Băutura interzisă prin decret timp de 13 ani. E recunoscută de UNESCO în patrimoniul cultural universal

bar bauturi
Shutterstock

Cafeaua turcească depășește cu mult statutul unei simple băuturi, fiind recunoscută de UNESCO ca patrimoniu cultural imaterial al umanității. A fost chiar interzisă de un sultan, de frica mișcărilor sociale pe care le-ar fi putut inspira.

Cafeaua turcească nu își are originile în Turcia, ci în Yemen, unde în secolul al XV-lea misticii sufi o consumau pentru a rămâne treji în timpul rugăciunilor prelungite. Pătrunderea în Imperiul Otoman s-a făcut prin intermediul sultanului Süleyman Magnificul, care a cucerit Yemenul în 1538.

Potrivit profesorului de la Harvard Cemal Kafadar, în 1539, amiralul otoman Hayreddin Barbarossa a înregistrat o proprietate care includea o „kahve odası" sau cameră de cafea. Până în anii 1550, primele „kahvehane" sau cafenele au început să apară în Istanbul, arată CNN.

Cum a fost interzisă cafeaua

Cafenelele au stârnit controverse. Erudiții religioși și liderii politici din Asia și Europa le considerau locuri pentru activități subversive și discuții inutile. Guvernatorul din Mecca, Hayır Bey, a interzis cafeaua în oraș în 1511, printr-un edict care a durat 13 ani, din cauza temerilor că aceasta ar putea duce la idei radicale. Sultanii otomani au închis în mod repetat cafenelele din cauza unor temeri similare. Totuși, acestea nu au dispărut niciodată complet. Chiar și în Anglia secolului al XVII-lea, Charles al II-lea a încercat să le închidă, bănuind că „în acele cafenele au loc o seducție antiregalistă și conversații trădătoare", spune ghidul turistic londonez Chris MacNeil.

Metoda unică de preparare

Cafeaua turcească se deosebește fundamental de alte tipuri de cafea prin metoda de preparare. Cercetătoarea în gastronomie Merin Sever explică că „diferența fundamentală între cafeaua turcească și alte cafele este că metoda cezve-ibrik este în esență gătit; nu este preparată prin infuzie, ci 'gătită' în apă ca o supă, producând o băutură neflitrată".

Citește și
droguri
Captură record de droguri în țară. Locul neașteptat în care au fost ascunse peste 200 de kilograme de canabis și cocaină

Semnificația socială și culturală. Cafeaua cu sare

Pentru profesoara Seden Doğan de la Universitatea din South Florida, cafeaua turcească este „mai mult decât o băutură", fiind o "punte" care facilitează relațiile sociale - atât în durere, cât și în bucurie.

Cafeaua are un rol important în tradițiile naționale turcești, inclusiv în ritualul de logodnă, unde viitoarea mireasă servește cafea familiei mirelui. Ca test al caracterului său, ea adaugă o cantitate generoasă de sare în cafeaua mirelui - dacă acesta bea fără să se plângă, demonstrează răbdarea și maturitatea.

Ghicitul în zaț

După consumare vine ritualul tasseografiei sau cititul în zaț. Autoarea Kylie Holmes consideră această practică o „interpretare simbolică ludică" și un „ritual comunal", în timp ce Doğan precizează: „O facem pentru distracție", petrecând adesea minute bune pentru a crea narațiuni pozitive.

Expansiunea în Europa

Cafeaua s-a răspândit rapid spre vest, ajungând în Londra prin intermediul lui Daniel Edwards, un comerciant al Companiei Levant care a trăit în Smyrna (actualul Izmir). Servitorul său, Pasqua Rosée, a deschis în 1652 ceea ce se crede că a fost prima cafenea din Londra, în St. Michael's Alley.

Deși are o istorie bogată și o semnificație culturală profundă, cafeaua turcească nu a reușit să obțină recunoașterea globală a espresso-ului. Sever consideră că există o problemă de generații: „Am limitat cafeaua turcească la un ritual, iar pentru tineri, acum este văzută ca ceva ce bei doar cu părinții".

Cu toate acestea, există eforturi de promovare internațională. În New York, Uluç Ülgen, cunoscut sub numele de Dr. Honeybrew, rulează Turkish Coffee Room, oferind sesiuni teatrale de băut cafea și ghicit. El observă că „în ciuda gustului amar al cafelei turcești, americanii o beau până la ultima picătură pentru spectacolul de citire a ceștii".

