A început recensământul berzelor din România. Oricine poate fi un ornitolog amator cu ajutorul unei aplicații
Iubitorii de păsări pot ajuta berzele din România. Societatea Ornitologică reia recensământul acestor păsări și pune la dispoziție aplicația „Uite barza!”.
Cu ajutorul ei oricine poate semnala prezența unei berze și locul în care și-a făcut cuib. Recenzarea are loc până pe 19 iulie, iar la final cele mai frumoase povești despre berze vor fi premiate.
Barza este o specie protejată atât la noi în țară, cât și în Europa. În România cuibăresc aproximativ 9.000 de perechi, iar această populație reprezintă un procent important din cea înregistrată în Europa. În ultimii ani numărul berzelor a fost constant ceea ce inseamă că ecosistemul în care trăiesc este unul sănătos.
Alida Barbu, reprezentant SOR: „Dacă stim ce se intamplă cu această specie, putem să luam la timp măsuri pentru a o proteja. Asta înseamnă în primul rând protejarea cuiburilor, pentru că ele cuibăresc în principal pe stâlpii de electricitate și în acelasi timp putem să stim dacă specia o duce bine, dacă găsește suficientă mâncare pe pajiștile și terenurile agricole.”
Oricine poate deveni ornitolog amator și poate ajuta la recenzarea populației de berze albe din România. Trebuie doar să descarce aplicația „Uite barza!” pusă la dispozitie Societatea Ornitologică Română.
Dacă ați văzut un cuib de berze trebuie să va apropiați cât mai mult și să activați Gps-ul. Apoi completați informațiile necesare: cine ocupă cuibul (pereche cu pui, pereche fără pui, barză solitară, cuib neocupat), numărul puilor, unde se află cuibul (stâlp electric, horn, acoperiș, arbore) și orice pericol care i-ar putea amenința. Aplicația vă cere să faceti și o fotografie a cuibului pentru a înregistra locul unde este amplasat.
Datele colectate prin aplicație vor ajunge la distribuitorii de energie electrică din România ca să poată interveni rapid pentru salvarea păsărilor.
Peste 10.000 de români au descărcat aplicația în anii trecuți si au ajutat la recenzare. În 2022 cei mai mulți pui de berze au fost semnalați în judeţele Tulcea, Harghita și Covasna.
Cristi Domșa, biolog: „Puii sunt mai mici, dacă te uiti în perioada asta. Când încep să crească și au dimensiunile unui adult, sunt ușor de diferențiat prin faptul că ei au penajul proaspăt, mai puțin alb decât la adulți și au ciocul mai negricios. ”
An de an, oamenii așteaptă nerăbdători sosirea berzelor care vestesc primăvara. Ele străbat un drum lung și plin de provocări pentru a ajunge din Africa, acolo unde migrează, înapoi în România. De aceea cele mai frumoase povești despre berze vor fi premiate.