Albirea dinților cu bicarbonat de sodiu - cum se face corect. Îți poți distruge dinții dacă abuzezi de el

bicarbonat de sodiu dinti
Shutterstock

Se spune că zâmbetul este cartea ta de vizită. Dar dacă dinții tăi sunt galbeni, pătați sau decolorați, este posibil să nu te simți foarte confortabil în a-ți arăta zâmbetul lumii.  

În ziua de astăzi, tot mai mulți oameni apelează la albiri profesionale, însă acestea pot să afecteze smalțul dinților și să fie destul de dureroase și costisitoare.

Există, totuși, câteva tratamente de încercat acasă pentru a îți albi dinții.

Albirea dințior acasă - ce opțiuni ai

Există câteva metode care pot face ca dinții tăi să pară mai albi.

Cele mai multe produse de încercat acasă tratează petele extrinseci - decolorările de pe suprafața dinților. Aceste tipuri de pete sunt cauzate de lucruri precum vinul roșu, ceaiul, cafeaua și fumatul.

Citește și
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

Petele intrinseci sunt rezultatul dinților însuși. Uneori acest lucru se poate întâmpla din cauza unor afecțiuni genetice sau a medicamentelor pe care le-ai luat în copilărie. Vârsta are și ea un rol important.

Un lucru care se întâmplă odată cu înaintarea în vârstă este că suprafața exterioară a dintelui devine mai subțire și dentina, care este dedesubt, este galbenă.

Dacă vrei să-ți albești dinții, iată câteva tratamente populare la domiciliu.

Apa oxigenată

Apa oxigenată, care este un agent natural de albire, poate fi folosită pentru a albi dinții. Albirea este un proces chimic care folosește substanța chimică oxidativă pentru a descompune moleculele care provoacă culoarea și pentru a schimba sau elimina acele legături.

Poți experimenta sensibilitate dentară și inflamație gingivală.

Apa oxigenată este în general sigură de utilizat atunci când este găsită în produse precum apa de gură și pasta de dinți, dar trebuie să acorzi atenție cât de mult folosești.

Concentrațiile pot varia mult, așa că ar trebui să cauți ce va formulat special pentru uz dental pentru că vei avea un procentaj mai controlat din ea.

În loc să folosești apa oxigenată pură acasă (ceea ce nu este recomandat), folosirea unui gel sau a benzilor de albire îți va oferi rezultate sigure și eficiente. Asigură-te doar că urmezi instrucțiunile și nu folosești mai mult decât este indicat.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este mai puțin abraziv decât multe alte ingrediente. Dacă-l compari cu alte paste de dinți de albire, nu are aceeași granulație, așa că este puțin mai blând cu dinții.

Pasta de dinți cu bicarbonat de sodiu este mai eficientă în îndepărtarea petelor decât multe tipuri de pastă de dinți.

bicarbonat de sodiu dinti

Uleiul

O practică tradițională indiană, clătirea cu ulei poate duce la albirea dinților.

Procesul implică folosirea unei lingură de ulei, cum ar fi de susan, cocos sau floarea-soarelui, pentru a îți clăti gura timp de 15 până la 20 de minute pe zi. Uleiul curăță nu numai dinții, ci și între ei.

Această metodă nu va înlocui periajul și folosirea aței dentare, dar poate fi folosită în combinație cu acestea.

Benzi de albire

Majoritatea produselor vor conține peroxid de carbamidă (o substanță chimică care conține apă oxigenată) sau apă oxigenată. De obicei, va trebui să porți soluția pe dinți timp de 30 până la 45 de minute zilnic.

Prin folosirea peroxidului de carbamidă sau a apei oxigenate vei obține un adevărat rezultat de albire. Aceste substanțe chimice descompun legăturile acestor molecule care provoacă culoarea și vei vedea efectiv un rezultat.

Bicarbonatul de sodiu - cum îl folosești ca să albești dinții

Periajul sau clătirea cu bicarbonat de sodiu ar putea ajuta la albirea dinților, dar trebuie să știi că trebuie să-l folosești cu grijă.

Pentru a preveni eroziunea dentară, trebuie să îți perii dinții cu bicarbonat de sodiu delicat și să eviți să aplici prea multă forță.

Poți să îți faci propria pastă de dinți cu 2 părți de bicarbonat de sodiu și o parte peroxid de hidrogen de 1–3%.

Perie-ți dinții cu pasta timp de 1–2 minute, apoi clătește-ți gura cu apă. Folosește bicarbonatul de sodiu și peroxidul de hidrogen o dată pe săptămână cel mult pentru a îți albi dinții.

