Alimentele pe care nu ar trebui să le mănânci niciodată. Mulți români le consumă, deși își pot grăbi moartea
Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc de deces de la vârste mai mici, potrivit unui studiu realizat pe o perioadă de 30 de ani.
Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente „niciodată sau rar folosite în bucătării, sau clase de aditivi a căror funcție este de a face produsul final mai plăcut la gust sau mai atrăgător", potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, scrie CNN Health.
Aceste ingrediente - care se găsesc în produse precum sucuri, chipsuri, supe ambalate, nuggets și înghețată - pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori pentru a opri separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face alimentele mai atrăgătoare.
Carnea procesată și alimentele și băuturile zaharoase nu sunt corelate cu aceleași riscuri ca și cerealele integrale ultraprocesate, de exemplu, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică TH Chan de la Harvard.
Cum a fost realizat studiul
Studiul a analizat datele a peste 100.000 de profesioniști din domeniul sănătății din Statele Unite, fără antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Din 1986 până în 2018, participanții au furnizat la fiecare doi ani informații despre sănătatea și obiceiurile lor de viață. La fiecare patru ani, au completat un chestionar alimentar detaliat.
Grupul care a consumat cele mai puține alimente ultraprocesate a mâncat în medie aproximativ trei porții pe zi, în timp ce persoana care a consumat cele mai multe a mâncat în medie șapte porții pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.
Cei care au mâncat cel mai mult au avut un risc cu 4% mai mare de deces din orice cauză, inclusiv un risc cu 9% mai mare de deces neurodegenerativ, au arătat datele.
Song a descris corelația ca fiind „moderată", menționând că legătura nu a fost la fel de puternică între toate tipurile de alimente ultraprocesate.
„Asocierea pozitivă este determinată în principal de câteva subgrupuri, inclusiv carnea procesată și băuturile îndulcite cu zahăr sau îndulcite artificial", a spus el.
Constatările din acest studiu au fost în concordanță cu sute de alte studii din domeniu, dar ceea ce îl face pe acesta unic este analiza diferitelor subgrupe din categoria alimentelor ultraprocesate, a declarat Dr. Marion Nestle, profesor emerit Paulette Goddard de nutriție, studii alimentare și sănătate publică la Universitatea din New York.
Trebuie să scăpăm de toate alimentele ultraprocesate?
Song nu ar sfătui neapărat o respingere completă a tuturor alimentelor ultraprocesate.
„Cerealele, pâinea integrală, de exemplu, sunt considerate, de asemenea, alimente ultraprocesate, dar conțin diverse substanțe nutritive benefice, cum ar fi fibre, vitamine și minerale", a spus el. „Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, cum ar fi carnea procesată, băuturile îndulcite cu zahăr și, de asemenea, potențial, băuturile îndulcite artificial."
Există, de asemenea, mai multe întrebări la care trebuie să se răspundă atunci când vine vorba de alimentele ultraprocesate.
În primul rând, studiul recent este relevant datorită duratei de timp acoperite, dar este un studiu observațional. Asta înseamnă că, deși cercetătorii pot observa o corelație, nu pot spune că alimentele au fost cauza deceselor, a declarat Dr. Peter Wilde, cercetător emerit la Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.
De asemenea, cercetătorii trebuie să analizeze mai mult componentele alimentelor ultraprocesate care ar putea afecta sănătatea - fie că este vorba de aditivi alimentari, emulgatori sau arome - pentru a consilia guvernele și instituțiile cu privire la modul de reglementare a alimentelor, a spus Song.
Alimentația generală contează cel mai mult
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că cel mai important factor pentru reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane, a spus Song.
„Dacă oamenii mențin o dietă în general sănătoasă, nu cred că trebuie să fie ca și speriați sau să se sperie", a spus el. „Modelul alimentar general este încă factorul predominant care determină rezultatele în materie de sănătate".
O dietă sănătoasă este variată, și are cât mai multe fructe și legume.
„Dacă sunteți îngrijorați de aditivii alimentari, atunci alegeți alimente care au un nivel scăzut de aditivi", a spus el într-un e-mail. „Doar fiți atenți la conținutul nutrițional al (alimentelor ultraprocesate) pe care alegeți să le consumați".
De asemenea, este important să recunoaștem că alimentele trebuie consumate în echilibru. Sucul de fructe conține vitamine, minerale și antioxidanți benefici atunci când este consumat cu moderație, dar prea mult va avea niveluri ridicate de zahăr care pot anula beneficiile acestora,.
„Acest lucru nu este alb și negru", a mai spus medicul. „Un anumit aliment nu este fie bun, fie rău, ci va conține elemente din ambele, iar echilibrul dintre cele două poate depinde de cantitatea pe care o consumați".