Românii deschid librării în diaspora. O carte românească poate ajunge pe orice continent cu 1,5 euro

Dată publicare: 06-04-2021 19:10
Dată actualizare: 06-04-2021 20:03


Pentru milioanele de români din diaspora care își doresc cărți în limba română, se deschid librării în tot mai multe țări.

Astfel, volume a căror expediere din România ar costa foarte mult ajung la prețuri mult mai bune, oriunde în lume. Pare greu de crezut, dar o carte românească poate fi expediată din Paris spre orice continent cu un euro și jumătate.

La câțiva pasi de catredala Notre Dame din Paris există o librărie românească. Lea, creatoarea ei, a început acum 6 ani să ducă în Franța cărți în limba română. Acum, din cauza pandemiei, magazinul este închis, dar românii de pretutindeni își comandă titlurile preferate online.

Lea Chirinciuc, Galerie Moldave Paris: „Cărțile noastre eu le numesc cărți călătoare, pentru că ele călătoresc în toată lumea. Au ajuns și în Australia și în India și în Japonia. La noi livrările încep cu 1,5 euro, tot ce tine de partea de Europa, Asia, Australia, Canada.”

Alexandra le oferă cărți românești românilor din Statele Unite și în Canada.

Alexandra Garștea, Romanian Books USA: „Nu pot să zic că am un tip anume de cititor, sunt foarte variați. Și femei și bărbați și copii. Conaționalilor noștri le este dor de limba română, își doresc cărți în limba română, vor să le arate copiilor lor limba română”.

Pe asta a mizat și Bianca. Locuiește în Berlin, acolo unde, împreună cu soțul, a deschis o librărie online destinată celor mici. Librăria poartă numele fiului lor, Andrei.

Bianca Bolog, Librăria lui Andrei: „Avem titlurile clasice pentru cei mici, dar preferate sunt și cele ale autorilor români. Livrările în Berlin le mai facem și personal, pentru că ne place să ne cunoaștem cititorii. Avem câțiva fideli cu care ne-am prietenit. În rest livrăm prin curierul nostru. Comenzile în Germania până în 50 de euro costă 4 euro 50 livrarea, iar peste 50 de euro costul în suportăm noi”.

Elena livrează în special cărți pentru copii în Marea Britanie și Scoția.

Iar Luminița va deschide în doar câteva zile o librărie online în Irlanda. Totul a început de la dorința de a-i citi copilului ei cât mai multe povesti în limba română.

Luminița Roman-Hynes, Luminița Books: „Am căutat tot timpul cărți ca să îi dezvolt vocabularul însă era foarte greu să le găsesc local. Ori era foarte scump ori dura foarte mult livrarea. Sistemul meu era să le comand în România să mi le țină mama mea și să mi le trimită cu pachete cu alte treburi.”

Transportul pentru o comandă de cărți, din România în altă țară, poate ajunge la 180 de lei. Așadar librăriile romanești din diaspora pot duce mult mai repede și mai ieftin oriunde în lume inclusiv cărți scrise de români.


VIDEO PROTVPLUS.RO