2021 este un an bun pentru vinul din România. Calitatea strugurilor este una superioară
2021 va fi un an bun pentru vin! Alintați de soare, strugurii s-au copt și sunt deja dulci și aromați. Deși sunt mai puțini, calitatea lor este una superioară - ne asigură specialișții din crame, care fac măsurători și estimări.
Dealurile din Silagiu, județul Timiș, au fost scăldate de soare întreagă vara. Strugurii au prins o culoare frumoasă, iar în două săptămâni se da startul culesului. Până atunci dacă va fi cald - așa cum se prognozează - vor capătă dulceață și aromă din plin.
„Pentru vin va fi un an destul de bun. Va fi mult mai concentrat, vinul va fi mult mai aromat, mult mai frumos fructat, va fi un vin superior. Poate să fie un an bun odată la 10 ani sau la 3 ani”, a transmis Costel Ursu, tehnologul unei crame.
Și în zona Olteniei strugurii de vin vor fi dulci că mierea. Producția e mai mică din cauza înghețurilor din primăvară, dar asta înseamnă o calitate superioară.
Pentru un vin bun, specialiștii spun că strugurii trebuie să acumuleze până la 220 de grame de fructoza pe litru de must. Unii proprietari de crame fac deja măsurători, iar estimările sunt optimiste.
„Există o scădere de producție undeva la 15-20 la sută din cantitatea totală de struguri. Se pare că va fi un an bun dacă vom beneficia de o toamna lungă și călduroasă, așa cum am fost obișnuiți în ultimul timp”, a spus Iustin Urucu, oenolog.
„Din cauza umidității scăzute în sol, clar că strugurii câștigă în aromă foarte mult. Nu sunt arome noi, dar sunt mai accentuate. De exemplu la Riesling, este unul dintre cele mai aromate soiuri, anul asta. La soiurile roșii, din ce vedem noi strugurii sunt destul de mici, sunt puternici aromatizați”, a explicat Doru Husaraciuc, proprietar de cramă.
Vinurile albe și cele rose de anul acesta vor putea fi gustate chiar în primăvară. Pentru cele roșii produse în 2021, curioșii trebuie să aștepte câțiva ani până când se vor invechi în butoaie de stejar.