Alex Găvan, despre legea urșilor: ”Se folosește în mod cinic de tragedia fetei pentru a băga gunoiul sub preș”
Statul român nu a făcut nimic până acum pentru a rezolva problema urșilor, deși a avut la dispoziție toate resursele, inclusiv un plan național finanțat cu bani europeni, consideră alpinistul și activistul Alex Găvan.
Legea pentru uciderea urșilor, adoptată în regim de urgență de Parlament după tragedia de pe Jepii Mici, unde o tânără de 19 ani a murit după ce a fost atacată de urs, nu rezolvă problema acestor animale, ci doar bagă, încă o dată, gunoiul sub preș, este de părere alpinistul Alex Găvan.
”Legea legată de urși și votată ieri în sesiune extraordinară a Parlamentului este departe de a aborda fondul problemei. Mai degrabă, pare dată pe repede înainte, în scop electoral, pentru a mai calma spiritele inflamate în urma recentei tragedii din Bucegi și a masca lipsa de implicare și de determinare reală a autorităților care, ani de zile, la toate nivelurile, nu au realizat cadrul necesar și nu au luat măsurile concrete pentru o bună coexistență între oameni și urși.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Este o lege care se folosește în mod cinic de tragedia unei tinere fete și a familiei sale pentru a băga, încă o dată, gunoiul sub preș”, a scris Alex Găvan pe Facebook.
Alpinistul dă ca exemplu ”Planul Național de Acțiune pentru conservarea populatiei de urs brun din România”, finanțat cu peste 1,5 milioane de euro din bani europeni și adoptat prin ordin de ministru încă din iunie 2018. Practic, statul român avea la îndemână toate resursele pentru a rezolva problema urșilor, dar nu a făcut nimic.
Mai mult, autoritățile știau despre ursoaica din Bucegi, cea care a atacat-o pe tânăra de 19 ani, inclusiv după numeroasele sesizări făcute chiar de Alex Găvan, dar, ca de obicei, nu au făcut nimic, nici în această privință.
”Cel mai mare pericol la adresa omului nu este ursul, ci omul însuși”
”Le-am tăiat pădurile, îi hăituim prin cele rămase cu explozia împușcăturilor atunci când îi vânăm nu doar pe ei, ci și oricare alte specii, îi irităm cu zgomotele ATV-urilor care nu au ce să caute acolo, le culegem fructele de pădure și ciupercile și îi hrănim ca pe niște animale de companie la marginea drumurilor și mai și intrăm cu dezvoltările imobiliare din ce în ce mai mult în propria lor casă.
De ce? Pentru că credem că totul ni se cuvine. Iar atunci când se întâmplă o tragedie, bineînțeles, vinovat este ursul. Cel mai mare pericol la adresa omului nu este ursul, ci omul însuși, prin ignoranța și autosuficiența sa”, mai spune Alex Găvan.
”Soarta urșilor nu poate fi hotărâtă de industria vânătorilor de trofee”, este de părere alpinistul, potrivit căruia cei aproape 500 de urși care urmează să fie exterminați în următorul an ”nu reprezintă nimic altceva decât triumful vânătorilor de trofee, triumful ego-ului în fața umanității, într-o lume în care ucisul tuturor animalelor pentru propria plăcere ar trebui să fie condamnat penal”.
Alex Găvan consideră că ”management-ul urșilor trebuie făcut plecând de la acel plan de acțiune și ținând cont de biologi, ecologi și alți oameni de știință, într-un mod care să le asigure o stare favorabilă de conservare dar, în același timp, presupune și acțiuni concrete din partea autorităților pentru a preveni conflictele, dar și educarea societății în acest sens, adică exact așa cum se întâmplă în țările civilizate, SUA și Canada fiind doar două exemple de țări care au o populație semnificativă de urși”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: ursi, lege, pericole, alex gavan, exterminare,
Dată publicare:
16-07-2024 16:20