Aproape 18.500 de deşeuri, descoperite pe plajele românești. Cele mai murdare stațiuni
Aproape 18.500 de deşeuri au fost descoperite de voluntarii ONG Mare Nostrum pe opt sectoare de plajă de pe litoralul românesc, numărul acestora fiind de două ori mai mare decât cel înregistrat în primăvara acestui an.
Cele mai murdare au fost plajele din Vama Veche şi Saturn, iar cele mai curate în Corbu şi Costineşti.
Potrivit unui comunicat al ONG ”Mare Nostrum”, în luna octombrie, organizaţia a monitorizat opt sectoare de plajă din nordul şi sudul litoralului.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
“Pe aceste opt sectoare au fost identificate 18.429 deşeuri din material polimeric artifical, alături de: cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Îngrijorător este faptul că această cantitate este de două ori mai mare decât cea din sesiunea aprilie 2017, când numărul total de deşeuri a fost de 9.003 elemente”, se arată în comunicat.
La capitolul cel mai murdar sector de plajă se află Vama Veche, aceasta fiind o premieră nedorită pentru staţiune, una dintre cele mai curate până în acest an. Pe locul doi în topul deşeurilor înregistrate se află staţiunea Saturn. La capitolul cele mai curate porţiuni de plajă se află Corbu şi Costineşti.
“Şi în această sesiune, cel mai întâlnit deşeu este mucul de ţigară- 8.221 elemente, reprezentând 45% din totalul deşeurilor. Elementele din material polimeric artificial (diverse varietăţi de plastic) au predominat, reprezentând principalul deşeu (14 408). Alături de acestea s-au regăsit deşeurile medicale, seringile, sticlă şi alte obiecte ascuţite care reprezintă un pericol real pentru oameni, la fel ca şi deşeurile precum scutecele utilizate, absorbante/tampoane sau prezervativele, care degradează calitatea apei pentru scăldat şi pot prezenta un risc pentru sănătatea umană”, a mai precizat sursa citată.
ONG ”Mare Nostrum” a menţionat că cel mai murdar an de până acum, la nivel de monitorizări ale porţiunilor de plajă, a fost anul 2016, cu un număr de 31.060 deşeuri înregistrate.
Din 2014 şi până acum, ONG ”Mare Nostrum” a identificat şi eliminat peste 64.000 de deşeuri.