Afacere cu găini ouătoare în România. Tot ce trebuie să știi pentru a începe o astfel de afacere

afacere cu gaini ouatoare
Shutterstock

Afacerile cu găini ouătoare încep să prospere din ce în ce mai mult în România. Așadar, dacă te gândești să începi un astfel de proiect, ar trebui să știi câteva lucruri de bază despre ce presupune o astfel de investiție

Acest proiect poate deveni o idee foarte bună dacă ai o casă la țară sau te gândești să îți cumperi un teren.

Afacere cu găini ouătoare în România - ce trebuie să știi

O afacere cu găini ouătoare este o idee grozavă dacă ai o casă la țară sau te gândești să renunți la viața de la oraș. O crescătorie de găini ouătoare poate fi destul de profitabilă.

În România, consumul urban anual de ouă este de aproximativ 2,9 miliarde, însă producția industrială acoperă doar 1,2 miliarde.

Micile gospodării țărănești contribuie cu 0,37 miliarde de ouă, dar acestea nu pot fi comercializate conform reglementărilor UE.

Citește și
Ministrul de externe al Turciei face un anunț șoc, după o vizită la Moscova: "Nu există scăpare"

Astfel, o parte sunt utilizate pentru clocirea puilor sau pentru consumul zilnic, generând creșterea prețului ouălor în sezonul rece și dependența de importuri masive.

Având în vedere că avicultura industrială acoperă doar 20% din cererea pieței, înființarea unei ferme de găini ouătoare se dovedește a fi o afacere oportună.

O găină crescută într-o gospodărie țărănească produce aproximativ 120 de ouă pe an, consumând 120 de grame de furaje pentru fiecare ou.

În comparație, în sistemul intensiv de creștere, se produc de 2,3 - 2,5 ori mai multe ouă pe an, cu un consum de furaje pe ou de 2,4 - 2,6 ori mai mic, însă calitatea nu este aceeași.

Ferma ecologică de găini ouătoare produce ouă în condiții economice similare cu cele ale marilor ferme industriale, dar cu costuri mai mici.

De exemplu, fiecare găină ouătoare consumă aproximativ 140 de grame de furaje pe zi.

Gunoiul rezultat poate fi valorificat ca îngrășământ natural pentru culturile ecologice.

O fermă de găini ouătoare poate fi o afacere foarte profitabilă. Nu necesită specializare în domeniul zootehnic și poate aduce profituri din vânzarea de carne și ouă.

afacere cu gaini ouatoare

Ce ai nevoie pentru a începe o astfel de afacere

Pentru a porni o fermă ecologică de găini ouătoare în România, trebuie să te asiguri că că ai următoarele:

· Un teren de aproximativ 1000 mp, situat într-o zonă cât mai puțin poluată

· Un efectiv de găini ouătoare

· Furaje 100% naturale pentru hrănirea găinilor

· Câteva echipamente de lucru

Acestea sunt elementele de bază pentru a porni afacerea. Investiția inițială poate fi redusă, mai ales dacă ai deja un teren pe care poți să începi să crești găini.

Apoi, este recomandat să înregistrezi afacerea sub forma unei societăți cu răspundere limitată (SRL), care este cea mai des întâlnită formă juridică pentru astfel de activități.

De aici, trebuie să obții avizele și autorizațiile necesare:

· Autorizația sanitaro-veterinară pentru funcționarea fermei

· Avizul de mediu

· Autorizația PSI (Prevenirea și Stingerea Incendiilor)

· Autorizație de funcționare de la Protecția Muncii pentru respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă

· Avizul de funcționare din partea Primăriei

· Contract de furnizare servicii de salubritate

Aceste documente și autorizații sunt esențiale ca să îți poți desfășura activitatea în conformitate cu reglementările legale.

Este important să stabilești un plan de afaceri detaliat, care să includă toate aspectele financiare, operaționale și de marketing. Pentru asta, poate fi nevoie să colaborezi cu specialiști în domeniu sau chiar cu un consultant în afaceri.

E important să alegi cu atenție tipul de păsări pe care vrei să le crești, luând în considerare necesitățile lor în ce privește spațiul, îngrijirea și hrana.

Este sau nu profitabilă afacerea cu găini ouătoare?

Calcularea profitului într-o afacere cu găini ouătoare poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv numărul de găini, prețul de vânzare al ouălor și cheltuielile operaționale.

Să presupunem că începi afacerea cu 20 de găini-reformate, achiziționate la un preț redus de 6 lei bucata. Astfel, costul inițial pentru achiziționarea găinilor ar fi de 120 de lei.

Adaugă la asta cheltuielile pentru adăpostul pentru păsări și hrana acestora, care ar ajunge la aproximativ 500 de lei pentru început. În plus, să presupunem că investești într-un incubator de bază, care ar costa încă 100 de lei.

În ceea ce privește producția de ouă, fiecare găină ouătoare ar putea produce aproximativ 120 de ouă pe an, la un preț de vânzare estimat la 0,5 lei pe ou. Astfel, un număr de 20 de găini ar putea produce în jur de 2400 de ouă pe an, generând un venit anual de aproximativ 1200 de lei.

