Buletinele vor fi eliberate și pentru copiii de 0-14 ani, la solicitarea părinților

Dată publicare: 05-04-2021 11:28
Dată actualizare: 05-04-2021 11:48


buletin

Cartea de identitate electronică va fi disponibilă de la începutul lunii august pentru cetățeni. Hotărârea nr. 295/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OG nr. 97/2005 a fost publicată pe 29 martie în Monitorul Oficial.

Cardul electronic va fi mai mic și va avea inserat un cip, care, spun autoritățile, ne va permite să ne identificăm mai ușor și să semnăm digital documente de la distanță.

Noul buletin electronic încape într-un portofel mai micuț, pentru că va fi cam cât un permis de conducere. Informațiile fiecărui român vor fi trecute pe ambele părți ale actului de identitate. Va fi un document mult mai sigur, spun autoritățile.

Cartea de identitate electronică va putea fi solicitată de la 12 ani și nu de la 14 ca până acum. Dar părinții pot face o cerere dacă își doresc ca cei mici să aibă carte de identitate chiar mai devreme.

Noutăţile cu privire la actele de identitate ale românilor sunt următoarele:

1. Acte de identitate eliberate mai înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. Obligatoriu, prima carte de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani, ca şi până acum. Opţional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate oricând după naştere, potrivit Vedem Just.

Cererea pentru eliberarea actului de identitate trebuie să fie semnată de către ambii părinţi, prezenţi. Dacă este doar un singur părinte, are nevoie de declaraţie de la celălalt părinte eliberată la notar/consulat. Cererea va fi însoţită de următoarele documente:

► certificatul de naştere, cu care se face dovada identităţii şi a cetăţeniei române, original şi copie;

► actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal, original, document cu care se realizează şi dovada adresei de domiciliu; în cazul în care părintele este cetăţean străin, dovada adresei de domiciliu se face cu permisul de şedere permanentă;

► certificatul de căsătorie al părinţilor ori certificatul de divorţ însoţit de acordul parental/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz, în situaţia în care părinţii sunt divorţaţi, original şi copie;

► chitanţă de plată a 7 lei taxă, la CEC sau Poştă.

2. Pentru minorul care se află într-un serviciu social destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi: actul de identitate se eliberează, prin grija acestui serviciu, de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor din raza teritorială de competenţă.

3. Apare cartea de mărimea unui permis şi cartea de identitate cu cip De acum vor exista următoarele tipuri de acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate.

Cartea de identitate simplă conține date și informații, înscrise pe față și pe verso şi are formatul unui card. Cartea electronică de identitate va conține pe lângă, datele prevăzute pentru cartea de identitate simplă, și un cip. Fiecare poate alege ce fel de carte de identitate doreşte.

Minorul sub 14 ani nu poate avea carte de identitate obişnuită, ci numai carte de identitate simpla sau carte electronică de identitate. Până la împlinirea vârstei de 12 ani, minorului i se va elibera o carte electronică de identitate fără imaginile impresiunilor papilare.

4. S-a modificat valabilitatea actelor de identitate. De acum, cartea de identitate se eliberează:

► cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

► cu valabilitate de 7 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani;

► cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 25 de ani;

► cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 55 de ani.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează:

► cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;

► cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

► cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Situațiile în care se eliberează Cartea de identitate provizorie, valabilă un an:

► când solicitantul nu prezintă toate documentele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate, a cărţii de identitate simple sau a cărţii electronice de identitate (cum ar fi: certificatul de naştere; certificatul de căsătorie; certificatul/hotărârea de divorţ; dovada adresei de domiciliu).

► când, temporar, nu se poate realiza procedura preluării datelor biometrice;

► în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România;

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO