Fiecare dintre noi a avut măcar o dată în viață probleme cu somnul sau cunoaște pe cineva care a trecut prin asemenea dificultăți.

Un expert a vorbit despre ce trebuie să facem pentru a dormi mai ușor.

Victor Toriani, psihoterapeut, psiholog clinician și organizațional, a explicat că există trei tipuri de insomnii: temporară/pasageră, acută și cronică și a vorbit despre cauzele insomniilor la „Vorbește Lumea”.

12 sfaturi pentru îmbunătățirea somnului pentru cei cu insomnii

Acesta a făcut mai multe recomandări pentru îmbunătățirea somnului.

1. Programul de somn. Să ne trezim și să ne culcăm la aceeași oră. Totodată, somnul pierdut în timpul săptămânii nu se poate recupera în weekend. Adulții trebuie să doarmă între șapte și nouă ore.

2. Activitate fizică. Se recomandă un minim de 30-45 de minute de mișcare pe zi, precum mers pe jos în ritm alert, dar nu cu două-trei ore înainte de somn.

3. Evitarea cofeinei și nicotinei. Studiile au arătat că dacă oamenii consumă cofeină după ora două după amiaza, poate împiedica și influența somnul nocturn. Nicotina poate menține somnul în stadiile superficiale sau să trezească fumătorul mai devreme.

4. Evitarea alcoolului înainte de culcare. Alcoolul poate relaxa, dar menține somnul tot în stadiile superficiale. Când consumăm o cantitate mai mare de alcool, în momentul în care alcoolemia scade, corpul se trezește.

5. Mesele copioase sau băuturile multe țin corpul în digestie, respectiv solicită vezica.

6. Medicația care afectează somnul. Medicamentele pentru hipertensiune, astm sau alergii pot influența calitatea somnului, așadar oamenii care suferă de insomnii sunt îndemnați să discute cu farmacistul.

7. Somnul de după-amiază. Se recomandă doar dacă nu influențează somnul nocturn, întrucât sunt oameni care dacă dorm după-amiaza, nu mai dorm noaptea. Somnul de după-amiază nu trebuie să fie după ora 15.

8. Relaxarea înainte de culcare. Se recomandă un ritual precum lectură, muzică, rugăciune, fiecare om relaxându-se după cum simte, însă nu se recomandă discuțiile precum cele în contradictoriu.

9. Baia fierbinte. Ajută foarte mult pentru că relaxează, iar atunci când temperatura corpului scade, se induce o stare de somn.

10. Dormitorul întunecat, răcoros. Este bine să nu avem foarte mulți stimulenți luminoși. Este în regulă să dormim cu o lampă de veghe, dar să nu fie foarte puternică. Este bine ca noaptea să dormim în întuneric iar ziua să ne trezim în lumină foarte puternică.

11. Expunerea adecvată la soare. Specialiștii recomandă să petrecem minim 30 de minute pe zi la lumină solară.

12. Nu stăm treji în pat și nu facem lucruri în locul unde dormim. De exemplu, nu lucrăm, mâncăm sau discutăm în dormitor.

CITEȘTE ȘI: Soluția unui britanic pentru a face față facturilor tot mai mari. Stă pe întuneric în casă și nu folosește apa caldă

„Înainte să fac cumpărăturile, mănânc”. Ministrul Agriculturii, sfaturi pentru românii care vor să nu mai arunce alimentele