Dacă scădem costurile operaționale estimate de aproximativ 500 de lei pe an, vom obține un profit net estimat la aproximativ 700 de lei pe an.

Totuși, aceste calcule sunt aproximative și pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi productivitatea găinilor, prețurile de vânzare ale ouălor și costurile operaționale reale.

O afacere mai mare poate să îți aducă un profit de 1.000 de euro lunar, la un efectiv de 350 de găini ouătoare.

Cum pui bazele unei astfel de afaceri

Începerea unei afaceri cu găini ouătoare poate fi o oportunitate rentabilă, dar succesul depinde de mai mulți factori esențiali. Este important să înțelegi și să gestionezi lucrurile cât mai bine ca să scoți profit.

Primul pas în înființarea unei ferme de găini ouătoare este să îți faci research-ul temeinic și să te informezi despre toți pașii.

De la rasele de găini care dau cele mai multe ouă, îngrijirea acestora, hrana lor, până la felul în care poți vinde ouăle. Poți să accesezi resurse online sau să iei legătura cu oameni care lucrează deja în domeniu pentru a înțelege pașii necesari pentru demararea unei astfel de afaceri.

Odată ce te-ai familiarizat cât de cât cu cerințele și implicațiile afacerii, poți face cercetări de piață pentru a înțelege mediul concurențial. După aceea, trebuie să alegi tipul de fermă (standard, organică, în aer liber etc.) și să vezi cum poți să îți vinzi produsele odată ce te-ai apucat de afacere.

Apoi, trebuie să vezi ce fel de certificate ai nevoie. Trebuie să îți faci un plan bine pus la punct privind nevoile de pornire și cheltuielile curente, și să îți pui la punct un plan financiar detaliat.

Vei mai avea nevoie și să îți promovezi afacerea, să ai o strategie de marketing solidă pentru a atrage clienți și să îți faci reclamă astfel încât produsele tale să fie la căutare.

Mai departe, vor fi multe lucruri pe care le vei învăța din mers și cu care te vei confrunta pe măsura ce afacerea începe să funcționeze. 

Articol recomandat de sport.ro
Cine sunt posibilele adversare ale României din optimile EURO 2024! Cinci variante: 4 campioane mondiale și europene + coșmarul lui Hagi!
Cine sunt posibilele adversare ale României din optimile EURO 2024! Cinci variante: 4 campioane mondiale și europene + coșmarul lui Hagi!
Citește și...
Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Ce propuneri are la început de mandat
Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Ce propuneri are la început de mandat

Scriitorul Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România.

 

O pisică obeză face senzație pe internet cu regimul ei de slăbit. VIDEO
O pisică obeză face senzație pe internet cu regimul ei de slăbit. VIDEO

O pisică dintr-un oraș canadian a devenit celebră pe internet nu prin giumbușlucurile ei, ci prin dieta la care e supusă pentru a scăpa de kilogramele în plus.  

Câți bani a trimis Budapesta maghiarilor din Transilvania, într-o singură lună
Câți bani a trimis Budapesta maghiarilor din Transilvania, într-o singură lună

Guvernul de la Budapesta a trimis în luna martie peste 5 milioane de euro comunităților de maghiari din țările vecine. Banii au fost oferiți unor proiecte derulate de aproape 2.000 de organizații, din care mai mult de jumătate se află în Transilvania.

 

Recomandări
Slovacia - România, ora 19:00, la EURO 2024 - LIVE TEXT. Pe cine va miza Iordănescu și cu cine am putea juca în
Slovacia - România, ora 19:00, la EURO 2024 - LIVE TEXT. Pe cine va miza Iordănescu și cu cine am putea juca în "optimi"

România și Slovacia se vor întâlni, miercuri, de la ora 19:00, la Frankfurt, într-un meci din Grupa E de la EURO 2024. Partida va fi transmisă în direct de PRO TV și VOYO.

VIDEO. Ce i-a zis Băsescu ducelui de Kent, văr al Reginei Angliei, când România i-a învins la EURO 2000: ”V-am fript! Ha ha”
VIDEO. Ce i-a zis Băsescu ducelui de Kent, văr al Reginei Angliei, când România i-a învins la EURO 2000: ”V-am fript! Ha ha”

În ziua de 20 iunie 2000, naţionala României se impunea în faţa Angliei cu 3-2, la EURO 2000, după un meci memorabil disputat la Charleroi, în Belgia.  

VIDEO „de colecție”. Cum a ieșit România în stradă după ce a învins Anglia la EURO 2000. Și Slovacia poate fi învinsă
VIDEO „de colecție”. Cum a ieșit România în stradă după ce a învins Anglia la EURO 2000. Și Slovacia poate fi învinsă

Meciul România - Slovacia, transmis în direct de PRO TV și VOYO, decisiv pentru calificarea în optimile de finală ale EURO 2024, le aduce aminte românilor de meciul cu Anglia din cadrul EURO 2000.