Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte. Acest lucru vrea să îl demonstreze și agentia de fotografie „Inquam Photos” care a lansat primul ei album de presă.

Incendiul de la Clubul Colectiv, protestele din Piața Victoriei, pandemia și refugiații care au fugit din cauza războiului sunt doar cateva dintre evenimentele tipărite pe hârtie care ne-au marcat în ultimii ani.

Albumul surprinde în cele peste 180 de pagini cele mai importante evenimente din istoria recentă a României, începând cu 2013 și până în prezent. Fotografii „Inquam Photos” au adunat, în total, peste 400 de imagini.

Octav Ganea, fotojurnalist Inquam Photos: „E tot ce s-a întâmplat în România în ultimii nouă ani. Am lăsat să curgă anii în felul în care au venit ei și timpul să arate ce s-a întâmplat. Toată munca depusă de mai mult de 50 de persoane este regasibilă în aceste pagini”.

În album sunt cadre emoționante de la incendiul de la clubul Colectiv, cu oameni care aprind lumânări pentru persoanele care și-au pierdut atunci viața și fotografii inedite de la evenimente sportive importante și imagini cu protestele din Piata Victoriei împotriva controversatei ordonanțe de urgență 13.

Asta nu vedem niciodată la televizor, nu îi vedem făcând fotografii, pentru că nu se bagă, ori sunt mult prea în față, ori sunt foarte în spate, ca să obțină acel cadru.

George Călin este unul dintre fotografii care au dat viața acestui proiect. El a fost inclusiv la granițele cu Moldova și Ucraina, unde a reușit sa imortalizeze momente apăsătoare cu valurile de refugiați care au fugit din calea războiului.

George Călin, fotojurnalist Inquam Photos: „Mulți se gândesc poate că ai un aparat foto, te plimbi și mai apeși pe un buton, dar pe lângă asta e și foarte multă muncă, multe ore de stat în ploaie, în vânt, cari în spate un rucsac toată ziua bună ziua, dar este frumos”.

Și situația din spitale, din perioada în care țara noastră s-a confruntat cu cele mai multe cazuri de COVID-19, a fost surprinsă de fotografi. Poze cu suferința și neputința atât a medicilor cât și a pacienților se regăsesc în paginile albumului.

Beatrice Mahler, managerul Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", către jurnaliști: „Fără dumneavoastră nu am fi fost crezuți prin ce momente trecem și nu am fi fost ajutați”.

Din album nu lipsesc nici momente controversate din viețile politicienilor.