Adopțiile de câini de la noi din țară au scăzut la jumătate față de anul trecut
Câinii care trăiesc pe străzi îşi găsesc tot mai greu o familie în România. Datele statistice arată că, de la începutul anului și până în prezent, adopțiile la noi în țară, au scăzut la jumătate față de anul trecut.
Mulţi au ajuns să stea cu anii în adăposturi.
Max are doar trei luni și jumătate și a fost găsit de către reprezentanții unui adăpost de animale din Timiș ud, înfometat și speriat. Zăcea într-un șanț la marginea unui drum județean, la doar câțiva metri de fratele său, care nu a supravieţuit. Acum, Max este bine. Locuiește la adăpostul de la Birda, împreună cu alte peste 90 de suflete salvate de pe străzi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mulţi câini rămân însă cu anii în astfel de locuri, iar unii nu sunt adoptaţi niciodată.
Carmen Stănescu, administrator adăpost animale: „Sunt unii câini care nu pleacă în adopție. O mămică ridicată de pe stradă, câine de talie mare, o pe care nu-l vrea nimeni”.
Potrivit ultimelor date ale Autorității Sanitar-Veterinare, numărul câinilor care își găsesc într-un final o familie iubitoare s-a înjumătățit față de anii trecuți.
Ionel Pușcaș, administrator adăpost public câini Timiș: „Avem undeva la 25, 30 de adopții pe lună. Față de acum trei, patru ani, când aveam și 70, 80”.
Cele mai multe animale fără stăpân sunt în zonele rurale sau la marginea oraşelor, spun medicii veterinari.
Nicolae Popescu, medic veterinar DSVSA Timiș: „Zonele cu diferite dinastea industriale rămase, societăți comerciale, fie că au activitate, fie că sunt părăsite sau liziere de păduri, cam aici sunt aglomerațiile”.
În ultimii 3 ani, România a înregistrat şi o scădere a numărului de exemplare care ajung în adăposturi. Dacă în 2020 erau peste 71 de mii de câini, de la începutul anului și până în prezent s-au înregistrat puțin peste 40 de mii.