Românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre cetățeni nu au citit vreodată o carte
România se află la coada Uniunii Europene când vine vorba despre "citire". Locul 27 din 28 de țări arată cât preț punem noi pe lectură.
Studiile arată că românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre cetățeni recunosc că nu au citit niciodată vreo carte. În acest context, deputatul PNL Sebastian Burduja propune că ziua de 15 februarie să devină Ziua Națională a Lecturii în România. Scopul fiind evident acela de a micșora decalajul cultural dintre români și ceilalți europeni.
Tânăr: „Nu prea citesc!
- De ce?
- Nu-mi place!”
Șocant, dar așa stau lucrurile acum în rândul tinerilor. 35 % afirmă cu sinceritate că nu au citit niciodată vreo carte. Doar 16 % spun că citesc lunar.
Asta deși studile arată că în lumea agitată în care trăim, 6 minute de lectură pe zi ar fi suficiente ca să reducă nivelul stresului cu 68 %.
Tânără: „Ultima este Harry Potter.
- Când ai citit-o?
- Acum destul timp, când eram mai mică. Aveam 14 ani.”
Este din păcate o realitate. Tinerilor nu le place să petreacă citind. Doar 6 % consideră cititul o distracție. Și așa se explică de ce peste 38% dintre adolescenți nu înțeleg nimic din ceea citesc.
Cu o astfel de mentalitate, România a ajuns să înregistreze o rată a analfabetismului funcțional care de 41% la evaluarea de citire. Procentul rezultă din testele PISA.
Măsuri mai degrabă onorifice au mai fost. De la Pactul pentru carte, instituirea Anului Cărții și campania Citește românește nu s-a schimbat mai nimic, fară alte măsuri concrete.
Iren Arsene, director editura Curtea Veche: „Într-un astfel de moment, deputatul PNL Sebastian Burduja propune ca ziua de 15 februarie să devină ziua națională a cititului. A depus un proiect de lege și speră că în fiecare an această zi să fie dedicată în școli doar lecturii.”
Sebastian Burduja: „Dacă noi citim o carte în medie pe an și germanii citesc 16, undeva este o problemă.
Ideea pe care o promovez esta ca în 10 ani să recuperăm decalajul față de media Uniunii Europene.”
Inițiativa nu are adversari în condițiile în care toate partidele au semnat un pact pentru carte. Bugetele alocate culturii și educației sunt mici, fondurile europene se atrag greu și atunci discrepanța dintre țara noastră și restul uniunii se vă mări și mai mult dacă nu vom ști să-i atragem pe tineri către lectură.