Albirea dinților cu bicarbonat de sodiu - cum se face corect. Îți poți distruge dinții dacă abuzezi de el

bicarbonat de sodiu dinti
Shutterstock

Se spune că zâmbetul este cartea ta de vizită. Dar dacă dinții tăi sunt galbeni, pătați sau decolorați, este posibil să nu te simți foarte confortabil în a-ți arăta zâmbetul lumii.  

În ziua de astăzi, tot mai mulți oameni apelează la albiri profesionale, însă acestea pot să afecteze smalțul dinților și să fie destul de dureroase și costisitoare.

Există, totuși, câteva tratamente de încercat acasă pentru a îți albi dinții.

Albirea dințior acasă - ce opțiuni ai

Există câteva metode care pot face ca dinții tăi să pară mai albi.

Cele mai multe produse de încercat acasă tratează petele extrinseci - decolorările de pe suprafața dinților. Aceste tipuri de pete sunt cauzate de lucruri precum vinul roșu, ceaiul, cafeaua și fumatul.

Citește și
tineri
Tinerii români aleg rețelele sociale pentru știri politice. Ce platforme folosesc tinerii din România pentru a se informa

Petele intrinseci sunt rezultatul dinților însuși. Uneori acest lucru se poate întâmpla din cauza unor afecțiuni genetice sau a medicamentelor pe care le-ai luat în copilărie. Vârsta are și ea un rol important.

Un lucru care se întâmplă odată cu înaintarea în vârstă este că suprafața exterioară a dintelui devine mai subțire și dentina, care este dedesubt, este galbenă.

Dacă vrei să-ți albești dinții, iată câteva tratamente populare la domiciliu.

Apa oxigenată

Apa oxigenată, care este un agent natural de albire, poate fi folosită pentru a albi dinții. Albirea este un proces chimic care folosește substanța chimică oxidativă pentru a descompune moleculele care provoacă culoarea și pentru a schimba sau elimina acele legături.

Poți experimenta sensibilitate dentară și inflamație gingivală.

Apa oxigenată este în general sigură de utilizat atunci când este găsită în produse precum apa de gură și pasta de dinți, dar trebuie să acorzi atenție cât de mult folosești.

Concentrațiile pot varia mult, așa că ar trebui să cauți ce va formulat special pentru uz dental pentru că vei avea un procentaj mai controlat din ea.

În loc să folosești apa oxigenată pură acasă (ceea ce nu este recomandat), folosirea unui gel sau a benzilor de albire îți va oferi rezultate sigure și eficiente. Asigură-te doar că urmezi instrucțiunile și nu folosești mai mult decât este indicat.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este mai puțin abraziv decât multe alte ingrediente. Dacă-l compari cu alte paste de dinți de albire, nu are aceeași granulație, așa că este puțin mai blând cu dinții.

Pasta de dinți cu bicarbonat de sodiu este mai eficientă în îndepărtarea petelor decât multe tipuri de pastă de dinți.

bicarbonat de sodiu dinti

Uleiul

O practică tradițională indiană, clătirea cu ulei poate duce la albirea dinților.

Procesul implică folosirea unei lingură de ulei, cum ar fi de susan, cocos sau floarea-soarelui, pentru a îți clăti gura timp de 15 până la 20 de minute pe zi. Uleiul curăță nu numai dinții, ci și între ei.

Această metodă nu va înlocui periajul și folosirea aței dentare, dar poate fi folosită în combinație cu acestea.

Benzi de albire

Majoritatea produselor vor conține peroxid de carbamidă (o substanță chimică care conține apă oxigenată) sau apă oxigenată. De obicei, va trebui să porți soluția pe dinți timp de 30 până la 45 de minute zilnic.

Prin folosirea peroxidului de carbamidă sau a apei oxigenate vei obține un adevărat rezultat de albire. Aceste substanțe chimice descompun legăturile acestor molecule care provoacă culoarea și vei vedea efectiv un rezultat.

Bicarbonatul de sodiu - cum îl folosești ca să albești dinții

Periajul sau clătirea cu bicarbonat de sodiu ar putea ajuta la albirea dinților, dar trebuie să știi că trebuie să-l folosești cu grijă.

Pentru a preveni eroziunea dentară, trebuie să îți perii dinții cu bicarbonat de sodiu delicat și să eviți să aplici prea multă forță.

Poți să îți faci propria pastă de dinți cu 2 părți de bicarbonat de sodiu și o parte peroxid de hidrogen de 1–3%.

Perie-ți dinții cu pasta timp de 1–2 minute, apoi clătește-ți gura cu apă. Folosește bicarbonatul de sodiu și peroxidul de hidrogen o dată pe săptămână cel mult pentru a îți albi dinții.

Altă metodă este să amesteci bicarbonatul de sodiu și apa. Într-o ceașcă mică, amestecă ¼ până la ½ linguriță (1½ până la 3g) de bicarbonat de sodiu cu suficientă apă pentru a forma o pastă.

O pastă formată din aproximativ 2 părți bicarbonat de sodiu amestecate cu 1 parte apă este mai ușor de aplicat și mai eficientă decât bicarbonatul de sodiu simplu. Evită să faci o pastă cu bicarbonat de sodiu și lămâie, căpșuni sau orice alt suc de fructe.

