Multe muzee din țară se laudă cu număr record de vizitatori în 2023. „E cel mai interesant loc din România”
Muzeele de la noi câștigă tot mai mult teren în rândul turiștilor, atât din țară, cât și din străinătate. Multe dintre instituțiile de profil din marile orașe se laudă cu un număr record de vizitatori ce le-au trecut pragul în 2023.
Și din dorința de a stârni interesul oamenilor, angajații organizează expoziții temporare, dar și evenimente culturale.
Mai bine de 7.000 de exponate găzduiește Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca, redeschis de Ziua Culturii Naționale, după o perioadă de renovare și extindere. Iar interesul este pe măsura - în ultima săptămână, peste 2.000 de oameni au ajuns acolo pentru a analiza cu atenție recipiente pentru leacuri folosite în trecut, manuscrise și aparatură medicală.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bărbat: „E spectaculos, mi-am adus nepoții să vadă. E util. Este bine că s-a deschis. În viitor, când voi avea oaspeți din străinătate, îi voi aduce aici”.
Fată: „Mergeam pe aici și am văzut muzeul. Vreau să citesc mai mult din istorie, ce s-a petrecut, cum, tezaurul vreau să îl văd, totul”.
Colecţia este expusă în cea mai veche farmacie din Cluj, atestată în secolul al 16-lea. Unele obiecte au peste trei sute de ani.
Ștefan David, muzeograf la Muzeul Farmaciei Cluj-Napoca: „Ne-a ajutat că ne-am extins cataloagele și avem un audio ghid în mai multe limbi. Muzeul arată o istorie a tuturor farmaciilor din România și străinătate. Unul dintre segmente este laboratorul unde se făceau pastilele. Avem și partea de aparatură medicală”.
Biletul pentru un adult costă 30 de lei.
Și Grădina Botanică din Cluj-Napoca, unde sunt mai bine de zece mii de specii de plante, este la mare căutare. Anul trecut, peste 260 de mii oameni s-au plimbat pe alei, fermecați de peisaj.
Femeie: „Frumos. E diferit să vezi iarna față de vara. Liniște, frumos, relaxant, deosebit. Frumos îngrijit”.
În 2023, mai bine de 140 de mii de curioși din întreaga lume au trecut pragul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia - fiind o creștere cu peste 30 la suta față de anul precedent. S-au bucurat de colecțiile consacrate, dar și de 80 de expoziții temporare.
Liviu Zgârciu, purtător de cuvânt Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: „O parte din turiști, și observăm că tot mai mulți, sunt din străinătate, avem din Europa, avem din Asia, din America, cam de pe toate continentele”.
Cei mai mulți dintre vizitatori țin morțiș să pășească în Sala Unirii.
Turist: „E cel mai interesant loc din România, după mine”.
Turistă: „Îmi place să descopăr istoria fiecărui oraș unde mă duc, îmi place să aflu mai multe informații”.
În Sala Unirii, intrarea este gratuită. Pentru a admira celelalte expoziții, un adult trebuie să platească 20 de lei.
Un record a înregistrat in 2023 și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, unde numărul vizitatorilor a crescut cu 50% comparativ cu anul anterior.