Expoziție inedită cu obiecte din perioada comunistă. Unde pot fi văzute
Un televizor alb-negru pe care se odihnește un pește din sticlă, telefonul cu disc, geamantanele de pe șifonier și frigiderul Fram sunt obiecte care amintesc de casele românilor în anii '80.
Astfel de încăperi care te poartă într-o călătorie în timp au fost amenajate la Muzeul Județean Buzău, la trei decenii de la Revoluție.
Cunoscuta carpetă cu „Răpirea din Serai” ocupă un loc de cinste și în cadrul expoziției de la Muzeul Județean Buzău și întregește decorul dintr-o sufragerie din perioada comunistă. Nu lipsesc televizorul alb-negru, pe care stă un pește din sticlă, pick-up-ul și ziarul de pe masă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fiecare încăpere a fost gândită cu atenție și detaliile nu au fost ignorate. De pildă, pe hol te întâmpină masa pe care este așezat telefonul fix, iar în bucătărie putem vedea sticlele de sifon și celebrul frigider Fram.
Multe dintre obiectele întâlnite în acele vremuri în mai toate casele le sunt necunoscute tinerilor născuți în democrație.
Copil: „Nu aveau aceleași condiții ca noi, că se duceau cu cheia de gât. Aveau doar un canal și aveau doar o oră și după aceea se duceau afară și se jucau cu copii, că nu exista internet."
Muzeografii au început să strângă obiectele în urmă cu opt ani. În timpul campaniei „Nu le mai aruncați! Vă rugăm să le donați!", au fost adunate aproape 4.000 de bunuri care reflectă viața în timpul regimului comunist.
Marinela Raican, conservator Muzeul Județean Buzău: „În cele cinci zile de când s-a vernisat această expoziție, am avut un număr de circa 100 de vizitatori. Printre ei s-au numărat copii însoțiți de părinți, dar și nostalgici, cei care au trăit perioada respectivă, dorind să-și amintească unele obiceiuri de viață."
Daniel Costache, director Muzeul Județean Buzău: „Structura expoziției este atât spațiul casnic, spațiul domestic, cât și spațiul din stradă, pentru că ea îmbracă și forma unei expoziții ce are în vedere comemorarea a ceea ce s-a întâmplat acum 30 de ani în decembrie 1989 la Buzău."
Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie, anul viitor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!