Autoritățile se pregătesc să facă stocuri de alimente. Ce s-ar putea întâmpla cu Casa de Comerț Unirea
Autoritățile se pregătesc să facă stocuri de alimente, revigorând o afacere falimentară a statului, Casa de Comerț Unirea.
A fost înființată pe vremea ministrului Agriculturii Petre Daea, dar acum ar putea fi folosită pentru ca prin ea să fie cumpărate produse alimentare de la fermieri. Acestea ar intra în stocurile strategice de ulei, zahăr, făină, cereale și alte produse de bază.
Casa de Comerț Unirea ar urma să funcționeze ca un integrator al tututor programelor derulate de stat pentru susținerea agriculturii. Și ar juca un rol cheie în cazul în care ne-am confrunta cu eventuale probleme din cauza războiului de la graniță, potrivit unor surse guvernamentale.
Casa de Comerț Unirea ar urma să preia surplusul de producție din agricultură, să depoziteze ce poate fi pus la păstrare, iar ce nu poate fi ținut multă vreme să fie pregătit pentru comercializare. Ar funcționa inclusiv ca un intermediar între producătorii agricoli și lanțurile de magazine. Mai mult, Casa ar constitui și depozite de alimente de bază, de la ulei, zahăr, făină, până la cereale, astfel încât să avem mai multe rezerve.
În depozite ar putea fi păstrate legume, fructe, dar și alte produse care au un termen de valabilitate mai îndelungat.
Discuțiile de reactivare a Casei Unirea sunt încă de la începutul anului, dar au fost accelerate de războiul din Ucraina. Potrivit ministrului Agriculturii Adrian Chesnoiu, e nevoie de reorganizarea Casei de Comerț Unirea pentru a lua cele 15 milioane de euro care zac nefolosite în conturile ei. Banii ar fi ulterior folosiți pentru achiziția de produse și mărfuri.
Casa de Comerț Unirea a fost un eșec total
Lansată cu surle și trâmbițe în 2019, pe vremea fostului ministru al Agriculturii Petre Daea și a premierului Viorica Dăncilă, Casa de Comerț Unirea a fost un eșec total, care a costat statul peste 90 de milioane de lei. Trebuia să fie o rețea de magazine în care fermierii să-și vândă produsele, dar nici nu au apucat bine să funcționeze două magazine că s-a și închis, pentru că nu a avut vânzări. De atunci, Casa de Unirea s-a aflat în reorganizare.
Sediul Casei Unirea a fost surprins de Alex Dima în reportajul ''România, te iubesc'', de toamna trecută: încăperi pustiite, cu câteva birouri ocupate de angajați care nu aveau ce să lucreze. Nu vânduseră nimic de luni bune.
Pentru susținerea noii Case de Comerț, ministerul Agriculturii lucrează și la o platformă online în care productorii să-și pună oferta, iar posibilii clienți să-i contacteze direct.