Altă metodă este să amesteci bicarbonatul de sodiu și apa. Într-o ceașcă mică, amestecă ¼ până la ½ linguriță (1½ până la 3g) de bicarbonat de sodiu cu suficientă apă pentru a forma o pastă.

O pastă formată din aproximativ 2 părți bicarbonat de sodiu amestecate cu 1 parte apă este mai ușor de aplicat și mai eficientă decât bicarbonatul de sodiu simplu. Evită să faci o pastă cu bicarbonat de sodiu și lămâie, căpșuni sau orice alt suc de fructe.

Sucurile de fructe sunt acide și ar putea eroda smalțul dinților, în special atunci când sunt combinate cu bicarbonat de sodiu sau alte produse abrazive.

Nu folosi bicarbonatul de sodiu mai mult de o dată la două zile în primele două săptămâni. Apoi, redu frecvența la o dată sau de două ori pe săptămână. Deoarece este abraziv, utilizarea bicarbonatului de sodiu mai frecvent poate deteriora dinții.

Periajul dinților cu bicarbonat de sodiu nu ar trebui să înlocuiască periajul dinților cu pastă de dinți obișnuită.

Altă metodă este să pui pe periuță pasta de dinți obișnuită, apoi să presari puțin bicarbonat de sodiu deasupra.

Perie-ți dinții așa cum ați face de obicei timp de 2 minute, cu mișcări circulare. Apoi clătește-ți gura cu puțină apă.

Dacă ai dinți sensibili sau eroziune dentară, evită utilizarea bicarbonatului de sodiu.

La ce să ai grijă

Este mai bine să folosești o periuță de dinți cu peri moi în cazurile în care folosești bicarbonatul, deoarece acesta este abraziv și poate deteriora smalțul dinților dacă este utilizat în mod necorespunzător.

Bicarbonatul de sodiu este un abraziv ușor. Nu numai că nu elimină toate petele, dar acesta poate provoca deteriorarea smalțului care poate duce la probleme mai mari în viitor.

Bicarbonatul de sodiu poate eroda treptat smalțul din suprafața dintelui. Smalțul este ca suprafața finisată a unui podea: Este un strat subțire, dur, care protejează fiecare dinte.

Atunci când smalțul este uzat de un iritant, cum ar fi sarea, se poate produce caria deoarece bacteriile din placa dentară pot penetra mai rapid dinții, unde produc acizi care pot duce la formarea cariilor.

Dacă ai o decolorare mai severă a dinților, cel mai bine cere sfatul dentistului și reține că puține lucruri se pot compara cu albirea profesională a dinților când vine vorba de rezultate.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Ce mănâncă un preot în postul Paștelui. „Baza rămâne cartoful. Nu se poate spune că se moare de foame în post”
Ce mănâncă un preot în postul Paștelui. „Baza rămâne cartoful. Nu se poate spune că se moare de foame în post”

Cea mai profundă sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului, care arată că Adevărul nu poate sta decât în Lumină, este aşteptată de credincioşi cu bucurie.

Comportamentul neregulamentar în avioane poate duce la amenzi. Cât a fost nevoit să plătească un pasager
Comportamentul neregulamentar în avioane poate duce la amenzi. Cât a fost nevoit să plătească un pasager

Alexander Michael Dominic MacDonald, din Chelmsford, Anglia, a fost obligat să plătească 20.638 de dolari companiei United Airlines pentru comportamentul său scandalos din timpul unui zbor de la Londra la Newark, New Jersey, în luna martie.

O fată de 19 ani a mers la spital pentru că avea dureri mari de cap, însă medicii au făcut o descoperire șocantă
O fată de 19 ani a mers la spital pentru că avea dureri mari de cap, însă medicii au făcut o descoperire șocantă

O adolescentă de 19 ani din Marea Britanie credea că are dureri de cap din cauza mahmurelii, însă a descoperit că are de fapt o tumoare pe creier.

Recomandări
Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu
Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu

O manifestaţie de protest are loc joi, la Vama Veche, faţă de modul în care se desfăşoară procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu, şi soldat cu moartea a doi tineri.

Cine sunt cei nouă candidați în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Campania electorală începe pe 10 mai
Cine sunt cei nouă candidați în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Campania electorală începe pe 10 mai

Nouă candidaţi intră în cursa electorală pentru a obţine pe 9 iunie fotoliul de primar general al Capitalei.

Joe Biden îl ironizează pe Donald Trump pentru datoriile sale: „Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta”
Joe Biden îl ironizează pe Donald Trump pentru datoriile sale: „Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta”

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a luat în derâdere rivalul în alegerile din noiembrie pentru Casa Albă, pe fostul preşedinte Donald Trump, pentru datoriile pe care acesta din urmă le acumulează din cauza problemelor sale juridice.