România ar avea suficiente stocuri de gaze din depozite pentru a trece de această iarnă. Ce spun autoritățile
O celulă de criză a fost activată joi dimineață la Guvern, pentru a ține sub control efectele invaziei Rusiei în Ucraina.
Sunt urmărite situația românilor din țara vecină, dar și aprovizionarea cu gaze. Armata noastră a anunțat că a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației.
Celula de criză este condusă de premierul Nicolae Ciucă și deja avem primele concluzii ale discuției la care au participat miniștrii Apărării, Externelor, Finanțelor, Sănătății, Transporturilor și alți oficiali la nivel înalt.
Un mesaj a venit de la MAE, care avertizează că evenimentele de acum înseamnă un risc major de impredictibilitate, instabilitate și confruntări armate. Până acum, 30 de cetățeni români au contactat ministerul nostru de Externe să ceară informații legate de situația din Ucraina sau pentru a informa asupra deciziei de a părăsi acest stat.
Între timp, Guvernul precizează că supraveghează și evaluează intrările și ieșirile de gaze naturale pe toate rutele din țară. Iar în funcție de situație, vor fi luate măsuri pentru a se asigura că nu sunt probleme în privința aprovizionării cu gaze. Pe de altă parte, ne dau asigurări reprezentanții Executivului că România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru a trece de perioada rece, de această iarnă.
Autoritățile spun că sunt pregătite să asigure preluarea, la nevoie, a fluxurilor de refugiați. Spunea zilele trecute chiar ministrul Apărării de la noi că am putea prelua 500.000 de refugiați și că există un plan pregătit în toate marile orașe, în apropierea granițelor.
Pe de altă parte, Armata României a anunțat că a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea. Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp.
Astfel de celule de criză au mai fost activate și în cazul altor situații-limită, de pildă când am avut criză în energie, în sănătate, când au fost inundații devastatoare la noi în țară.