Aplicațiile de dating pierd teren în fața metodelor clasice de întâlniri. Ce este oboseala emoțională a tinerilor
Într-o vreme, aplicațiile de dating erau la mare căutare chiar și la noi în țară. Un studiu realizat de o echipă de cercetători germani a ajuns, însă, la concluzia că oamenii au obosit căutându-și jumătatea, chiar și temporară, în mediul virtual.
Lucrurile se mișcă, într-adevăr, mai repede acolo, dar viteza cu care cunosc persoane noi nu e suficientă, spun unii dintre cei care au participat la sondaj.
Aplicațiile de dating sunt în continuare foarte populare printre cei care caută o aventură sau chiar marea iubire. Totuși, tot mai mulți tineri care folosesc astfel platforme spun că se simt epuizați și dezamăgiți de aceste metode.
Fată: „Primeam mesaje ciudate și nu mi-a mai făcut plăcere”.
Participant studiu: „Eu am renunțat pentru că vin dintr-un sat și, pur și simplu, acolo știi pe toată lumea când te înscrii”.
Un studiu realizat în Germania, pe un eșantion de 2.400 de oameni, precizează că una din șapte persoane suferă de „online dating burnout” - adică este epuizată de flirtul digital. Acesta se manifestă pe trei niveluri.
Wera Aretz, profesor de psihologie: „Primul este o oboseală emoțională. Oamenii spun că nu vor să mai încerce, că nu mai pot, că s-au săturat. Apoi, al doilea criteriu este o atitudine cinică, o retragere emoțională. Și ultimul nivel este performanța scăzută. Oamenii spun că depun prea multe eforturi, dar cumva nu mai funcționează”.
Un lucru este sigur: în Germania, cele mai multe cupluri ajung să se cunoască în spațiul virtual. Potrivit unui studiu, 21% dintre participanți au recunoscut că aplicațiile de dating le-au adus fericirea. În timp ce 18 procente spun că și-au cunoscut partenerii la lucru, iar 17 au reușit asta prin intermediul prietenilor.
Pe de altă parte, câștigă teren și metodele clasice. Într-un club din Berlin au loc, de două ori pe lună, evenimente dedicate persoanelor singure. Poate fi vorba despre cursuri de dans sau chiar petreceri.
Senzația este de vizită în lumea analogică, după prea mult timp petrecut în online. Toți participanții speră să găsească ceva special aici, care să-i ajute să scape de acea epuizarea digitală.
Kilian Heller, persoana singură: „Creezi o legătură emoțională, după câteva săptămâni te întâlneșți cu persoana cealaltă și apoi realizezi în doar câteva secunde că nu e ce-ți doreai. Ca să scap de dezamăgiri, am renunțat la întâlnirile online”.
Până la urmă, toată lumea este de părere că soarta le va surâde și vor reuși să-și găsească jumătatea chiar dacă, uneori pare că încearcă să caute acul în carul cu fân.