Unde să savurezi autenticitatea

Pentru o experiență autentică în Istanbul, experții recomandă locuri precum Hafız Mustafa, Mandabatmaz pe strada İstiklal și Nuri Toplar în Bazarul Egiptean, unde cafeaua este preparată lent în cezve, de preferință pe nisip fierbinte, și servită fierbinte cu spumă groasă, alături de lokum și apă.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cu gura ruptă, dar plin de bani! Jake Paul a șocat după ce a fost făcut KO
FOTO Cu gura ruptă, dar plin de bani! Jake Paul a șocat după ce a fost făcut KO
Citește și...
Festival gastronomic turcesc în centrul Capitalei. Unii pofticioși au plecat cu sacoșele pline
Festival gastronomic turcesc în centrul Capitalei. Unii pofticioși au plecat cu sacoșele pline

Arome subtile de mentă, sumac, cimbru și cuișoare au învăluit, în acest sfârșit de săptămână, centrul Capitalei. Românii au format cozi încă de dimineață la plăcinte fierbinți și cafea la nisip, făcute de turci.

Captură record de droguri în țară. Locul neașteptat în care au fost ascunse peste 200 de kilograme de canabis și cocaină
Captură record de droguri în țară. Locul neașteptat în care au fost ascunse peste 200 de kilograme de canabis și cocaină

Captură record de droguri. Peste 200 de kilograme de canabis și cocaină au fost descoperite de autorități. Substanțele interzise, care valorează 3 milioane de euro, erau ascunse în 4 automate de cafea și urma să fie vândute în țară.

Ce se întâmplă în corpul tău când bei cafea pe caniculă. Efectele cofeinei asupra organismului
Ce se întâmplă în corpul tău când bei cafea pe caniculă. Efectele cofeinei asupra organismului

Cafeaua consumată în zilele caniculare poate influența hidratarea, temperatura corpului și nivelul de energie într-un mod diferit față de zilele obișnuite.

 

Tânără ucisă de cancer tratabil pentru că a ascultat de mama ei antivaccinistă care voia să o vindece prin clisme cu cafea
Tânără ucisă de cancer tratabil pentru că a ascultat de mama ei antivaccinistă care voia să o vindece prin clisme cu cafea

O tânără de 23 de ani a murit din cauza unui cancer perfect tratabil pentru că a preferat să asculte de mama ei, o naturopată antivaccinistă care voia să o vindece prin clisme cu cafea. Conspiraționista nu-și acceptă nici acum responsabilitatea.

 

Lovitură pentru ANAF. Fiscul a pierdut un proces major pe TVA și ar putea să plătească daune de milioane de lei
Lovitură pentru ANAF. Fiscul a pierdut un proces major pe TVA și ar putea să plătească daune de milioane de lei

Lovitură în instanță pentru ANAF. Curtea de Apel Brașov a decis că aplicarea unui TVA de 19% pentru cafea în industria Horeca este ilegală.

Recomandări
Președintele Nicuşor Dan a discutat cu magistraţii la Palatul Cotroceni. ”Să terminăm odată cu numirile politice la parchete”
Președintele Nicuşor Dan a discutat cu magistraţii la Palatul Cotroceni. ”Să terminăm odată cu numirile politice la parchete”

Preşedintele României, Nicuşor Dan a discutat, luni, timp de aproape patru ore la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii magistraţilor, despre problemele din sistemul de justiție. 

Scumpire „din pix” prin schimbarea unui cap de tabel. Peste 250.000 de români vor plăti măcar cu 800 de lei mai mult
Scumpire „din pix” prin schimbarea unui cap de tabel. Peste 250.000 de români vor plăti măcar cu 800 de lei mai mult

Guvernul a decis majorarea semnificativă a impozitelor pentru mașinile hibride, iar pentru unele modele creșterea poate depăși 1.100%, arată analiza unui consultant fiscal.

CES desființează un proiect de lege PSD care propune un nou grup de pensionari speciali, care să primească bani retroactiv
CES desființează un proiect de lege PSD care propune un nou grup de pensionari speciali, care să primească bani retroactiv

Consiliul Economic și Social respinge un proiect de lege inițiat de parlamentari ai PSD, privind sistemul public de pensii, susținând că introduce un ”regim privilegiat” pentru agricultorii care nu au lucrat în fostele cooperative de stat.