Cum a ajuns Poliţia Harghita să deţină un Picasso. "Era o acţiune pe tăieri de lemne"

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Marti 19 Februarie 2019 16:13
Data publicarii: Marti 19 Februarie 2019 15:53
Categorie: Cultura
Pablo Picasso

O operă atribuită lui Pablo Picasso ar fi ajuns la IPJ Harghita, după un dosar deschis în noiembrie 2018 unui politician local,

 

Sute de obiecte se află în camera de corpuri delicte a IPJ Harghita, care ar proveni, majoritatea, din săvârşirea de infracţiuni sau care au servit la comiterea de fapte penale, cel mai valoros fiind un tablou care se presupune că ar fi opera celebrului Picasso, a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei harghitene, Gheorghe Filip, citat de AGERPRES.

"Avem în camera de corpuri delicte autovehicule, pistoale, muniţie, arbalete, tutun vrac, topoare, ciocane, cuţite, bâte, aparatură electrică, electronică şi electrocasnică, articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, textile, jucării, scule, unelte, dar şi obiecte folosite la săvârşirea de infracţiuni, cum ar fi chei auto, de yală, patent, cleşti, care sunt în camera de corpuri delicte unele pentru continuarea cercetărilor, altele pentru probarea infracţiunilor. De menţionat că marea lor majoritate provin din infracţiuni, deci sunt foarte puţine obiecte găsite (...) Noi trebuie să le păstrăm în condiţii bune până la soluţionarea cauzelor în care au fost ridicate, este obligaţia noastră de a face acest lucru şi "găzduirea" aceasta poate dura de la câteva luni la câţiva ani", a declarat Gheorghe Filip.

Sursa citată a mai precizat că cel mai valoros obiect este un tablou, posibil semnat de Pablo Picasso, găsit în judeţul Mureş, în cadrul unei acţiuni complexe a poliţiştilor harghiteni, care viza comiterea mai multor infracţiuni.

"Cel mai valoros este, de departe, tabloul care se prespune că este semnat de Picasso, dar el nu este la noi, este la Tg. Mureş, la muzeu. A fost găsit într-o acţiune complexă realizată de poliţiştii harghiteni, care nu viza tabloul respectiv şi care nu avea niciun fel de indicii că s-ar ajunge acolo. Era o acţiune pe evaziune fiscală, pe tăieri ilicite de lemn, mai multe fapte, în mai multe judeţe şi a fost găsit la una dintre percheziţiile domiciliare efectuate la o persoană din judeţul Mureş, vizată în dosarul penal. Aceasta nu a putut justifica provenienţa, nu avea niciun fel de documente şi atunci s-a considerat a fi de provenienţă ilicită şi s-a ridicat în vederea continuării cercetărilor", a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita.

Acesta a mai spus că, la finalizarea cauzelor, instanţa poate dispune fie restituirea unora dintre obiecte, fie distrugerea sau valorifcarea lor.

Opera de artă a fost confiscată anul trecut de la un fost consilier local din Reghin, Iulius Făgărăşan. Acesta spune că e o schiţă după pânza "Le Tricorne" a lui Picasso, care ar fi apărut şi în declaraţia sa de avere şi nu este deţinut ilegal.

Proprietarul susţine că primit-o cadou, de la un prieten din Suedia, atunci când a implit de 40 de ani. Schiţa despre care fostul consilier local susţine că îi aparţine lui Picasso nu a fost autentificată în România. Fostul consilier local are doar un document care atestă vânzarea ei la o galerie din Suedia, în 1954.

Procurorii au ridicat-o într-un dosar în care fac cercetări pentru mai multe infracţiuni.

Iulius Fagarașan declara atunci pentru Ştirile ProTV: “M-am trezit cu cei din Poliţia Mureş şi din Harghita că acest tablou face parte dintr-o afacere din domeniul silvic grup infracţional. Mi-au cerut acte de provenienţă. Regret că nu am introdus pe vremea respectivă la vamă... nu ştiam că trebuie certificat..” 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Cine ar fi pus la cale descoperirea
Cine ar fi pus la cale descoperirea "tabloului de Picasso" într-un sat din Tulcea. Anunţul făcut pe Facebook
FULLSCREEN
Cum a ajuns Poliţia Harghita să deţină un Picasso. "Era o acţiune pe tăieri de lemne"
  • /

Sursa: Agerpres/ StirileProTV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Monstri, Marius Olteanu, Festivalul de Film de la Sofia
“Monştri.“, debutul lui Marius Olteanu, câştigă Marele Premiu la Festivalul de Film de la Sofia
Cea mai fotografiată librărie din lume se află în București: "Locul ăsta e la modă"
Obiecte sfinte, furate din biserici şi sinagogi. Ce fac apoi hoţii cu ele
Cum a ajuns Poliţia Harghita să deţină un Picasso. "Era o acţiune pe tăieri de lemne"
Un film israelian a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin
Filmul românesc "Monştri." a luat premiul publicului pentru debut la Festivalul de la Berlin
Alexander Strighin pictor rus
Un orfan cu paralizie cerebrală, printre cei mai populari artişti ruşi. Cum pictează
Luvrul din Abu Dhabi a cumpărat un Rembrandt. Suma astronomică plătită pentru "brand"
Singurul film românesc de la Berlinală, apreciat de critici: "Mulți români în sală"
Operele cu care participăm la Bienala de la Veneția. Ce reprezintă maşinile de spălat
Tablouri şi desene atribuite lui Hitler, confiscate de poliţie. Ce secret ar ascunde
Suma cu care s-au vândut mai multe scrisori trimise de Constantin Brâncuși nepoatei sale