30 iulie, Ziua Internațională a Prieteniei. Ce semnificație are și cum se sărbătorește în lume
În fiecare an, pe 30 iulie se sărbătorește Ziua Prieteniei, o ocazie de a petrece timp cu persoanele apropiate care ne-au fost alături în toate momentele importante din viață.
Prietenii sunt familia pe care ne-o alegem, sunt acele persoane în care avem încredere că ne vor susține necondiționat indiferent de situație și pe care știm că îi putem suna la orice oră din zi și din noapte.
Ziua Internațională a prieteniei a fost adoptată de către ONU în 1997
Ziua Internațională a Prieteniei s-a proclamat ca urmare a propunerii făcute de UNESCO care prevede ca pacea și cultura să fie privite ca un set de valori care resping violența și se străduiesc să prevină conflictele abordând cauzele lor fundamentale în vederea soluționării problemelor.
Ziua Internațională a Prieteniei a fost proclamată în 2011 de Adunarea Generală a ONU cu ideea că prietenia dintre popoare, țări, culturi și indivizi poate aduce pacea și poate contribui la crearea unei legături între comunități
Semnificatia datei de 30 iulie, Ziua Internațională a Prieteniei
Ziua Internaţională a Prieteniei se bazează pe recunoaşterea sau chiar crearea unei conexiuni între două persoane, indiferent de sex, rasă sau etnie.
Prima persoană care a dorit să propună o zi a prieteniei a fost afaceristul american Joyce Hall, care în 1910 a lansat pe piață, cărțile poștale Hallmark.
El a propus ca prietenia să se celebreze pe 2 august, pentru că este perioada concediilor și oamenii își trimiteau mai des cărți poștale.
Inițial, autoritățile au primit cu entuziasm propunerea afaceristului, însă în anii '30, aceasta și-a pierdut din popularitate, deoarece acțiunea de a trimite căști poștale nu mai avea aceeași semnificație pentru oameni, devenind o obligaţie socială susţinută de promovarea comercială agresivă.
O a doua inițiativă în această direcție a avut-o Nane Annan, soţia fostului secretar-general al ONU.
În 1998, Nane Annan a propus ca personajul de desene animate Winnie the Pooh să devină ambasadorul ONU al prieteniei.
Însă, aceasta nu a inițiat demersurile pentru declararea de către ONU a unei zile dedicate amiciţiei.
Cum se sărbătorește Ziua Prieteniei în lume
Cu toate că data de 30 iulie este Ziua Internațională a Prieteniei, unele țări aleg să celebreze prietenia în alte zile.
De exemplu, în Argentina şi Brazilia ziua dedicată prieteniei este pe 20 iulie.
În Peru, începând cu 2009, ''El Dia del Amigo'' are loc în prima duminică din luna iulie.
În Finlanda și Estonia, ziua prieteniei coincide cu ziua îndrăgostiților, pe 14 februarie
În Europa și în SUA, pentru a celebra prietenia, oamenii trimit cărți poștale sau mesaje scrise și își fac cadouri.
În Asia și în Orientul Mijlociu există un obicei străvechi, în care, oamenii își oferă unii altora brățara prieteniei.
Brățara are valoare sentimentală, iar culorile pe care alegi să le folosești pentru a împleti brățara îi arătă persoanei respective cât de mult o apreciezi.
De exemplu, culoarea roșie simbolizează puterea și energia.
Verdele în schimb, simbolizează buna dispoziție, faptul că timpul petrecut cu persoana respectivă este benefic din punct de vedere emoțional.
Albastru înseamnă speranță, încredere și protecție
Sfaturi pentru a petrece Ziua Internațională a Prieteniei
Dacă prietenul tău este la mare distanță, pentru a-i arăta cât de mult îl apreciezi, fă-ți timp și sună-l cinci minute, pentru a-i mulțumi pentru toate momentele în care ți-a fost alături.
Dacă locuiește în apropiere de casă, fă-i o vizită neașteptată și surprinde-l cu un cadou sau organizați o întâlnire și celebrați prietenia care vă leagă de atâta timp.
Sursa: Agerpres
Etichete: semnificatie, ziua internationala a prietenei,
Dată publicare:
30-07-2022 00:00