Expoziție de lucrări rare la Muzeul Național de Artă al României


Ultimul update: Joi 31 Octombrie 2019 09:50
Data publicarii: Joi 31 Octombrie 2019 08:53
Categorie: Cultura

Lucrări rare ale sculptorului român Ovidiu Maitec, asemănat cu Brâncuși, au fost expuse la Muzeul Național de Artă al României.

Peste 70 de lucrări au fost aduse la București de la muzee de prestigiu din Europa și Statele Unite.

Fiul artistului, fotograful Stéphane Maitec, speră că arta tatălui său să fie admirată astfel și de publicul tânăr din România.

Mircea Eliade l-a numit pe Ovidiu Maitec "sculptorul care a introdus lumina în material", iar criticii internaționali de artă l-au asemănat întotdeuna cu Constantin Brâncuși. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, dar și al Casei Artiștilor din Franța și a primit nenumărate premii și distincții internaționale.

Stéphane Maitec, fiul lui Ovidiu Maitec: "Să nu uităm că tatăl meu este cel care a inovat în istoria artei abstractul în sculptură, introducând lumina și aerul în interiorul materiei. Englezii au spus că el a introdus în istoria artei a patra dimensiune în sculptură".

Expoziția de la Muzeul Național de Artă al României include peste 70 de sculpturi ale lui Ovidiu Maitec, dar și peste 50 de picturi ale soţiei sale, Sultana Maitec.

Curatorul expoziției: "Sultana Maitec este un artist care a avut un parcurs la fel de atipic, într-o perioadă în care discursul realist era principala orientare şi singura validată de sistem ea a ales nonfigurativul şi tehnica foiței de aur".

Stéphane Maitec, fiul lui Ovidiu Maitec: "Mi-aş dori ca tânăra generaţie să-i cunoască pe aceşti doi mari artiști pe care timpul i-a pus cumva într-o cutiuță. La şcolile de artă nu se mai vorbeşte despre ei şi sper să-l redescopere cu ocazia asta".

Ovidiu și Sultana Maitec s-au mutat în Franța la scurt timp după Revoluție. Sculptorul a murit în anul 2007, la București, iar Sultana s-a stins din viață în 2016. Fiul artiștilor locuiește la Paris de 17 ani. El și soția lui, Dana Maitec sunt fotografi profesioniști și membrii ai Casei Artiștilor din Franța. Au lucrat cu celebrități ca Heidi Klum, Eva Longoria, Michelle Rodriguez, Kim Kardashian, Ryan Seacrest și nu numai.

Dana Maitec, fotograf: "L-am fotografiat pe Samuel L.Jackson și prima lui reacție când a intrat în cadru a fost că cineva încă mai lucrează cu lumini de cinema. Ce ni s-a părut nouă interesant este cum el știa să se poziționeze fix unde lumina venea mai bine pe fața lui".

Stéphane Maitec, fiul lui Ovidiu Maitec: "Îmi amintesc de Naomi Campbell. Toată lumea ne-a spus că e foarte dificil de lucrat cu ea, că uneori face și scandal, dar din contră, a fost totul excepțional de plăcut".

Expoziția "#Maitec Lemn Aur Lumină" va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2020.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO