1 Mai, Ziua Muncii. Ce se semnificație are această zi
Ziua Muncii este prilej de sărbătoare pentru români. Însă, această zi are o importantă încărcătură istorică atât pentru România, cât și pentru alte zeci de țări.
Anual, peste 90 de state din întreaga lume marchează ziua de 1 Mai. Chiar dacă este un prilej pentru a petrece timp liber, această zi reprezintă de fapt altceva.
Ziua Muncii reprezintă un omagiu adus muncitorilor şi mişcărilor muncitoreşti din întreaga lume pentru lupta lor istorică în vederea obţinerii unor drepturi sociale şi economice, potrivit timeanddate.com.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Numită Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Muncii sau Ziua Internaţională a Muncitorilor, aceasta este o zi în care în cele mai multe state, între care şi România, nu se muncește.
Istoria zilei de 1 Mai
Ziua de 1 Mai este cunoscută în întreaga lume ca Ziua Internațională a Muncii, o sărbătoare dedicată muncitorilor și mișcării muncitorești.
Această zi cu importanță istorică a evoluat odată cu evoluția mișcărilor muncitorești la nivel global. Ziua Muncii îşi are originile în revoluţia industrială care a dominat secolul al XIX-lea.
Pe vremuri muncitorii erau exploataţi la maximum, fiind obligaţi să muncească până la 15 ore pe zi, erau prost plătiți și nu beneficiau de condiții de siguranță. În 1864, Asociaţia Internaţională a Muncitorilor (IWA) din Londra s-a format cu intenţia de a lupta pentru drepturile muncitorilor. Convingerea lor era că angajaţii ar trebui să lucreze în condiţii sigure, având un salariu mai bun şi în cadrul unui program de lucru prestabilit.
În 1871, muncitorii din Franţa au fost inspiraţi de activitatea Asociaţiei Internaţionale a Muncitorilor şi i-au urmat exemplul, pornind propria lor mişcare muncitorească.
În anul 1884, în cadrul Convenţiei naţionale de la Chicago, Federaţia Organizaţiilor Meşteşugăreşti şi a Uniunilor Sindicale (mai târziu, Federaţia Americană a Muncii) a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca durata unei zile legale de muncă să aibă opt ore, iar săptămâna de lucru să aibă 48 de ore, potrivit nationaldaycalendar.com.
În anul 1889, Congresul Internațional al Muncii de la Paris a declarat data de 1 Mai ca fiind Ziua Internațională a Muncii, în memoria evenimentelor din 1886 de la Haymarket Square din Chicago, când un protest organizat de muncitori pentru reducerea programului de lucru la opt ore pe zi a degenerat într-o confruntare violentă cu forțele de ordine și a dus la moartea unor muncitori, conform maitron.fr.
Ziua Internaţională a Muncii a fost recunoscută drept un eveniment anual, oficial, la cel de-al doilea Congres al Internaţionalei a II-a din 1891, de la Bruxelles, potrivit libcom.org.
În multe țări, 1 Mai este zi liberă și este marcată prin parade, manifestații și discursuri publice care se concentrează pe drepturile muncitorilor și problemele actuale ale angajaților.
1 Mai - zi liberă la români
Ziua de 1 Mai este zi nelucrătoare în România. La noi în ţară această zi a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890, prin petreceri câmpeneşti. În timpul comunismului, această zi era sărbătorită, ca şi în alte ţări comuniste, prin manifestații și festivități propagandistice.
După căderea regimului comunist însă, Ziua Muncii a devenit una dintre sărbătorile legale ale României, fără a mai fi asociată cu vechile practici comuniste.
1 Mai este considerată, de asemenea, începutul sezonului estival. Cu acest prilej sunt organizate numeroase petreceri și festivaluri, atât în zona litoralului, cât și în stațiunile montane.
Prima zi din luna mai este adesea asociată cu tradițiile și activitățile de agrement în aer liber – plimbări, picnicuri, activități sportive, evenimente culturale.
De asemenea, Ziua Muncii este sărbătorită și prin demonstrații ale sindicatelor și ale altor organizații civice.
În ultimele decenii, în România, Ziua Internațională a Muncii a evoluat de la o sărbătoare politică, la una care celebrează munca și realizările muncitorilor.
Mesaje de 1 Mai
• „La mulți ani cu ocazia Zilei Muncii! Sper ca munca ta să fie întotdeauna recompensată și apreciată așa cum meriți."
• „Fie ca acest 1 Mai să îți aducă numai bucurii, sănătate și împliniri în munca ta. Sărbători fericite!"
• „Ziua Muncii este o ocazie perfectă să ne aducem aminte de importanța muncii noastre și a tuturor lucrătorilor. La mulți ani tuturor!"
• „Fie ca toate eforturile tale să fie răsplătite și sănătatea să te însoțească mereu. La mulți ani de 1 Mai!"
• „Ziua Muncii este despre sărbătorirea muncii și a lucrătorilor, dar și despre relaxare și petrecerea timpului cu cei dragi. Să aveți un 1 Mai minunat!"
• „Munca ta nu trece neobservată, ci este apreciată și admirată. La mulți ani cu ocazia Zilei Muncii!"
• „La mulți ani de 1 Mai! Fie ca ziua de astăzi să îți aducă doar motive de bucurie și satisfacție în munca ta."
• „Ziua Muncii este o ocazie de a ne gândi la toți oamenii care își dedică viața muncii. Sărbători fericite tuturor!"
• „Munca ta ne face să fim mândri de tine. Îți mulțumim pentru tot ce faci. La mulți ani de 1 Mai!"
• „La mulți ani cu ocazia Zilei Muncii! Fie ca toate visele tale să devină realitate și să ai succes în munca ta."
• „Ziua Muncii este o ocazie de a ne reaminti de puterea și importanța muncii. Să aveți o zi plină de bucurii!"
• „Fie ca acest 1 Mai să fie plin de voie bună și sănătate pentru tine și pentru familia ta. La mulți ani!"
• „Munca ta nu a trecut neobservată. Ești o inspirație pentru toți cei din jurul tău. La mulți ani cu ocazia Zilei Muncii!"
• „Ziua Muncii ne amintește că munca este o parte importantă din viața noastră. Să aveți o zi minunată alături de cei dragi!"
• „Fie ca această Zi a Muncii să îți aducă doar satisfacții și recompense pentru munca ta. La mulți ani!"
• „Fie ca Ziua Internațională a Muncii să aducă bucurie, prosperitate și împlinire în munca ta. Să ai o zi frumoasă și sărbători fericite alături de cei dragi!"
• „La mulți ani cu ocazia Zilei de 1 Mai! Fie ca această zi să îți aducă multe motive de bucurie și împliniri în viață și în carieră. Sărbători fericite!"
• „Astăzi sărbătorim munca și realizările noastre, dar să nu uităm niciodată lupta și sacrificiile pe care le-au făcut cei dinaintea noastră pentru drepturile muncitorilor. Sărbători fericite de 1 Mai!"
• „La mulți ani, dragă prieten! Îți doresc o zi de 1 Mai plină de bucurie, energie și realizări în toate proiectele tale. Sărbători fericite și succes în tot ce îți propui!"
• „Ziua de 1 Mai este o zi specială pentru toți muncitorii, o zi care ne amintește de puterea și importanța muncii noastre în societate. Fie ca această zi să fie plină de împliniri și să ne motiveze să continuăm să luptăm pentru drepturile noastre. Sărbători fericite!"
Sursa: timeanddate.com; nationaldaycalendar.com; maitron.fr; libcom.org, agerpres.ro;
Etichete: ziua muncii, 1mai,
Dată publicare:
01-05-2023 13:59