Sucurile de fructe sunt acide și ar putea eroda smalțul dinților, în special atunci când sunt combinate cu bicarbonat de sodiu sau alte produse abrazive.

Nu folosi bicarbonatul de sodiu mai mult de o dată la două zile în primele două săptămâni. Apoi, redu frecvența la o dată sau de două ori pe săptămână. Deoarece este abraziv, utilizarea bicarbonatului de sodiu mai frecvent poate deteriora dinții.

Periajul dinților cu bicarbonat de sodiu nu ar trebui să înlocuiască periajul dinților cu pastă de dinți obișnuită.

Altă metodă este să pui pe periuță pasta de dinți obișnuită, apoi să presari puțin bicarbonat de sodiu deasupra.

Perie-ți dinții așa cum ați face de obicei timp de 2 minute, cu mișcări circulare. Apoi clătește-ți gura cu puțină apă.

Dacă ai dinți sensibili sau eroziune dentară, evită utilizarea bicarbonatului de sodiu.

La ce să ai grijă

Este mai bine să folosești o periuță de dinți cu peri moi în cazurile în care folosești bicarbonatul, deoarece acesta este abraziv și poate deteriora smalțul dinților dacă este utilizat în mod necorespunzător.

Bicarbonatul de sodiu este un abraziv ușor. Nu numai că nu elimină toate petele, dar acesta poate provoca deteriorarea smalțului care poate duce la probleme mai mari în viitor.

Bicarbonatul de sodiu poate eroda treptat smalțul din suprafața dintelui. Smalțul este ca suprafața finisată a unui podea: Este un strat subțire, dur, care protejează fiecare dinte.

Atunci când smalțul este uzat de un iritant, cum ar fi sarea, se poate produce caria deoarece bacteriile din placa dentară pot penetra mai rapid dinții, unde produc acizi care pot duce la formarea cariilor.

Dacă ai o decolorare mai severă a dinților, cel mai bine cere sfatul dentistului și reține că puține lucruri se pot compara cu albirea profesională a dinților când vine vorba de rezultate.

Articol recomandat de sport.ro
Tragedie în lumea fotbalului! A murit la 26 de ani, cu puțin timp înainte de a intra pe teren
Tragedie în lumea fotbalului! A murit la 26 de ani, cu puțin timp înainte de a intra pe teren
Citește și...
Tinerii români aleg rețelele sociale pentru știri politice. Ce platforme folosesc tinerii din România pentru a se informa
Tinerii români aleg rețelele sociale pentru știri politice. Ce platforme folosesc tinerii din România pentru a se informa

Pentru tinerii care au între 16 și 30 de ani, rețelele sociale sunt principala sursă de informare.

Spuma mării se formează și iarna, pe litoralul românesc. Explicațiile fenomenului, oferite de biologi
Spuma mării se formează și iarna, pe litoralul românesc. Explicațiile fenomenului, oferite de biologi

În aceste zile marea dă în clocot. Furtuna din larg înalță valuri mari, care se sparg cu putere de țărm, și lasă în urmă o spumă groasă.

Lucruri de făcut în București iarna. Locuri de vizitat, străzi pe care să te plimbi și clădiri pe care să le admiri
Lucruri de făcut în București iarna. Locuri de vizitat, străzi pe care să te plimbi și clădiri pe care să le admiri

Bucureștiul este un oraș care îți oferă posibilități de relaxare indiferent de anotimp. Iarna poți să faci o plimbare în parc în timp ce savurezi o ciocolată caldă sau poți să te plimbi pe străzi și să descoperi clădiri impresionante.

Recomandări
Kievul acuză echipa lui Trump că îi „alimentează apetitul lui Putin”. Tensiuni uriașe după discuțiile de la Riad
Kievul acuză echipa lui Trump că îi „alimentează apetitul lui Putin”. Tensiuni uriașe după discuțiile de la Riad

Negocierile administrației Donald Trump cu Rusia fără participarea Ucrainei și a europenilor nu vor face decât să 'alimenteze apetitul' lui Vladimir Putin, a declarat marți un înalt responsabil ucrainean, relatează AFP.

Ce spun analiștii politici locali despre criticile lui JD Vance: „Nu era un atac împotriva României, ci a Uniunii Europene”
Ce spun analiștii politici locali despre criticile lui JD Vance: „Nu era un atac împotriva României, ci a Uniunii Europene”

Premierul Marcel Ciolacu i-a transmis președintelui interimar Ilie Bolojan că ar fi oportun să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Țării, pentru poziționarea României în contextul internațional actual.

Papa Francisc, diagnosticat cu o dublă pneumonie. Vaticanul: „Vă cere să continuați să vă rugați pentru el”
Papa Francisc, diagnosticat cu o dublă pneumonie. Vaticanul: „Vă cere să continuați să vă rugați pentru el”

Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, suferă de dublă pneumonie şi continuă să prezinte un tablou clinic „complex”, a anunţat marţi Vaticanul într-un nou buletin medical transmis în a cincea zi a spitalizării suveranului pontif, relatează AFP.