunță că de anul viitor vor instala sute de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Doar Petrom vrea să instaleze 500 de astfel de puncte în toată țara. Lanțurile Rompetrol și Mol au și ele planuri ambițioase.
Acum există doar câteva zeci de stații de încărcare în benzinării la care puteți alimenta la jumătate de preț comparativ cu benzina. Însa poate dura cel puțin 20 de minute un plin electric.
Numărul mașinilor electrice reprezintă 1 la sută din totalul celor care circulă pe drumurile din România. Până în 2030 vor ajunge la 20 la sută din parcul auto, crede Petrom. Așa că a anunțat că vrea să-i atragă pe șoferi în benzinăriile companiei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Christina Verchere, CEO Petrom: "Strategia noastră ne va permite să asigurăm infrastructură pentru a dezvoltă viitorul mobilității și pentru a oferi 500 de puncte de mobilitate pentru carburanți alternativi până în 2030."
Sunt deja câteva, în special în stațiile OMV, însă până la sfârșitul anului 2022 ar trebui să fie instalate 80 de puncte de încărcare electrice.
Vor fi de tip fast charger, unde bateria se încarcă până la 80 la sută în 40 de minute. Vor există însă și ultra fast charger. În aceste caz durează 20 de minute încărcarea bateriei până la 80 la sută.
Din cele aproape 170 de benzinării, Rompetrol are acum 18 benzinării cu puncte de încărcare, iar alimentarea electrică este deocamdată gratuită. Numărul stațiilor va crește în următoarea perioada.
Nici Mol nu vrea să se lase mai prejos. Din cele peste 250 de stații câte are acum, 24 au prize pentru mașini electrice. De anul viitor pe autostrăzile A1, între Lugoj și Deva, dar și pe autostrada Soarelui vor apărea 14 benzinării noi, care vor avea și astfel de puncte de încărcare.
Șoferii au la dispoziție o aplicație care le calculează la final costul, iar plata se face online.
Ca să încărcați o mașină electrică la o stație, plătiți 20-30 de lei ca să parcurgeți 100 de km. Pentru comparație, dacă aveți o mașină pe benzină, plătiți în jur de 50 de lei pentru 100 de km.
Dacă va încărcați mașină acasă, pentru 100 de kilometri plătiți aproape 10 lei, spun experții auto.
Dar pentru asta trebuie să așteptați și 8 ore. Alimentarea unei mașini electrice este provocarea următorilor ani pentru constructorii auto, dacă vor să atragă mai mulți clienți. Asta în condițiile în care plinul unei mașini pe benzină sau motorină durează câteva minute.
Încărcarea mașinii electrice depinde de cât de performanță este stația dar și de capacitatea de încărcare a autoturismului.
O stație de încărcare rapidă costă 20 de mii de euro.