Cultura din România este în pericol. Peste 60% dintre teatre, muzee și biblioteci ar putea fi desființate sau reorganizate
Muzeele, teatrele și bibliotecile din România sunt în pericol. Peste 60 la sută dintre ele, avertizează voci din domeniu, ar putea fi desființate sau reorganizate, potrivit ordonanței de urgență care prevede noile măsuri fiscale.
În acest context, reprezentanții instituților culturale au trimis un memoriu către Guvern prin care cer eliminarea măsurilor.
Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov - vizitat de peste 20 de mii de oameni de la începutul anului și până în prezent - are 17 angajați și este una dintre instituțiile de cultură vizate de proiectul de ordonanță privind noile măsuri fiscale. Potrivit proiectului, instituțiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați ar urma să treacă printr-un proces de reorganizare, desființare, comasare sau fuzionare. De asemenea, posturile vacante ar fi desființate.
Valer Rus, manager Muzeul Casa Mureșenilor Brașov: „Ne aduce în incapacitate de funcționare, pe multe insituții. Vorbim despre faliment în cultură. Există suficiente linii și capitole bugetare de unde se pot face economii fără a pune în pericol viața culturală în România, mai ales într-un an în care România are un oraș capitală europeană a culturii”.
În aceeași situație se află și Muzeul de Artă din Brașov, cu 18 angajați.
Radu Tătaru, șef serviciu secția Artă, Muzeul de Artă Brașov: „Nu putem decât să ne îngrijorăm și noi ca instituție de cultură cu privire la comasări în general și în particular la lipsa de personal acută pe care o înregistrăm”.
Este nevoie mai ales de specialiști.
Reporter: Sunteți responsabilă de?
Simona Tătaru, conservator: „De monitorizarea microclimatului în spatiile de exepunere și depozitare. Pentru protejarea bunurilor culturale, în special tablourile pe pânză sunt un pic mai sensibile la umiditate”.
La nivel național, dintre cele 469 de instituții publice de cultură care își desfășoară activitatea în prezent, 61% ar fi afectate de noile măsuri fiscale. Rețeaua Națioanală a Muzeelor a trimis un memoriu către Guvern, Ministerul Finanțelor și Ministerul Culturii, prin care cere modificarea sau eliminarea acestor măsuri.
Raluca Turcan, ministrul Culturii: „Am trimis un punct de vedere argumentat pentru care domeniul culturii nu poate fi privit printr-un șablon care se pune administrației publice. Reducerea cheltuielilor cu domeniul cultural, dacă nu este facută cu cap, ar risca să afecteze iremediabil un domeniu care ține de identitatea noastră natională”.
A fost inițiată și o petiție, care a strâns peste 17.000 de semnături.